Translate

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πέντε μεγάλοι μύθοι για τις γάτες

Η γάτα αποτελεί το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο ζώο,

μαζί με τον σκύλο, και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογίας, ο συνολικός αριθμός των γατών που υπάρχουν στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων, των αδέσποτων και των άγριων, αγγίζει τα 600 εκατομμύρια. Δεν είναι σίγουρο το πόσες διαφορετικές ράτσες υπάρχουν, καθώς κάθε επίσημος οργανισμός έχει την δική του εκτίμηση, ξεκινώντας από 39 και φτάνοντας τις 73. Το σίγουρο είναι ότι οι γάτες χρησιμοποιούνταν σαν
κατοικίδια από τα πανάρχαια χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με το αγαπημένο κατοικίδιο των περισσότερων, τους οποίους ακούμε πολύ συχνά και τους δεχόμαστε σαν αλήθεια. Ας δούμε τους πιο γνωστούς από αυτούς:

1) Οι γάτες προσγειώνονται πάντα με τα πόδια τους
Οι γάτες έχουν μια ιδιαίτερη ανατομία. Δεν έχουν κανονικό κλειδοκόκαλο όπως οι άνθρωποι, η σπονδυλική τους στήλη είναι απίστευτα ευλύγιστη και η αίσθηση της ισορροπίας που έχουν θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και υπερφυσική. Ωστόσο, παρά τα σπουδαία τους χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να αψηφήσουν τους νόμους της φύσης. Έχουν όμως κάτι που ονομάζεται αντανακλαστικό ισορρόπησης, που είναι μια έμφυτη ικανότητα που τους επιτρέπει να αναπροσανατολιστούν κατά τη διάρκεια της πτώσης. Αλλά ακόμα και με το πιο ιδανικό οργανικό σύστημα, οι γάτες δεν μπορούν πάντα να προσγειωθούν με τα πόδια, ειδικά όταν πρόκειται για πτώση από χαμηλό ύψος ή πτώση με υψηλή ταχύτητα.

2) Οι γάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν
Πολλοί νομίζουν πως η γάτα, σε αντίθεση με τον σκύλο που θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ή να μάθει κόλπα, λόγω της γενικής αδιαφορίας της. Ωστόσο, αυτό είναι ένας μύθος που μάλλον ξεκίνησε από αυτούς που δεν προσπάθησαν ποτέ να εκπαιδεύσουν τις γάτες τους. Οι γάτες είναι εξίσου έξυπνες με τους σκύλους και μπορούν να εκπαιδευτούν με την ίδια ευκολία. Απλά η εκπαίδευσή τους είναι πολύ διαφορετική, πράγμα που κάνει πολλούς ερασιτέχνες να τα παρατάνε ύστερα από μερικές προσπάθειες. Ενώ οι σκύλοι έχουν ανάγκη περισσότερο την προσοχή του ιδιοκτήτη, οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και πρέπει να εκπαιδεύονται με σύντομα μαθήματα και κίνητρο τις λιχουδιές υψηλής αξίας.

3) Οι γάτες μισούν το νερό
Σίγουρα το έχουμε ακούσει αυτό πολλές φορές και έχουμε δει άπειρα βίντεο με γάτες που πανικοβάλλονται ακόμα και με μερικές σταγόνες που μπορεί να πέσουν πάνω στο σώμα τους. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες, η αντιπάθεια που έχουν οι γάτες προς το νερό οφείλεται στην εξημέρωση του ζώου, καθώς όλο και λιγότερες γενιές γατών περνάνε πολύ χρόνο κοντά ή μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και λιγότερο άνετες με αυτό. Αν δούμε όμως, τις άγριες γάτες που ζουν ελεύθερες στη φύση, μικρές και μεγάλες, θα δούμε πως πολλές από αυτές κολυμπούν χωρίς κανένα πρόβλημα, ή ακόμα και το απολαμβάνουν.

4) Οι γάτες γουργουρίζουν όταν χαίρονται
Το γουργούρισμα μπορεί να δείχνει πως η γάτα σας είναι χαρούμενη ή ευχαριστημένη όταν την χαϊδεύετε, αλλά πρέπει να προσέξετε και τα άλλα σημάδια της γλώσσας του σώματος, για να καταλάβετε πως το ζώο είναι όντως ευτυχισμένο. Οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν ακόμα και όταν είναι τραυματισμένες, όταν πονάνε, όταν αγχώνονται ή ακόμα και όταν είναι θυμωμένες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το γουργούρισμα χρησιμοποιείται κυρίως για να δημιουργήσει ανακούφιση, που εξηγεί γιατί οι γάτες γουργουρίζουν και στις καλές και στις κακές καταστάσεις. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί πολλές φορές γουργουρίζουν δίπλα σε άλλες τραυματισμένες γάτες ή ανθρώπους με τους οποίους έχουν αναπτύξει μια σχέση. Εκτός από καθησυχαστική, η συχνότητα της δόνησης από το γουργούρισμα έχει δείξει πως ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ιστών και των οστών, ή ακόμα και ανάπλαση.

5) Το γάλα είναι το καλύτερο κέρασμα για γάτες
Πολλοί θεωρούν πως το γάλα με το οποίο ταΐζουν τις γάτες αντιστοιχεί στα κόκαλα που δίνουμε στους σκύλους. Τα κόκαλα μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών του σκύλου, όμως το γάλα για τις γάτες μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα. Όπως τα περισσότερα θηλαστικά, οι γάτες τρέφονται με το γάλα της μητέρας στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Αλλά μόλις μια γάτα σταματήσει να τρέφεται με αυτό, τα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην διατροφή της. Και πάλι, όπως σε περιπτώσεις των περισσότερων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, οι γάτες έχουν δυσκολία στην πέψη του γάλακτος. 
-->
Μάλιστα λέγεται πως όλες οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και πως το γάλα μπορεί να τους προκαλέσει μονάχα στομαχόπονο, άσχετα από το πόσο μπορεί να το απολαμβάνουν.

Mr. Fantastic
Από το el.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου