Translate

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ένα τεράστιο μανιτάρι είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός που έζησε ποτέ

πηγή
Αν ρωτήσεις κάποιον να ονομάσει τον μεγαλύτερο οργανισμό, θα σκεφτεί κάποιον δεινόσαυρο, ή μια φάλαινα. Η ερώτηση όμως είναι για "οργανισμό". Ίσως αναφέρει κάποια γιγαντιαία Σεκόια (το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο του πλανήτη. Φτάνει συνήθως σε ύψος τα 50-85 μέτρα και σε διάμετρο κορμού στο ύψος του στήθους τα 6-8 μέτρα, ενώ έχουν καταγραφεί και δέντρα του είδους που φτάνουν τα 94,8 μέτρα σε ύψος και τα
17 μέτρα σε διάμετρο).
Ο μεγαλύτερος όμως οργανισμός είναι ο "humongous fungus", μια αποικία από μύκητες που καταλαμβάνει έκταση πάνω από 9,7 τετ. χλμ!

Όταν κάτι καταλαμβάνει τόσο μεγάλη έκταση, δεν είναι εύκολο να κρυφτεί. Και όμως, αν και η παρουσία του Armillaria ostoyae -γνωστό και ως honey mushroom (μελένια μανιτάρια)- στα Blue Mountains του Όρεγκον των ΗΠΑ ήταν γνωστά στους ερευνητές, μόλις το 1998 ανακάλυψαν ότι τα μανιτάρια σε όλη αυτή την έκταση είναι γενετικά πανομοιότυπα. Αυτό σημαίνει ότι είναι κλώνοι ενός ατόμου και συνεπώς ο μεγαλύτερος οργανισμός.
Το 1992, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια αποικία από μελένια μανιτάρια στο Μίσιγκαν, η οποία κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο, ζυγίζοντας 10,5 τόνους (9.525 κιλά) και καταλάμβανε έκταση περίπου 150.000 τετ. μέτρων. Η ομάδα που έψαξε αργότερα στο Όρεγκον, το 1998, δεν περίμενε να βρει κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές συνεχίζουν και βρίσκουν συνέχεια μανιτάρια, οπότε είναι δύσκολο να ειπωθεί πόσο μεγάλη είναι η αποικία, αλλά εκτιμάται ότι ζυγίζει κάπου μεταξύ 7.500 και 35.000 τόνους.
πηγή
Όμως, μπορεί να αποκαλείται αυτή η αποικία από κλώνους μανιταριών "οργανισμός";
-->
Στην περίπτωση των μανιταριών στα Blue Mountains, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι όντως ένας οργανισμός. Πρώτα απ' όλα, τα μανιτάρια είναι γενετικά πανομοιότυπο μεταξύ τους. Δεύτερον, επικοινωνούν μεταξύ τους. Τρίτον -και αυτό συνδέεται στενά με το δεύτερο- τα μανιτάρια δουλεύουν προς έναν κοινό σκοπό και μπορούν να συντονιστούν.
Οπότε, σαν ένα άλλο μελίσσι, τα μελένια μανιτάρια των Blue Mountains είναι ένας οργανισμός, ο μεγαλύτερος που έχει ζήσει ποτέ.
από: curiosity
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου