Translate

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτές τις μυρωδιές, ίσως έχετε άνοια

Η άνοια μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων,
με ένα απλό τεστ όσφρησης, λένε οι ερευνητές.
Μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν μπορούν να προσδιορίσουν τουλάχιστον τέσσερις από τις πέντε κοινές οσμές, έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης κατά την μέση και κατά την
τρίτη ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μελλοντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Jayant Pinto, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.
Μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, ηλικίας από 57 έως 85 ετών, σε βάθος πενταετίας.
Όποιος δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τις μυρωδιές της μέντας, του ψαριού, του πορτοκαλιού, του τριαντάφυλλου και το δέρματος, ήταν σημάδι ότι θα εμφάνιζε άνοια.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Επιπλέον αποτελούν το έναυσμα για δομικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στροφή στην υγιεινή διατροφή και περισσότερη άσκηση, που έχει φανεί και στο παρελθόν ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.
Από τους συμμετέχοντες στα σχετικά με τις μυρωδιές τεστ, το 49% διέκρινε και τις πέντε οσμές, το 78% τις τέσσερις, το 14% μπορούσε να μυρίσει τρεις οσμές, το 5% δύο, το 2% μόνο μία και το 1% καμία.
Πέντε χρόνια μετά το τεστ όσφρησης σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες, που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ούτε μια μυρωδιά, διαγνώστηκαν με άνοια. Επίσης άνοια είχε σχεδόν το 80% από εκείνους που είχαν διακρίνει μόνο μία ή δύο οσμές. Όσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια της όσφρησης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα άνοιας.

«Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι κάτι έχει πάει στραβά και ότι έχει προκληθεί σημαντική ζημιά. Αυτή η απλή εξέταση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν γρήγορο και φθηνό τρόπο για τον εντοπισμό εκείνων που, ήδη, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο», επεσημανε ο καθηγητής Pinto.
«Από όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις η όσφρηση είναι η πιο υποτιμημένη, μέχρι να τη χάσουμε. Νομίζουμε ότι η όσφρηση, αλλά και οι λειτουργίες ευαισθησίας γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό, πρώιμο σημάδι, εντοπίζοντας άτομα που είναι πιο επιρρεπή να εμφανίσουν άνοια και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».
-->
Το 2014 η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει μελέτη, με την οποία συσχέτιζε τη δυσκολία της όσφρησης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με την τότε έρευνα, η απώλεια της όσφρησης αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη πρόωρου θανάτου από ό,τι η διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, καρκίνου ή νόσου των πνευμόνων.

healthmag
Από το el.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου