Translate

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Zhang Heng: Ο εφευρέτης του πρώτου σεισμοσκόπιου

Ένας Κινέζος λόγιος, o Τσανγκ Χένγκ (Ζhang Heng), που ζούσε στη πόλη Luoyang Henan της Κίνας επινόησε το 132 μ.Χ. ένα σεισμοσκόπιο που κατέγραφε την εκδήλωση ενός σεισμού.
Η συσκευή αυτή θα μπορούσε να πει το χρόνο και τη θέση των σεισμών και ονομάσθηκε στα Κινέζικα, Houfeng Didong Yi , που σημαίνει στη κυριολεξία (μέσο για τη μέτρηση των εποχιακών ανέμων και τις κινήσεις της Γης).
Σύμφωνα με τα αρχεία της πιο
πρόσφατης ιστορίας της δυναστείας Χαν η συσκευή κατασκευάσθηκε από χαλκό και περιγράφεται ότι είχε 2 μέτρα διάμετρο. Η εξωτερική εμφάνιση είχε κυλινδρικό σχήμα όπως ένα βάζο με μία εσωτερική διάμετρο 8 ποδιών.
Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μέσα στη συσκευή και εξωτερικά στη άνω περιφέρεια του βάζου υπήρχαν διατεταγμένες σε διαφορετικές κατευθύνσεις οκτώ κεφαλές δράκου, καθεμιά από τις οποίες είχε μια σφαίρα (μικρή χάλκινη μπάλα) στο στόμα της.
Γύρω από την κάτω εξωτερική περιφέρεια της συσκευής, στη βάση υπήρχαν οκτώ βάτραχοι, καθένας ακριβώς κάτω από μια κεφαλή δράκου.
Όταν εκδηλωνόταν ένας σεισμός, τα σεισμικά κύματα θα μπορούσαν να κάνουν τον εσωτερικό μηχανισμό που ήταν ένα εκκρεμές (κατακόρυφος κύλινδρος) να ενεργοποιείται και να χτυπούν μέσω μοχλών στον πόλο στο κεφάλι του δράκου ανοίγοντας του το στόμα.
Μια από τις σφαίρες έπεφτε από το στόμα του δράκου και παγιδευόταν στο στόμα του βατράχου παράγοντας έναν ήχο, στη κατεύθυνση του σεισμού. Με αυτό τον τρόπο οι υπεύθυνοι παρατηρητές γνώριζαν τι ώρα και σε ποια κατεύθυνση είχε γίνει ένας σεισμός.
Σε μια περίπτωση κατά το χρόνο ενός μεγάλου σεισμού στη πόλη Gansu το 143 μ.χ. ένας από τους δράκους στη δυτική κατεύθυνση άνοιξε το στόμα του και η σφαίρα χαλκού περιήλθε στο στόμα του βατράχου.
-->
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Από το apocalypsejohn
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου