Translate

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ζαχαροπλαστείο "Πέτρογραδ", στη Σταδίου

Tο Ζαχαροπλαστείο "Πέτρογραδ" της οικογένειας Γιάκοβλεφ. Ανοιξε το 1935 στην οδο Σταδίου 29 και έκλεισε το 1969. Μέσα απο το Πέτρογραδ περάσαν διασημότητες και προσωπικότητες της τέχνης , των γραμμάτων πολιτικοί,στέκι δημοσιογράφων.
Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, μουσικοσυνθέτης, είχε πρώτος φέρει τις μηχανές απο την Ιταλία και τον Gaggia καφέ- espresso,capuchino. Τα γλυκά και τα παγωτά ΑΜΟΚ ήταν άπαιχτα. Είχε 2 μπάρ, για
κοκτέιλ., και φαγητό. Στο πατάρι ανέβαιναν όλα τα ζευγαράκια της εποχής, για λίγο πιό πριβέ. Πόσοι και ποσοι δώσαν λόγο σ αυτό το περίφημο πατάρι. Η δε Βότκα Πέτρογραδ απο λεμόνι ,Αυτοκρατορική αυθεντική συνταγή παρασκευαζοταν στόν κάτω όροφο. Σερβιριζόταν στο μπάρ πάντα με αυθεντικό χαβιάρι και μπλινις. Το ίδιο και οι απίθανες συνταγές Ρώσσικων γλυκών τα' Πάσχα' είδος τσίζ κέικ με ντεκόρ, όπως τα κούλιτς οι πίττες τα πριάνικη, συνταγές που έφεραν από την Ρωσσία όταν φύγανε απο την Οδησσό όλη η οικογένεια ο Κωνσταντίνος και η Αννα με τα παιδιά τους τον Μήτια και τον Κόλια ( Νίκυ )το 1919. Αναμνήσεις με το περίφημο Πιροσκί. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχει πετύχει κανείς στην γέυση, γιατί ήταν απο πρώτης ποιότητας υλικά.

Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ είχε μανία με τα έργα τέχνης και κάλυπτε τους τοίχους στο Πέτρογραδ, με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Το τραπέζι της οικογένειας ήταν κοντά στό τηλέφωνο και θυμούνται πολύ την μητέρα του Αννα Νικολάγιεβνα, που ήταν απο την Αγία Πετρούπολη να κάθεται με το καπέλο της και το ασημένιο μπαστούνι. Διηγόταν πολλά ανέκδοτα με σπαστά Ελληνικά, και μερικοί όπως ο Ζάχος Χατζηφωτιου θυμάται μερικά.
Το Πέτρογραδ έκλεισε επί χούντας όταν το κτήριο όπου στεγαζόταν ( Μεγαρο ΤΣΑΥ) αποφάσισε να το κάνει πολυκατοικία.....!!! 31 άτομα που εργαζόντουσαν όπως οι Μάγειροι, οι 3 διευθυντές, οι σερβιτόροι και έπρεπε να απολυθούν και να αποζημιωθούν.... 
-->
Δεν ανεγέρθηκε ποτέ στην ώρα του ( 7 χρόνια βρίσκανε νερό απο κάτω) και στο μεταξύ ο Νίκυ Γιάκοβλεφ με την Μαίρη Λώ είχαν ανοίξει μία γκαλλερί απέναντί απο το Χίλτον στην Βασ. Σοφίας 71.
Από το pisostapalia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου