Translate

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η κρυφή αυτοβιογραφία του Χίτλερ πριν το Mein Kampf

Το Mein Kampf (Ο Αγών Μου), το οποίο κυκλοφόρησε το 1925, αποτελεί το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ. Ωστόσο, ίσως δεν είναι η πρώτη αυτοβιογραφία του ηγέτη της Ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με έναν ιστορικό, ο οποίος φέρνει στο φως στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν πως ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει νωρίτερα τις ραδιουργίες για να γίνει ο "Φύρερ" μίας
αρρωστημένης δικτατορίας.

Το βιβλίο "Αδόλφος Χίτλερ: Η Ζωή και Οι Ομιλίες του" (Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden) είναι η πρώτη γνωστή βιογραφία του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ, γραμμένη ήδη από το 1923. Σε αυτήν, ο Χίτλερ περιγράφεται ως ο "σωτήρας της Γερμανίας" και παρομοιάζεται με τον Ιησού.
Μέχρι σήμερα, ο Γερμανός αριστοκράτης Victor von Koerber θεωρούνταν ο συγγραφέας του βιβλίου, ωστόσο ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Αμπερντήν της Σκωτίας, Thomas Weber, υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιογραφία, σχεδόν σίγουρα, είναι έργο του ίδιου του Χίτλερ.

Όπως περιγράφεται σε άρθρο στη σελίδα του Πανεπιστημίου, η συγκεκριμένη βιογραφία δεν είναι τίποτα περισσότερο από "μία ξεδιάντροπη, αλλά έξυπνη πράξη αυτοπροβολής", διά χειρός Αδόλφου Χίτλερ, η οποία πράγματι βοήθησε σημαντικά στην αύξηση της δημοτικότητας του μελλοντικού δικτάτορα και διευκόλυνε την άνοδό του στην εξουσία.
Η βιογραφία "Αδόλφος Χίτλερ: Η Ζωή και οι Ομιλίες του", όπως δημοσιεύτηκε το 1923 με το όνομα του Victor von Koerber
Σύμφωνα με τον Weber, το γεγονός ότι το βιβλίο γράφτηκε από τον Χίτλερ, όχι μόνο επιδεικνύει ότι ήταν ένας συνωμότης με αριστοτεχνική κατανόηση των πολιτικών διαδικασιών, αλλά αμφισβητεί και την ευρέως αποδεκτή θέση ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής του [σ.σ. το 1923] δεν έβλεπε τον εαυτό του ως τον μελλοντικό ηγέτη μίας γερμανικής αυτοκρατορίας.
“Ο Χίτλερ, τα τελευταία χρόνια, περιγράφεται σαν ένας άνθρωπος που ακόμα και τη στιγμή που εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, έκανε το θέλημα κάποιου άλλου και ότι μόνο όταν έγραψε το Ο Αγών Μου, άρχισε να πιστεύει ότι μπορούσε να γίνει ο μεσσίας της Γερμανίας. Το γεγονός ότι έγραψε αυτήν τη βιογραφία και τη δημοσίευσε με το όνομα κάποιου άλλου δείχνει ότι έβλεπε τον εαυτό του στον ρόλο του σωτήρα και είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει τον δρόμο του για την κορυφή, πολύ νωρίτερα", είπε ο ιστορικός.

Ο καθηγητής Weber εντόπισε τα νέα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το νέο του βιβλίο σχετικά με το πώς ο Χίτλερ έγινε Ναζί, κρυμμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο -μετανιωμένος και πολέμιος πλέον του Χίτλερ- von Koerber και όπου βρίσκεται το προσωπικό του αρχείο.

Τα νέα στοιχεία που ανακάλυψε ο Weber
Ανάμεσα στα στοιχεία που εντόπισε ο Weber και τα οποία υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως η συγγραφή του Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden έγινε από τον ίδιο τον Χίτλερ, ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, μία υπογεγραμμένη, ένορκη κατάθεση. Σε αυτήν, η γυναίκα του εκδότη του βιβλίου δηλώνει ότι ο von Koerber δεν είχε γράψει τη βιογραφία και ότι ο Χίτλερ είχε ζητήσει από τον Στρατηγό Ludendorff να του βρει έναν συντηρητικό συγγραφέα χωρίς δεσμούς με το ναζιστικό κόμμα, του οποίου το όνομα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
Επιπλέον, ο Weber ανακάλυψε στη Νότια Αφρική μία δήλωση και ένα γράμμα του von Koerber, τα οποία δίνουν πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι ο Χίτλερ ήταν ο πραγματικός συγγραφέας, ενώ ο ιστορικός εντόπισε έπειτα στη Γερμανία και ένα άλλο σημείωμα του Γερμανού αριστοκράτη, το οποίο αναφέρει ότι το βιβλίο γράφτηκε "με την ενεργή συμμετοχή του Αδόλφου Χίτλερ".

Τέλος,ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Αμπερντήν αναφέρεται στην "εντυπωσιακή ομοιότητα" του εν λόγω βιβλίου με ένα γράμμα που είχε γράψει ο Χίτλερ το 1921, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σε έναν μεγάλο δωρητή του κόμματος, για να συνδυάσει όλα τα στοιχεία και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοβιογραφία.

Ο στόχος του βιβλίου και γιατί επιλέχθηκε ο von Koerber
Ο Weber θεωρεί ότι ο Χίτλερ προχώρησε στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του και την κυκλοφορία της με το όνομα άλλου, για να εξυψώσει το προφίλ του μέσα στο Ναζιστικό κόμμα και στις μάζες. Και τα κατάφερε, καθώς το προφίλ που οικοδομείται στο βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση στα πιο συντηρητικά στρώματα της διψασμένης για εθνική επανάσταση γερμανικής κοινωνίας.
Ακόμα και η επιλογή του von Koerber φαίνεται να έγινε με αυτό κατά νου, λέει ο ιστορικός, καθώς επρόκειτο για έναν ξανθό, γαλανομάτη αριστοκράτη, ήρωα πολέμου και συγγραφέα. Με άλλα λόγια, τον τέλειο υποψήφιο για να γράψει μία βιογραφία που εξυμνεί τον Χίτλερ, ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι ο μελλοντικός "Φύρερ" είχε ήδη ευρεία υποστήριξη από τους παραδοσιακούς συντηρητικούς.

Κομμάτι ενός στρατηγικού σχεδίου με στόχο την απόλυτη εξουσία
Καταλήγοντας, ο Weber σημειώνει ότι το βιβλίο το οποίο διακήρυττε στα περιεχόμενά του ότι πρέπει να γίνει η "νέα Βίβλος" και στις σελίδες του η πολιτικοποίηση του Χίτλερ συγκρίνεται με την ανάσταση του Χριστού, ενώ χρησιμοποιούνται όροι όπως "ιερός" και "απελευθερωτής", πέτυχε τον στόχο του.
"Ο Χίτλερ βασιζόταν στην υποστήριξη των παραδοσιακών συντηρητικών, αλλά σε εκείνο το στάδιο δεν είχε την αξιοπιστία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι μόνο αυτός μπορεί να είναι ο ηγέτης. Αντί αυτού, ξεκίνησε με μαεστρία να δημιουργεί την προσδοκία ενός νέου είδους ηγεσίας, η οποία θα μπορούσε να αναληφθεί μόνο από έναν νέο ηγέτη και όχι από την πολιτική ελίτ", παρατηρεί ο ιστορικός.
Στα πλαίσια αυτά, ο Χίτλερ κυκλοφορεί αυτό το βιβλίο, το οποίο περιέχει μια ρητορική για ένα είδος ηγέτη που ο ίδιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος παρά μόνον ο ίδιος. Έτσι χωρίς να χρειαστεί να πει ευθέως ότι θέλει να γίνει ηγέτης, δημιουργεί την προσδοκία ότι οι υπόλοιποι θα τον καλέσουν να γίνει σύντομα ηγέτης, ανοίγοντας τον δρόμο για όσα ακολούθησαν.
-->
Ο Weber υποστηρίζει ότι η ανακάλυψή του είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς "αναγκάζει" κάθε ιστορικό αναλυτή να κοιτάει αυτό το κομμάτι της ιστορίας και τη ζωή του Χίτλερ, κάτω από ένα διαφορετικό φως.
Από το pathfinder
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου