Translate

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τσίπρα, άλλαξε γιατρό!

Έχει καταντήσει πλέον κουραστικό. Κάθε τρεις και λίγο ο πρωθυπουργός προβλέπει την έξοδο από την κρίση και την ύφεση.
Δυο τρεις φορές το χρόνο προαναγγέλλει την ανάπτυξη και την «ανάσταση» της οικονομίας.
Δυο με τρεις φορές το χρόνο διαψεύδεται.
Προχθές πάλι από το Πεκίνο προέβλεψε την έξοδο της χώρας από την οικονομική απομόνωση και τη δριμεία
επάνοδό της στην ανάπτυξη…
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ μας προσγείωσε στην οδυνηρή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της αριστεράς έχει «τοξική» σχέση με την οικονομία. Όσο θα κυβερνά η οικονομία θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, όταν είχε επίσης μειωθεί κατά 0,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 και του 2014 είχε παρουσιάσει θετική μεταβολή…
Καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποδίδεται στην προηγούμενη κυβέρνηση η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συνεχίζει να βυθίζει τη χώρα.
Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε τα 45,7 δισ. ευρώ έναντι 45,9 δισ. ευρώ το 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 παρέλαβε ΑΕΠ της τάξης 46,3 δισ. ευρώ και δύο χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει αλλά συνεχίζει να έχει απώλειες…
Αν λάβει κάποιος υπόψη τα μηνύματα για την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά από τον Απρίλη και μετά, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν αναμένεται καλύτερο από το πρώτο, μάλλον χειρότερο αναμένεται.

Η στήλη πριν από λίγες μέρες είχε καταγράψει μερικά από αυτά τα μηνύματα:
«Η ΕΛΣΤΑΤ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. Καθώς όμως το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν πεσμένο οποιοδήποτε αρνητικό πρόσημο θα σημαίνει βύθιση. Το πρόβλημα για το 2017 έγκειται στο γεγονός πως το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να πάει ακόμη χειρότερα…
«Καλημέρα κύριε Στούπα, Από τις αρχές Απριλίου υπάρχει μια πρωτοφανής πτώση στη λιανική, ίσως η μεγαλύτερη μηνιαία από την αρχή της κρίσης, ενώ ο Μάιος παραμένει αναιμικός παρά το δεκαήμερο εκπτώσεων… Σε εμάς -40% ο Απρίλιος, μετά από ένα σταθερό πρώτο τρίμηνο…».
Ανάρτησα το μήνυμα στο φ/β και είχαν ενδιαφέρον τα σχόλια που ακολούθησαν από ανθρώπους της αγοράς.

D. K. Ακριβώς έτσι κι από Θεσσαλονίκη.
Ο Μάιος ξεκίνησε πιο άτονα κι απ’ τον Απρίλιο….»
Πριν ένα μήνα ο πρωθυπουργός βγήκε να κάνει τις συνηθισμένες τονωτικές δηλώσεις την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για «βύθιση» στην ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες που ανακοινώνει τα διάφορα στοιχεία. Οι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν και ανάλογα τα περιμένουν.
Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που αγνοεί πότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία και εκθέτει τον πρωθυπουργό βάζοντάς τον να δηλώνει διαφορετικά πράγματα την ίδια ώρα;
Καθόλου σοβαρή δεν είναι. Για την ακρίβεια πρόκειται περί θιάσου ποικιλιών ορχούμενου. Κοινώς, Τσίρκο!
Καμπανάκι δεν χτύπησε μόνο το ΑΕΠ όμως και τα έσοδα του α’ τετράμηνου βρίσκονται εκτός στόχων.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.309 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 819 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου.
Τουτέστιν, κύριε πρωθυπουργέ αλλάξτε «γιατρό» σας δίνουν λάθος συνταγές να διαβάζετε δημόσια…

2) Capital Controls και Βουλευτές…
Κύριε Στούπα καλημέρα. Μια «χαζή» και αφελής ερώτηση. Οι βουλευτές ζούνε σε καθεστώς capital controls ή απαλλάσσονται;
Αν έχετε χρόνο μου λύνετε την απορία.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
George Pap
Απάντηση: Φυσικά και ισχύουν για όλους… Εξ ου και το σκάνδαλο με δυο υπουργούς οι οποίοι απέσυραν μεγάλα ποσά από τις τράπεζες λίγο πριν την επιβολή των capital controls…

3) Μέχρι τελικής πτώσης…
Αξιότιμε κε Στούπα, Διάβαζα το άρθρο σας περί ανάπτυξης και εστίασα στο θέμα των συντάξεων το οποίο είναι κάτι που με απασχολεί από τον καιρό που άρχισα να διαβάζω και να ψάχνω για την ελληνική κρίση και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο συνεχίζεται αυτό το καθεστώς.
Είναι αδιανόητο να δίνονται τόσα λεφτά σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν σταματήσει να προσφέρουν υπεραξία στην κοινωνία και άνθρωποι νέοι οι οποίοι εργάζονται να ανταμείβονται με τους γνωστούς μισθούς. Αναλογιστείτε ότι ενα ζευγάρι συνταξιούχων του δημοσίου τομέα αμείβεται με 2.500 ευρώ περίπου το μήνα.
Απο αυτά τα περισσότερα λιμνάζουνε με τη μορφή καταθέσεων σε μια τράπεζα ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο στρώμα.
Μια περικοπή της τάξης ακόμα και του 40% σε αυτές τις συντάξεις είναι πολύ πιο ανώδυνη και αποτελεσματική από την αύξηση του ΦΠΑ ή της φορολογίας οι οποίες έχουνε απρόβλεπτες συνέπειες (διαφθορά, φοροδιαφυγή κτλ).
Ωστόσο αυτά δεν μπορεί να τα σκέφτομαι εγώ ένας απλός απόφοιτος της Χρημ/κης του Πειραιά και να τα αγνοούν οι κυβερνώντες του τόπου. Συγγνώμη αν σας κούρασα, θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση.
Με εκτίμηση,
Α.Α
-->
Απάντηση: Γιατί πολιτικοί και λαός δεν ενδιαφέρονται για το αύριο της χώρας αγαπητέ. Ό,τι προλάβουμε να φάμε και να πιούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος των παιδιών μας και τελικής πτώσης…

Του Κώστα Στούπα
Από το sahiel
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου