Translate

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Μια ώρα φροντιστηρίου αντιστοιχεί σε δυόμισι λίτρα ελαιόλαδο, λέει στον «ΑτΚ» η Κατερίνα Παπουτσή – Κατσιμπέρη,
η οποία τα τελευταία δύο χρόνια καλύπτει βασικές ανάγκες της οικογένειάς της μέσω των ανταλλακτικών δικτύων, εξοικονομώντας μέχρι και 400 ευρώ το μήνα.
Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ζούσε στην περιοχή του Βόλου, όπου ήταν μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου
διέθετε ποσότητες ελαιολάδου δικής της παραγωγής, φυτικά καλλυντικά ή διαμονή στον ξενώνα που διατηρούσε στο Πήλιο για να μπορεί να καλύπτει ανάγκες ρουχισμού των παιδιών της, επισκέψεις σε γιατρούς, υδραυλικές εργασίες ακόμη και υπηρεσίες ομοιοπαθητικού τις οποίες χρειάστηκε η ίδια.

Αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη όταν η οικονομική κρίση… πήρε τα κλειδιά της τουριστικής επιχείρησής της. Αμεσα ενεργοποιήθηκε στο αντίστοιχο δίκτυο της Καλαμαριάς, γιατί, όπως υποστηρίζει, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς ευρώ.
«Μέσω οργανωμένων δικτύων μπορεί να βρει κανείς από… τουρσί μέχρι νομικές υπηρεσίες, πολιτικό μηχανικό, γιατρό ή προϊόντα οποιασδήποτε μορφής. Οταν χρειάστηκε να κάνω εργασίες και να τοποθετήσω νέα υδραυλικά στον ξενώνα μου καλύφθηκα μέσω του δικτύου, προσφέροντας αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου που είχα στις αποθήκες μου. Και τον ξενώνα μου διέθεσα, για να κάνει ο γιος μου φυσιοθεραπείες, ανταλλάσσοντας τη διαμονή δύο ημερών με τρεις συνεδρίες», λέει στον «ΑτΚ».

Το μεράκι της, η παρασκευή φυτικών καλλυντικών, σαπουνιών και αφρόλουτρων, δεν είναι πλέον μόνο χόμπι, αλλά και ένα ακόμη πεδίο που μπορεί να χρησιμοποιήσει στις ανταλλαγές της.
«Ολοι μπορούν και πρέπει να δουν αυτήν τη μορφή οικονομίας ως φιλοσοφία, ως ιδέα. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί »τι μπορώ εγώ να προσφέρω;». Η απάντηση είναι ότι όλοι μπορούν να προσφέρουν και να απολαύσουν, αναπτύσσοντας δεξιότητες που δεν ξέρουν ότι έχουν. 
-->
Αλλωστε, στην αλληλέγγυα οικονομία η δικαιοσύνη είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην ελεύθερη αγορά», λέει στον «ΑτΚ» η Κατερίνα Παπουτσή – Κατσιμπέρη.

http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6167.html
Από το yiorgosthalassis
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου