Translate

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

MinION: Συσκευή τσέπης διαβάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα

Θεωρείται ότι μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση της γενετικής ανάλυσης σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε στο μέλλον ο οικογενειακός γιατρός εκτός από τη συνήθη εξέταση αίματος να ζητά και μια πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος. Ο λόγος για τη φορητή συσκευή που έφτιαξαν Βρετανοί επιστήμονες, η οποία έχει μέγεθος όσο ένα κινητό και μπορεί να «διαβάζει» το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Η συσκευή ονομάζεται MinION, έχει ακρίβεια
πάνω από 99,5% και αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία Oxford Nanopore Technologies.

Όπως εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Νίκολας Λόμαν, κάποτε για να διαβάσεις το γονιδίωμα θα έπρεπε να δαπανήσεις ένα τεράστιο ποσό και να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Πλέον οι επιστήμονες έχουν «τη συναρπαστική ευκαιρία» να διαβάζουν το γονιδίωμα ως ένα εργαλείο ρουτίνας. «Σε 5 έως 10 χρόνια η αλληλούχιση του γονιδιώματος θα είναι τόσο διαδεδομένη όσο το να βράζει κανείς νερό στο βραστήρα ή να φτιάχνει ένα φλιτζάνι τσάι», προέβλεψε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Άντριου Μπεγκς του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Μεταξύ άλλων, μια γενετική ανάλυση ρουτίνας θα διευκολύνει την καλύτερη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία των καρκίνων, καθώς επίσης τον έγκαιρο εντοπισμό των βακτηρίων που αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Βέβαια, όπως και οι ερευνητές αναγνώρισαν, το να διαβάζει κανείς γρήγορα το γονιδίωμα ενός ανθρώπου δεν είναι ίδιο με το να καταλαβαίνει τι διαβάζει. Η βασική πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να μπορούν να βγάλουν ιατρικά χρήσιμο νόημα από τα γενετικά δεδομένα.
-->
Η δημοσίευση για τη συσκευή MinION έγινε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας Nature Biotechnology.

[pontos-news.gr]
Από το olympia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου