Translate

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Περί αγιοποιήσεως εθνικών ηρώων!..

Αντί να επιχειρούμε την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και της ελληνικής ιστορίας, μήπως θα ήταν φρόνιμο ν’ αρχίσουμε την αγιοποίηση εκείνων των εθνικών ηρώων, όπως του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος της ελευθερία»; Είναι κι αυτό μία σκέψη!.. Τολμηρή μεν, αλλά
δίκαιη και λογική.
ΕΙΧΑΜΕ την ευκαιρία να διαβάσουμε ένα δημοσίευμα παλιάς τοπικής εφημερίδας της Αρκαδίας υπό τον τίτλον: «Οδός Αρκαδίας». Το δημοσίευμα αυτό – ούτε λίγο ούτε πολύ- ζητάει την … αγιοποίηση του θρυλικού Στρατηγού του Αγώνα του 1821, Θοδωρή Κολοκοτρώνη, με ένα πλήθος επιχειρημάτων, αφού για το θέμα αυτό, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουμε από το δημοσίευμα, έχουν δοθεί και άλλου είδους … μάχες!

Επειδή το ως άνω θέμα δεν είναι μόνον «πιασιάρκο» -όπως λένε οι δημοσιογράφοι-, αλλά και άκρως ενδιαφέρον, θα παραθέσουμε εδώ ορισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την αγιοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη:

«Με αφορμή – λένε- το "BHMAGAZINO" και το σχετικό άρθρο της Μαρίλης Μαργωμένου -άκρως εντυπωσιακό- από εν­διαφέρον, ένεκα πατρίδας, περνάμε το δικό μας σχόλιο... Τίτλος του άρθρου "Κι εσείς Άγιος, Θεόδωρε Κολοκο­τρώνη;" -ο τίτλος, ο δικός μας, είναι άνευ εισαγωγικών-, υπέρτιτλος "Θρησκευτική... Βιομηχανία" και υπότιτλος – σχόλιο: "Ο Αθανάσιος Διάκος δεν ευτύχισε να αποκτήσει φωτοστέφανο". Έτεροι υποψήφιοι άγιοι περιμένουν στωικά τη σειρά τους για να μπουν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας. Αν τυχόν φιλοδοξείτε κάποια μέρα να αγιάσετε, ιδού οι προϋποθέσεις και οι μέλλο­ντες συνάγιοί σας"! Εκείνη, όμως που κάνει "μπαμ" στο περιοδικό είναι η ολοσέλιδη "αγιογραφία με τον Κολοκοτρώνη επί άμβωνος"!

Σίγουρα είναι ένα "σκωπτικό" σχόλιο η φωτογραφία του "Γέ­ρου" πλην, όμως, για την Ο.Α. μια πρώτης τάξης ευκαιρία ν' απευθυνθεί προς τους δύο Μητροπολίτες Αρκαδίας, τον Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο και τον Γόρτυνος και Μεγ/λεως Θεόφιλο, προς τους δέκα ακόμη Αρκάδες Μητροπολίτες της Ελληνικής Εκκλησίας, τους εντός κι εκτός Αρκαδίας Βουλευτές, προς άπαντα τον Αρκαδικό Λαό όπου κι αν βρίσκεται, όπως γίνει προσπάθεια κι έρ­θει το θέμα στην Ιερή Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας προκειμένου αγιοποιηθεί ο Ελευθερωτής μας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

Δεν είναι σωστό να κρίνου­με, να συγκρίνουμε και να συ­μπεραίνουμε κατά πόσο κά­ποιοι των Αγίων έπρεπε ν' αγιοποιηθούν... όταν αγιοποιήθηκε ακόμη κι αυτός ο Θεο­δόσιος που έσφαξε χιλιάδες αθώους στο Στάδιο (!)... όταν αγιοποιούνται κάποιοι Νεομάρτυρες... Μας ενδιαφέρει ο Θε­όδωρος Κολοκοτρώνης όπως αγιοποιηθεί! Θεωρούμε, λοι­πόν, πως ο "Γέρος του Μοριά" άξιζε μιας τέτοια θρησκευτι­κής τιμής όταν, όταν υπήρξε ο πρωτεργάτης αλλά και κινδύ­νεψε πάμπολλες φορές για να αποτινάξει, τον τουρκικό ζυγό, από τους Έλληνες ώστε να τους ελευθερώσει και τους απαγκιστρώσει από τους Μω­αμεθανούς! Ή δεν είναι έτσι; Ήταν αυτός που είπε "η Πανα­γιά έβαλε την υπογραφή της για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω"! Ήταν αυτός που, σε κάθε δύ­σκολη στιγμή, έμπαινε στο εκ­κλησάκι της Παναγιάς της Χρυσοβιτσιώτισσας και προ­σευχόταν για τη σωτηρία και τη λευτεριά των Ελλήνων! Και, βέβαια, αν οι Ιστορικοί ανατρέξουν στη βιογραφία του "Γέρου" βοηθούμενοι και από τον Κλήρο... θα διαπιστώσουν πάμπολλες φράσεις κι ενέρ­γειες του Θ. Κολοκοτρώνη που συνηγορούν όπως αγιο­ποιηθεί! (…)»
Ο τοπικός Μητροπολίτης, όμως, έχει τις επιφυλάξεις του και λέει πως "...για ν' αγιοποιηθεί κανείς χρειάζεται να υπάρξει θαύμα από μέρους του και λαϊκή ανα­γνώριση από τη βάση... και δεν είναι υπόθεση κάποιου παράγοντα να τον προτεί­νει...".

Πιο περίτρανο θαύμα –λένε οι παραπάνω Αρκάδες- απ' αυτό της "ελευθερίας της Πατρίδας μας" (!), τι πιο μεγά­λο θα μπορούσε να γίνει; Δεν είναι πρέπον -και δεν πρέπει- να επικαλεστούμε και να συγκρίνουμε θαύματα Αγίων, Μαρτύρων, Οσίων, Νεομαρτύρων... μ' αυτό της "ανεξαρτη­σίας της Ελλάδας", μιας μικρής Χώρας που τα 'βαλε με μια μεγάλη Αυτοκρατορία, των Οθωμανών, και τα 'βγάλε πέ­ρα! Εάν, λοιπόν, ο Θ. Κολοκο­τρώνης θεωρείται ο Ελευθε­ρωτής της, γιατί να μην περι­βληθεί με το επίθετο "Άγιος";

"Για του Χριστού την πίστη την αγία" δεν πάλεψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης;. Σημαία, με το Σταυρό, δεν είχε επικεφαλής; Την Ημισέληνο, δεν πολέμησε; Ο Μ. Κωνσταντίνος, τι έκανε; Σύμβολό του, δεν ήταν το "Εν τούτω νίκα";
Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Όμως, ένα είναι βέβαιο: Σε κάθε εκκλησάκι που συνα­ντούσε ο «Γέρος του Μοριά» ή σε κάθε προσκυνητάρι πάντα έβαζε το κερί του και έκανε το Σταυρό του!.. Κι αυτό, τουλάχιστον, δεν το λησμονεί ο πιστός ελληνικός λαός!..
Με σεβασμό και τιμή
-->
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου