Translate

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Eurogroup: Καμία συμφωνία Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, χαιρέτισε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατυπώνοντας προτροπές για ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων - Άκαρπες, αλλά θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος - Κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος διαπίστωσε πάντως «πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ» - Νέος στόχος η εύρεση συνολικής συμφωνίας για
το χρέος στις 21 Ιουνίου.
Η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 ώρα το απόγευμα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα» και αναγνωρίσθηκε η σημαντική εργασία που έχει γίνει έως τώρα.
Για το ζήτημα του χρέους δεν έγινε συζήτηση στο Eurogroup, καθώς τα μέτρα ελάφρυνσης θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ανάλογα με το χρόνο ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν τελεσφόρησαν οι επαφές που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με το ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως όλα παραμένουν ανοικτά για το ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στις σημερινές επαφές δεν κατέστη δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πλέον οι συνομιλίες θα συνεχιστούν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά.
Όπως ωστόσο ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
«Το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ' αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος», υποστήριξαν, συμπληρώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου».

«Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο»

Θετική ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε πάντως στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Την πεποίθηση, μάλιστα, πως έως τις 21 Ιουνίου μπορεί να υπάρξει μια ολική συμφωνία για την Ελλάδα, τόσο για τα προαπαιτούμενα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και ο Μοσκοβισί.
«Ενθαρρυντική είναι η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο». Ανέφερε χαρακτηριστικά.
-->
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως σήμερα «χαιρετίσαμε τη συμφωνία για τα μέτρα ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και δρομολογήσαμε της αποφάσεις του Ιουνίου για το ESM και την τραπεζική ένωση. Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο».
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr
Από το newsbomb
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου