Translate

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μεσαιωνικό μαστίγιο ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν πως εάν «καθαρίσουν» την ψυχή τους θα καταπολεμήσουν τον «Μαύρο Θάνατο». Έτσι βρήκαν μια επώδυνη αλλά δημοφιλής θεραπεία, την αυτομαστίγωση.
Τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια «τιμωρία», δηλαδή, κάποια κομμάτια από μάστιγα από χαλκό, ή απλά μαστίγια, τα οποία μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί από μετανοώντες μοναχούς για να
τιμωρήσουν τον εαυτό τους.

Το όργανο που χρησιμοποιείται για τα βάσανα, βρέθηκε από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής κάτω από το λιβάδι στο «Rufford Abbey» στο «Nottinghamshire» και είναι ένας από τα μόλις τέσσερα που έχουν ποτέ βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μάστιγες ήταν υφάσματα από σύρματα χαλκού και κράματος πλεγμένα μαζί που χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους κατά τον Μεσαίωνα για να τιμωρήσουν τον εαυτό τους.
Οι άνθρωποι, ίσως νόμιζαν πως ήταν ένας τρόπος «καθαρισμού» της ψυχής ή αυτο-τιμωρίας για τις αμαρτίες της κοινωνίας και ήταν δημοφιλής μετά την «εξαφάνιση» του «Μαύρου Θανάτου»

Η πανούκλα,»Μαύρος Θάνατος» «λεηλάτησε»τη χώρα μεταξύ 1348 και 1349, θέτοντας τέλος στην ευημερία στο Rufford και προκαλώντας παρακμή στη μονή.
Κάποια αρχεία δείχνουν ότι στο εμπόριο μαλλιού τα κέρδη μειώθηκαν τα επόμενα χρόνια, με λιγότερους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη.
Η Rufford Abbey υπέστη πολύ μεγάλη φτώχεια, και διάφοροι βασιλιάδες απάλλαξαν τη Μονή από την καταβολή φόρων κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Είναι πιθανό ότι οι Κιστερκιανοί μοναχοί χρησιμοποίησαν τις μάστιγες κατά την περίοδο αυτή. Προσπάθησαν να κρατήσουν το «Μαύρο Θάνατο» στο κόλπο, παίρνοντας τις αμαρτίες του πληθυσμού από τον εαυτό τους με ξυλοδαρμό σε αυτούς ώστε να σώσουν τους ανθρώπους από την οργή του Θεού, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή της πανούκλας.
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κομμάτια της μάστιγας το 2014 τα οποία είχαν ένα πράσινο λεκέ στο έδαφος γύρω από το μέταλλο του χαλκού.
Ωστόσο, η σημασία του ευρήματος έχει μόλις έρθει στο φως, μετά από διάφορες εξετάσεις πάνω σε αυτή.
Πιστεύουν ότι είναι παρόμοιο με μια μεταλλική μάστιγα που βρέθηκε στο ναό Rievaulx Abbey, μια πρώην κιστερκιανή μονή, στο Γιορκσάιρ.

Η κοινότητα «Nottinghamshire County Council» και οι αρχαιολόγοι Emily Gillott και Λορένη Horsley έκαναν σύνδεση των ομοιοτήτων με τη μάστιγα σε επίδειξη στο ναό Rievaulx και από τότε έχουν μάθει την της ιστορική σημασία.
Οι δύο άλλες μάστιγες γνωστές στους ειδικούς αποκαλύφθηκαν στο Grovebury Priory, γνωστή ως «La Grava», στο Bedfordshire και ένα άλλο στο Roche Abbey στο Νότιο Γιορκσάιρ.
Μεσαιωνική ειδικός, Glyn Coppack, δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένας αριθμός των αγνώστων μάστιγων από τις μοναστικές ανασκαφές, αλλά εκτός από αυτό από το La Grava δεν έχω δει κανένα άλλο.
«Υποψιάζομαι ότι είναι πολύ σπάνιες, και είναι ένα εξαιρετικό εύρημα.
Η Nottinghamshire County Council διαχειρίζεται το Rufford Abbey Country Park, το οποίο επισκέπτονται περίπου 350.000 άνθρωποι κάθε χρόνο.
-->
«Κάθε αρχαιολογική ανασκαφή στο Rufford Abbey ξεθάβει κάτι καινούργιο σχετικά με αξιόλογη ιστορία και αυτή είναι μια άλλη συναρπαστική ανακάλυψη, η οποία μας βοηθά να οικοδομήσουμε μια εικόνα για τη ζωή που θα μπορούσε να έχει τους μοναχούς που ζουν στην Μονή κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ημερών του «Μαύρου Θανάτου» και τις συνέπειές του », είπε ο σύμβουλος John Knight, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, στο Συμβούλιο.

Αναστάσιος Ντίνος
Από το apocalypsejohn
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου