Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Ο Πύργος του Τσεγκάρ: Όταν ο Χουρσίτ Πασάς έκτισε τοίχο με τα κρανία των Σέρβων επαναστατών στη Νις

Ένας πύργος χτισμένος από τα 952 κρανία Σέρβων ηρώων. Όλα ανήκαν σε Σέρβους επαναστάτες, που αντιστάθηκαν γενναία κατά της τουρκικής τυραννίας και βαρβαρότητας, στη μάχη του Τσεγκάρ το 1809, όπου τον οθωμανικό στρατό διοικούσε ο «γνωστός» μας Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς.
Η πρώτη σερβική επανάσταση κατά των Τούρκων είχε ξεκινήσει από το 1804 με επικεφαλής τον θρυλικό ήρωα
Καραγιώργη Πέτροβιτς.
Σήμερα, στην πόλη Νις της Σερβίας ο «Πύργος των Κρανίων», αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της περιοχής. Κτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον τουρκικό στρατό, ως προειδοποίηση για το τι μπορούσε να πάθει όποιος έφερνε αντίρρηση στη θέληση του Τούρκου πασά και σε όσους αντιστέκονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η μάχη που διεξήχθη στο λόφο Čegar της πόλης Νις, ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα της σερβικής εξέγερσης. Σε αυτήν συμμετείχαν 3.000 Σέρβοι επαναστάτες με επικεφαλής τον διοικητή Στεφάν Σίντελιτς.
Ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό, αντί να υποχωρήσουν αποφάσισαν να αντισταθούν σθεναρά. O επικεφαλής, γνώριζε καλά ότι ήταν καταδικασμένοι.
Την τελευταία στιγμή ανατίναξε τον εαυτό του, μαζί με τους στρατιώτες για να μην τους συλλάβουν οι στρατιώτες του Χουρσίτ.
Με εντολή του Χουρσίτ πασά τα πτώματα των Σέρβων αποκεφαλίσθηκαν και τα κρανία εντοιχίσθηκαν:
Ο Χουρσίτ πασάς έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τα πτώματα και να περισυλλέξουν τα κρανία χωριστά από το δέρμα. Τα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη για την δημιουργία ενός πύργου, που στήθηκε για να θυμίζει σε όλους τους επίδοξους εχθρούς του, ότι δεν θα δείξει κανέναν οίκτο.
Είχε ύψος τρία μέτρα. Χρησιμοποιήθηκαν και τα 952 κρανία τα οποία ενσωματώθηκαν και στις τέσσερις πλευρές του κτίσματος. Δεκατέσσερις σειρές, από 17 σφηνωμένα κρανία η καθεμία, με το κεφάλι του διοικητή να βρίσκεται στην κορυφή του πύργου.
Με το πέρασμα του χρόνου, πολλά έφυγαν από τις θέσεις τους ενώ άλλα τα αφαίρεσαν οικογένειες των θυμάτων για τα θάψουν…
-->
Πηγές: mixanitouxronou.grpronews.gr
Από το apocalypsejohn
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου