Translate

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Επιπλέον λίθιο στο νερό βρύσης μπορεί να είναι η λύση για την άνοια;

Χιλιάδες περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την αύξηση των επιπέδων λιθίου στο νερό της βρύσης, σύμφωνα με νέα, σημαντική μελέτη...

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης συνέκριναν τα ποσοστά άνοιας σε πάνω από 800.000 άτομα στη Δανία, με βάση τις
φυσικές ποσότητες λιθίου στο νερό. Διαπίστωσαν ότι σε μέρη όπου το λίθιο ήταν υψηλότερο, το ποσοστό άνοιας μειώθηκε κατά 17% σε σύγκριση με εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η σύνδεση μπορεί να οφείλεται σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, λένε ότι αξίζει να διερευνηθεί εάν η προσθήκη λιθίου στο νερό της βρύσης θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός τρόπος προστασίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την άνοια.

Το λίθιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται σε ποικίλες ποσότητες στο νερό στη Βρετανία, από περίπου ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο μέχρι περίπου 21 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι ερευνητές βρήκαν οφέλη μετά από τα 15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.
Είναι γνωστό ότι το λίθιο έχει νευροπροστατευτική δράση. Αποτελεί μια κλασσική θεραπεία για τη διπολική διαταραχή και προηγούμενα πειράματα σε αρουραίους έχουν δείξει ότι ενισχύει τη μνήμη. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται GSK-3, το οποίο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι εμπλέκεται στο Αλτσχάιμερ.

Ο Allan Young, καθηγητής διαταραχών διάθεσης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, εξήγησε: "Τα ευρήματα αυτής της μελέτης "κουμπώνουν" με προηγούμενες ενδείξεις, που δείχνουν ότι το λίθιο που υπάρχει στο περιβάλλον μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και ότι μπορεί να αποτρέψει την άνοια.
Σε επίπεδο πληθυσμών, τα αποτελέσματα θα ήταν σημαντικά καθώς, ακόμη και αν το λίθιο καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας μόνο για λίγους μήνες για κάθε άτομο, συνολικά αυτό για τα έθνη ισοδυναμεί με πολλούς υγιέστερους μήνες.
-->
Αν και κάποιοι μπορεί να προτείνουν να προστίθεται λίθιο στο νερό της βρύσης, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, ώστε να εξεταστούν πρώτα οι προληπτικές επιδράσεις του λιθίου στην άνοια".
Πηγή
Από το tro-ma-ktiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου