Translate

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πλανήτης της σιωπής: Οι καλοθελητές της Νέας Τάξης πιάνουν δουλειά

Του Άρη Δημόπουλου

Το θέμα των «fake news» βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαρκώς στην επικαιρότητα, επηρεάζοντας πλέον πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη.
Είναι ένας όρος που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στα μέσα του 2016, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κόντρας ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.
Πρόκειται κυρίως όμως για ένα καλοδουμενένο
«όχημα» της Νέας Τάξης, το οποίο φέρνει μαζί του σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το ξεσκαρτάρισμα στα ΜΜΕ.
Και εφόσον μιλάμε για Νέα Τάξη Πραγμάτων, εννοείται πως οδηγούμαστε σε σχέδια τα οποία σίγουρα δεν εξυπηρετούν το «γενικό συμφέρον». Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.

Μέσα λοιπόν στον παγκόσμιο ντόρο που γίνεται για την «αξιοπιστία των media» (reliability of media), οι καλοθελητές της Νέας Εποχής προσφέρουν τις…υπηρεσίες τους προκειμένου να συντελεστεί το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στον χώρο των μίντια.
Ένας εξ αυτών είναι ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ένα από τα πολύ «καλά παιδιά» της Νέας Τάξης, που έχει στιγματιστεί κυρίως από τις πρωτοβουλίες του στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Τώρα ο νοτιοαφρικάνικης καταγωγής μεγιστάνας επιθυμεί να ιδρύσει την δική του «Pravda», έναν δηλαδή «απρόσβλητο» ιστότοπο, που θα λειτουργεί ως μετρητής αξιοπιστίας των ειδήσεων.
Ειδικότερα, εμπνευσμένος από τη ρωσική Pravda (μτφ. αλήθεια), ο δισεκατομμυριούχος στοχεύει στην ανάπτυξη ενός υπερ-σάιτ το οποίο θα μπορεί να ξεσκαρτάρει τις περισσότερες ειδήσεις ανάλογα με την «αξιοπιστία» τους.

Ο ίδιος δήλωσε:
«Πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο όπου ο πολίτης μπορεί να αξιολογήσει την βασική αλήθεια κάθε άρθρου και να παρακολουθήσει την βαθμολογία αξιοπιστίας με την πάροδο του χρόνου κάθε δημοσιογράφου, εκδότη και δημοσίευσης. Ο νέος ιστότοπος πρέπει να είναι ανθεκτικός σε τυχόν κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και ικανός να αναζητά και να αποκαλύπτει οποιονδήποτε χειρίζεται έναν «στρατό» από bots παραπληροφόρησης».
Ο νέος ιστότοπος, θα βρίσκει δηλαδή σχεδόν αυτόματα ποιος δημοσιογράφος, site ή blog θα επιστρατεύει τεχνητές που θα προάγουν τα «fake news».

Το πιάσατε; Αυτό θα είναι το κατά τα άλλα…αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια της Νέας Τάξης, με σκοπό όχι να εξαφανίσει τα fake news, αλλά να μειώσει δραματικά κάθε «μη αρεστό» μέσο στο διαδίκτυο.
Μάλιστα, συνεχίζοντας, ο Έλον Μασκ συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ πως τα mainstream media (κύρια μέσα) έχουν χάσει κατά πολύ την αξιοπιστία τους, προσθέτοντας όμως ότι αυτό το γεγονός ώθησε πολύ κόσμο στο να πιστέψει και εν τη συνεχεία να εκλέξει τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα.
Ετοιμαστείτε για τις μέρες όπου το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» του διαδικτύου θα εξαφανίσει και τις τελευταίες ελεύθερες φωνές, λίγο πριν ο κόσμος ολόκληρος μετατραπεί σε έναν «πλανήτη της σιωπής».
el.gr
Από το katohika
-->
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου