Translate

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τι ξέρει ο Στουρνάρας

Η αναζωπύρωση στο μέτωπο κυβέρνησης – Στουρνάρα ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν εδώ και καιρό ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας… «τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη» με τις παρεμβάσεις του, οι οποίες φτάνουν στα όρια της πολιτικολογίας. Από την άλλη, συνομιλητές του Γιάννη Στουρνάρα διαμηνύουν ότι επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο και περιγράφει αναλυτικά την
νομισματική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
  ***********
Το γιατί το Μαξίμου έσπευσε να χαρακτηρίσει «αποτυχημένο» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το καταλαβαίνουμε. Άλλωστε, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα καταγράφουν όλο αυτό το διάστημα τις πληροφορίες για τις επαφές του Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως ο κεντρικός τραπεζίτης βλέπει αρκετούς από το πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Με αυτό το δεδομένο, στην κυβέρνηση αναλύουν τις κινήσεις τους ως πολιτικές, με το βλέμμα στραμμένο και στο μέλλον.
Και, για να μην κοροϊδευόμαστε, αν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας θα είχε φύγει εδώ και καιρό. Πιθανότερος διάδοχος θα ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης. Αλλά, ο Μάριο Ντράγκι και η Φρανκφούρτη, που έχουν τον τελευταίο λόγο, δεν θέλουν αναταράξεις και περισπασμούς.
  ***********
Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το εξής ένα: τι ξέρει ο Στουρνάρας και σπεύδει να μιλήσει για προληπτική γραμμή στήριξης. Στο μυαλό του, ο νέος μηχανισμός μπορεί να μην χρειάζεται καν να περάσει από κοινοβούλια, αντίθετα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με τα ήδη υπάρχοντα και αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζεις τις συζητήσεις που γίνονται σε κοινοτικούς κύκλους ότι, παρά την καλή πορεία, το να αφεθεί η χώρα βορά στις ορέξεις των αγορών μετά από οχτώ χρόνια διεθνούς απομόνωσης δεν θα είναι και η καλύτερη ιδέα.
 ***********
Συνεπώς, προετοιμάζεται το πλαίσιο για να φτιαχτεί ένα δίχτυ ασφαλείας. Και, να είστε σίγουροι, πως αυτή ακριβώς η συζήτηση θα καθορίσει και τον χρόνο των εξελίξεων, καθώς κάποιοι λένε πως, αν ο κορσές είναι πολύ στενός, τότε η κυβέρνηση μπορεί να παίξει το εκλογικό χαρτί και νωρίς μέσα στο 2018. Από την άλλη, αν βρεθεί το modus operandi και ένα διαχειρίσιμο πλαίσιο για τον πρωθυπουργό, τότε οι εξελίξεις πάνε για πιο μετά, όπως αναμένουν και οι περισσότεροι. Για clean exit, πάντως, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες…
Καυτό ψήφισμα της ΚΕΔΕ
Μαθαίνω ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε κύκλους της ισραηλιτικής κοινότητας στην Ελλάδα από το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που κυρώθηκε ομόφωνα στο συνέδριό της στα Ιωάννινα, πριν από μερικές εβδομάδες και στο οποίο συμπεριλήφθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, εισήγηση που, ουσιαστικά, καλεί σε αναγνώριση της Παλαιστίνης, με πλήρη υιοθέτηση της παλαιστινιακής ατζέντας. Πώς το πήραν χαμπάρι ορισμένοι; Γιατί το ψήφισμα άρχισε να πηγαίνει σε δήμους, προκειμένου να κυρωθεί. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο έπονται.
Ανησυχία για την Αυστρία
Ανησυχία για τη στάση της νέας αυστριακής κυβέρνησης μαθαίνω πως υπάρχει σε Μέγαρο Μαξίμου και Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ο νέος καγκελάριος, δεν έχασε χρόνο και πήγε να δει τον Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος προ ημερών έθεσε ζήτημα για τις ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων και τα άκουσε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Άλλωστε, τα καίρια υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και το Εξωτερικών, τα έχουν πάρει οι ακροδεξιοί του Κόμματος των Ελευθέρων.
Σπίτι της η Μεγαλοοικονόμου
Πολλοί έσπευσαν να αναρωτηθούν, αν υπάρχει φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξάρτητη βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Για να προλάβω τυχόν ενθουσιασμό, την βλέπω να πηγαίνει σπίτι της στις επόμενες εκλογές, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως δεν μπορεί να προσθέσει τίποτα, ενώ, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο Βασίλης Λεβέντης της σύρει τα εξ αμάξης.
-->
Εσχάτως λέει πως η τοποθέτησή της στην κορυφή της λίστας στη Β’ Πειραιά ήταν «ρουσφέτι» για την ψυχή της μάνας του και τώρα δεν θέλει να τη βλέπει.
Από το rizopoulospost
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου