Translate

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Πολύ κοντά στη λύση ενός από τα μυστήρια του Διαστήματος, του «Σήματος Wow!»

Το σήμα Wow ανιχνεύτηκε από ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Οχάιο το 1977, και έχει ευρέως ερμηνευθεί ως μια πιθανή επαφή μέσω ασυρμάτου από εξωγήινη ζωή

Πολύ κοντά στη λύση ενός από τα μυστήρια του Διαστήματος, του περίφημου «Σήματος Wow!», πάνω στο οποίο εδώ και περίπου 40 χρόνια έχουν πατήσει κάθε είδους σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας και θεωρίες συνωμοσίας για εξωγήινους που έχουν έρθει σε επαφή με τον
άνθρωπο, βρίσκεται ένας Αμερικανός ερευνητής.
Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Κολεγίου Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα των ΗΠΑ, Αντόνιο Πάρις, ύστερα από μια καριέρα ως αναλυτής και ερευνητής για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, προσέγγισε το μυστήριο του «Σήματος Wow!» σαν ντετέκτιβ και έχει σχηματίσει μια θεωρία που μένει να αποδειχθεί από τις παρατηρήσεις.
Το «Σήμα Wow!» είναι το ραδιοσήμα στενής ζώνης που κατέγραψε το 1977 ο αστρονόμος Τζέρι Εχμαν χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο «Big Ear».
Τότε ο Εχμαν, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής του Οργανισμού SETI, είχε στρέψει το ραδιοτηλεσκόπιο προς την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται το αστρικό σύστημα Χι Τοξότη στον αστερισμό του Τοξότη και εντόπισε για μία και μοναδική φορά στην ανθρώπινη Ιστορία μια δυνατή «έκρηξη» ραδιοκυμάτων που είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Πέρασε στην Ιστορία

Στο χαρτί με την καταγραφή του σήματος έγραψε δίπλα με τον γραφικό του χαρακτήρα «Wow!» και έτσι το σήμα αυτό πέρασε στην Ιστορία στοιχειώνοντας έκτοτε την έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τη φαντασία πολλών φαν της επιστημονικής φαντασίας.
Την περιέργεια του κοινού και των επιστημόνων έχει προκαλέσει επιπλέον το γεγονός ότι έκτοτε δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάτι αντίστοιχο.
Ο Αντόνιο Πάρις, λοιπόν, σε μια προσπάθεια να λύσει το μυστήριο αυτό, προχώρησε σε μια έρευνα για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το σήμα, έψαξε δηλαδή για πιθανούς υπόπτους.
Στην έρευνά του δεν βρήκε φυσικά εξωγήινους, όμως βρήκε πως η πηγή του σήματος θα μπορούσε να είναι είτε ο κομήτης 266P/Christensen είτε ο κομήτης 335P/Gibbs.
Οι δύο αυτοί κομήτες μέχρι το 2006 ο πρώτος και μέχρι το 2008 ο δεύτερος ήταν άγνωστοι, όμως από την ανακάλυψή τους και έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών.
Ο Πάρις υπολόγισε ότι το 1977 και οι δύο αυτοί κομήτες περνούσαν κοντά από την περιοχή του αστρικού συστήματος Χι Τοξότη και παρατήρησε ότι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν τους πιθανούς εκπομπούς του «Σήματος Ουάου!».

Οι κομήτες είναι ύποπτοι, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περιβάλλονται από νέφη αέριου υδρογόνου, τα οποία έχουν διάμετρο εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το «Σήμα Ουάου!», που παρατήρησε ο Εχμαν, είχε συχνότητα 1420 MΗz, που συνήθως είναι και η συχνότητα εκπομπής του υδρογόνου.

Τώρα, ο Πάρις θέλει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να κάνει τις παρατηρήσεις που χρειάζεται, καθώς δεν κατάφερε να κλείσει θέση για να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα βασικά όργανα παρατήρησης.
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου