Translate

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

3D video: ταξίδεψε σε μία μυστηριώδη δομή της λίθινης εποχής

Να εξερευνήσει μία μυστηριώδη λίθινη δομή, η οποία αποκαλύφθηκε στις Ορκάδες, το αρχιπέλαγος στα βόρεια της Σκωτίας, μπορεί όποιος το επιθυμεί, χάρη σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αρχαιολογικού χώρου.

Το διαδραστικό, τρισδιάστατο μοντέλο είναι δημιουργία του αρχαιολόγου Δρ Hugo Anderson-Whymark, ο οποίος το έχει εμπλουτίσει με λεπτομερείς επισημειώσεις, ώστε οι “επισκέπτες” του χώρου να μπορούν, ενώ εξερευνούν τα ευρήματα, να διαβάζουν λεπτομέρειες για
όσα βλέπουν.
Το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να δει το video και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), εφόσον έχει τα απαραίτητα εργαλεία, είναι μία υπενθύμιση των εντυπωσιακών δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε πριν μερικά χρόνια, ότι το 2016 θα μπορείτε να περιηγηθείτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο ο οποίος έχει μόλις αποκαλυφθεί, 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, χωρίς να κουνηθείτε από τον καναπέ σας; Καλώς ορίσατε στο μέλλον.

[Σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή tablet, χρησιμοποιήστε το ποντίκι ή το δάχτυλό σας, για να κινηθείτε στον χώρο, να μεγεθύνετε ή να απομακρυνθείτε. Μπορείτε να δείτε το εύρημα ακόμα και κοιτάζοντας από σημείο κάτω από το έδαφος.]


Η διάταξη των πλακών (ορθοστάτες) μήκους έως και 4 μέτρων η κάθε μία, που βρίσκονται στο σημείο, δεν μοιάζει με τίποτα που έχει βρεθεί ποτέ στα νησιά, σύμφωνα μερεπορτάζ του BBC, με αποτέλεσμα να προβληματίζει τους αρχαιολόγους και το εύρημα να χαρακτηρίζεται μυστηριώδης.
Το μυστήριο ενισχύεται από το γεγονός ότι η δομή βρισκόταν θαμμένη κάτω από έναν τεράστιο σωρό σκουπιδιών, με αποτέλεσμα η ομάδα αρχαιολόγων στο σημείο να υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει φέρει στο φως η σκαπάνη.
Υπολογίζεται ότι το ανακαλυφθέν μνημείο είναι ηλικίας 5000 ετών. Αν η εκτίμηση αποδειχθεί ακριβής, το νέο εύρημα θα αποτελεί το αρχαιότερο κτίσμα που ανακαλύφθηκε ποτέ στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ονομάζεται Νες του Μπρόντγκαρ.
Ο Κύκλος του Μπρόντγκαρ έχει βρεθεί στην ίδια περιοχή με το νέο εύρημα. Credit: Stevekeiretsu, CC BY-SA 3.0
Πρόκειται για την περιοχή όπου έχει βρεθεί ο Κύκλος του Μπρόντγκαρ, ένα Νεολιθικό μνημείο αποτελούμενο από μεγαλίθους σε κυκλική διάταξη, καθώς και άλλα σημαντικά μνημεία της ίδιας εποχής, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Εικάζεται ότι το νέο εύρημα είναι τάφος, ωστόσο ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Nick Card πρότεινε και μία άλλη υπόθεση:
-->
“Το μέγεθος και η κλίμακα των λίθων που βρέθηκαν είναι πρωτοφανή για την περιοχή. Ο τρόπος που είναι τοποθετημένοι είναι επίσης μοναδικός για τον αρχαιολογικό χώρο. [...] Ίσως πρόκειται για μέρος ενός λίθινου κύκλου ο οποίος προϋπήρχε του κύριου. Όλα είναι ένα μυστήριο”.
Από το pathfinder
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου