Translate

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η ιστορία οπαδού της Τορίνο που μπλέχτηκε στο θάνατο παίκτη της και όταν ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, τον χρεοκόπησε!

Θεωρήθηκε από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Χαρακτηριζόταν περιθωριακός. Πέθανε μόλις 24 ετών. Έτσι δημιουργήθηκε ένας μύθος γύρω από το όνομά του. Και μπόλικη ίντριγκα.
Ο Λουίτζι Μερόνι γεννήθηκε στη βόρεια Ιταλία, στο Κόμο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λάτρευε από μικρός το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 17 ετών, το 1960, δοκιμάστηκε στην ομάδα της περιοχής του.
Η ιστορία του είναι τόσο
διαφορετική καθώς στο θάνατό του εμπλέκεται οπαδός της ομάδας που έπαιζε αλλά και μία πόλη χωρίστηκε στα δύο απειλώντας ακόμη και με απεργία σε μια τεράστια βιομηχανία. Ας πάρουμε από την αρχή…
Δύο χρόνια αργότερα, το 1962, ο Τζίτζι (όπως τον φώναζαν) Μερόνι, πήρε μεταγραφή από την Κόμο στη Τζένοα. Όσοι τον είχα δει, μίλαγαν για έναν σπουδαίο ντριμπλέρ, ατίθασο νιάτο, χαρισματικό σκόρερ. Στην Τζένοα έμεινε μόνο δύο χρόνια, όσα και στην Κόμο.
Ο ερχομός του στο Τορίνο
Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Τορίνο, Ορφέο Πιανέλι, ήθελε να φτιάξει μια δυνατή ομάδα για να ξορκίσει το τραγικό γεγονός της Σουπέργκα. Οι οπαδοί της γκρανάτα ενθουσιάστηκαν με τη μεταγραφή, μια μεταγραφή που κόστισε 300 εκατ. λιρέτες.
Η Τορίνο, τη σεζόν 1964-65, τελειώνει στην 3η θέση, η καλύτερη επίδοση μετά Σουπέργκα εποχή. Ο Μερόνι κλέβει την παράσταση μέσα στο γήπεδο. Μπορεί να μην καταφέρνει να κάνει πρωταθλήτρια την ομάδα του αλλά εκείνος κάνει τη διαφορά.

Η κίνηση του Τζάνι Ανιέλι
Αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας το 1966. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μία κίνηση που αναστάτωσε ολόκληρη την πόλη. Ο Τζάνι Ανιέλι έκανε πρόταση της τάξεως των 750 εκατ. λιρετών για να πάρει τον Μερόνι στη Γιούβε.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Πιανέλι αποδέχτηκε την πρόταση. Η πόλη χωρισμένη στα δύο. Οι τιφόζι της Γιουβέντους ενθουσιάστηκαν που θα έρθει ένα ταλέντο στην Μεγάλη Κυρία, οι τιφόζι της Τορίνο ξεκίνησαν διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της. Ο θρύλος λέει πως «απείλησαν» και με απεργία στη FIAT του Τζάνι Ανιέλι σε περίπτωση που γινόταν η μεταγραφή.
Οι δύο πλευρές έκαναν πίσω και η συμφωνία χάλασε. Η Τορίνο θα κατέβαινε με τον Μερόνι στη σύνθεσή της και τη νέα χρονιά. Όχι για πολύ όμως καθώς υπήρξαν άλλα σχέδια από τη μοίρα.

Το θανατηφόρο δυστύχημα
Στις 15 Οκτωβρίου του 1967, η Τορίνο κερδίζει με 4-2 τη Σαμπντόρια. Ο Μερόνι βγαίνει βόλτα στην πόλη μετά το ματς με ένα φίλο και συμπαίκτη του. Ενώ περίμεναν τα κορίτσια τους, αποφάσισαν να περάσουν απέναντι για να κάτσουν σε ένα μπαρ.
Οι δύο φίλοι δεν πέρασαν από τη διάβαση των πεζών αλλά από τη μέση του δρόμου. Για να αποφύγει ένα αυτοκίνητο, ο Μερόνι κάνει ένα βήμα πίσω. Ένα FIAT που ερχόταν δεν κατάφερε να σταματήσει. Χτυπάει τον Μερόνι και τον στέλνει στις ρόδες μιας μοτοσυκλέτας που τον παρασέρνει δεκάδες μέτρα.
Ο ποδοσφαιριστής της Τορίνο αφήνει την τελευταία του πνοή στο οδόστρωμα λίγο αργότερα. Ο συμπαίκτης του τη γλίτωσε με… γρατζουνιές. Ο οδηγός του FIAT που χτύπησε τον Μερόνι ήταν οπαδός της γκρανάτα. Όπως γράφτηκε στις εφημερίδες της εποχής, ο 19χρονος οδηγός Ατίλιο Ρομέρο είχε στο δωμάτιό του αφίσα του Μερόνι!
Η είδηση του χαμού του νεαρού ταλαντούχου ποδοσφαιριστή συγκλόνισε ολόκληρη την Ιταλία. Στην κηδεία του βρέθηκαν χιλιάδες κόσμος, μεταξύ αυτών και αρκετοί τιφόζι της Γιουβέντους.
-->
Σχεδόν 33 χρόνια μετά, η Τορίνο αλλάζει (και άλι) πρόεδρο. Ο νέος πρόεδρος ονομάζεται Ατίλιο Ρομέρο. Ο οπαδός της Τορίνο που μπλέχτηκε στο θάνατο του αστεριού της ομάδα του το 1967, ηγείται στην κεφαλή του συλλόγου το 2000.

Καταγγελίες και η στάση του προέδρου
Η σύντροφος του Μερόνι εκείνη την εποχή βγήκε μπροστά κατά του Ρομέρο. Υποστήριξε πως ο οδηγός του μοιραίου FIAT που στην ουσία σκότωσε τον Μερόνι ποτέ δεν επικοινώνησε με την οικογένειά μετά το τραγικό δυστύχημα. Μάλιστα, κατήγγειλε πως επί προεδρίας Ρομέρο, η Τορίνο σταμάτησε να στέλνει στεφάνι την ημέρα της επετείου του θανάτου του Μερόνι.
Η Τορίνο χρεοκοπεί στα χέρια του Ατίλιο Ρομέρο. Ως οπαδός της ομάδας μπλέχτηκε στο θανατηφόρο δυστύχημα του αστεριού της ομάδας που υποστήριζε. Ως πρόεδρος, την χρεοκόπησε...
Από το forzajuve
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου