Translate

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

«Μόνη γαρ η Ελλάς αψευδώς ανθρωπογονεί...»

Ας διαβάσουμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια. Η ιστορική αλήθεια. Έτσι όπως ακριβώς την βρίσκουμε στην αρχαία ελληνική και πατερική γραμματεία για το αν πράγματι υπάρχει ή όχι ένα επιπρόσθετο κείμενο, που μιλάει για την Ελλάδα και για την οποία φέρεται να ήταν λόγια
του Ιησού!..
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι από το Ευαγγέλιο μαθαίνουμε ότι μια ομάδα Ελλήνων, που επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα με την ευκαιρία της εορτής του Ιουδαϊκού Πάσχα, θέλησαν να δουν τον Ιησού Χριστό την εποχή πριν από το Άγιον Πάθος Του και απευθύνθηκαν, φυσικά, στους δύο Ελληνιστές μαθητές του Κυρίου, τον Ανδρέα και τον Φίλιππο. Ο Χριστός, μόλις αντίκρισε τους Έλληνες, είπε το περιλάλητο εκείνο: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιω. 12, 20 –23).

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Λουκάς Χαρ. Φίλης εις το βιβλίο του: «Η «ΚΟΙΝΗ» ΩΣ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ 27 ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ Κ.Δ.» και δη εις την σελίδα 146, γράφει ότι οι Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Ιησούν ήσαν Έλληνες από την Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι τηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την πληροφορία αυτή.
Ο λόγος αυτός έμελλε να επαληθευθεί από την ιστορία πολύ σύντομα, όταν το χριστιανικό ευαγγέλιο το ανέλαβαν στα χέρια τους οι Έλληνες και οι Ελληνιστές για να το μεταφέρουν δια της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρη την Οικουμένη!
Και μία σημαντική λεπτομέρεια:

Γράφεται ότι το 1974 ο Καθηγητής Ε. Πρόκος, ως επίτιμος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων, είχε εισδύσει στις βιβλιοθήκες του Βατικανού και ιστοριοδιφώντας ανακάλυψε ότι σε ένα χειρόγραφο του Ευσεβίου του Παμφίλου, υπάρχει ένα συμπληρωματικό κείμενο του Ιωάννου όπου, σύμφωνα με το χειρόγραφο, ο Χριστός λέει:
« … μόνη γαρ η Ελλάδα αψευδώς ανθρωπογονεί φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη…».
Την ως άνω πληροφορία διέψευσε ο γνωστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Γιώργος Μεταλληνός σε συνέντευξη που είχε με τον γράφοντα την Κυριακήν, 13 Ιουνίου 1997 στην τηλεοπτική εκπομπή «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» («Τηλετώρα»).
Επί πλέον άρχισε μια σειρά πολλών δημοσιευμάτων, ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καράγιωργας (και καθηγητής του γράφοντος στη Σχολή Δημοσιογραφίας) αποκάλυψε ότι η περιβόητη αυτή φράση («μόνη η Ελλάς κλπ») δεν ανήκει στον Ιησού, αλλά στον ιστορικό Φίλωνα.

Μάλιστα μας έστειλε και ένα σχετικό ντοκουμέντο από το έργο του ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΔΗΜΑΡΑΤΟΥ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣ», Τεύχος Α΄ Εν Αθήναις 1935-1937 (Απόσπασμα εκ του Α΄ Τόμου της «ΑΚΑΔΗΜΕΙΑΣ») όπου εις την σελίδαν 250 αναγράφει την φράσιν του Φίλωνος: «μόνη η Ελλάς αψευδώς ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον, ηκριβωμένον λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη».

Δεν θα μπορούσε, όμως για το ως άνω θέμα, ο γράφων να μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα». Με τη βοήθεια του γνωστού Έλληνα φιλολόγου και ιστορικού ερευνητού κ Αντωνίου Αντωνάκου, που γνώριζε πολύ καλά τότε το ηλεκτρονικό πρόγραμμα «Μουσαίος», ερεύνησε την «Ελληνική Πατρολογία»του Μιγνίου (MIGNE) και επεσήμανε το συγκεκριμένο χωρίο, το οποίο βρίσκουμε σε δύο κείμενα:
α) Στον Φίλωνα τον Ιουδαίο (De Providentia, Fragment 2 Section 66 Line 9) και:
β) Στον Ευσέβιο Καισαρείας, Ευαγγελική Προπαρασκευή, Βιβλίο 8, κεφ. 14, παρ. 66, στ.7 ».
Αυτά για την ιστορική αλήθεια, ώστε να μην παραπλανώνται διάφοροι φίλοι ή φίλες.
Τίποτε άλλο.
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου