Translate

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αρχαία γονιδιώματα αποκαλύπτουν ποια παιδιά επέλεγαν οι Μάγια για θυσία

Δεκάδες ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '60 κοντά στην αρχαία πόλη των Μάγια Chichen Itza στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου, έριξαν φως 60 χρόνια μετά, στο τελετουργικό ανθρωποθυσιών.

Η αρχαία πόλη Chichén Itzá στο Yucatán του Μεξικού, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς οικισμούς των Μάγια κατά την Ύστερη και Τελική Κλασική περίοδο (600-1000 Μ.Χ.) και παραμένει ένας από τους πιο

εντατικά μελετημένους αρχαιολογικούς χώρους στη Μεσοαμερική.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία υπόγεια δεξαμενή βρόχινου νερού που συνδέεται με τη μυθολογία των Μάγια ως είσοδο στον κάτω κόσμο. Συνδεδεμένο ήταν ένα σπήλαιο που περιείχε πάνω από 100 σύνολα ανθρώπινων λειψάνων, κυρίως παιδιών.

Αντιμέτωποι με μια αυστηρή προθεσμία, οι ερευνητές είχαν μόλις δύο μήνες για να ανασκάψουν και να εξετάσουν τα οστά. Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, οι προσπάθειες ανάλυσης αρχαίου DNA από 64 από τα παιδιά έχουν δώσει νέα διάσταση για τις θρησκευτικές τελετουργίες των Μάγια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά, που σκοτώθηκαν μεταξύ 500 και 900 μ.Χ., ήταν αγόρια των Μάγια. Η μελέτη δείχνει ότι επιλέχθηκαν για θυσία, πιθανώς σε ζευγάρια αδελφών.

Η γενετική ανάλυση έδειξε επίσης την παρουσία συγγενών ατόμων εντός του υπόγειου θαλάμου, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων μονοζυγωτικών διδύμων και εννέα άλλων στενών συγγενών ζευγών. Η παρουσία δύο ομάδων πανομοιότυπων διδύμων είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι θα αναμενόταν τυχαία. Συνολικά, το 25% των παιδιών είχαν στενό συγγενή εντός της συνάθροισης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θυσιασμένα παιδιά μπορεί να είχαν επιλεγεί ειδικά για τη στενή βιολογική συγγένειά τους.

Τα δίδυμα κατέχουν εξέχουσα θέση στη μυθολογία των Μάγια και της ευρύτερης Μεσοαμερικής, όπου ενσωματώνουν ιδιότητες δυαδικότητας μεταξύ θεοτήτων και ηρώων, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν εντοπιστεί στα αρχαία νεκροτομεία των Μάγια.

Εικάζεται ότι περιέχει παιδιά που θυσιάζονται για την υποστήριξη των γεωργικών κύκλων αραβοσίτου ή δίνονται ως προσφορές στη θεότητα της βροχής των Μάγια.

Η ανακάλυψη δύο ομάδων πανομοιότυπων διδύμων, καθώς και άλλων στενών συγγενών, σε μια τελετουργική μαζική ταφή αρσενικών παιδιών υποδηλώνει ότι τα νεαρά αγόρια μπορεί να έχουν επιλεγεί για θυσία λόγω της βιολογικής συγγένειάς τους και της σημασίας των διδύμων στη μυθολογία των Μάγια.

Σημειώνεται ότι σημερινοί Μάγια παρουσιάζουν γενετική συνέχεια με τους αρχαίους Μάγια που κάποτε κατοικούσαν στο Chichén Itzá και πιθανότατα αποδεκατίστηκαν από μολυσματικές ασθένειες που εισήχθησαν στην Αμερική από τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου.


Με πληροφορίες από New York Times & Nature

Δείτε επίσης: Ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία -Είναι να σου σηκώνεται η τρίχα…

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου