Translate

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το «φλερτ» Τσίπρα-Λεβέντη, η στήριξη στην κυβέρνηση και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Μια συνεργασία, που μπορεί να μετουσιωθεί και σε κυβερνητική, διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι άλλη από αυτή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Το γεγονός μάλιστα αυτό αναζωπυρώνει τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Χθες, η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης είπαν “όχι” στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη
διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και το Plan Χ του Γιάνη Βαρουφάκη.

Και ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Λεβέντης εξέφρασε έμπρακτα τη στήριξη του στην κυβέρνηση. Η πρώτη ήταν στην ψηφοφορία του εκλογικού νόμου, όπου σύσσωμη η Ένωση Κεντρώων είπε “ναι” στην απλή αναλογική και στα υπόλοιπα άρθρα του νόμου, με την κυβέρνηση να διευρύνει τις δυνάμεις της.
Ένα ακόμη δείγμα της στήριξης του Βασίλη Λεβέντη στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν η παρουσία του στο περιστύλιο της Βουλής στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής χθες πάντως ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση υποστήριξε «δεν πήρα και δεν έδωσα τίποτα». Παράλληλα απέρριψε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για το Plan Χ του Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αληθινή διάθεση να αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες για όλη τη κρίση, τότε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.
Το φλερτ μεταξύ κυβέρνησης και Λεβέντη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και πυροδοτεί πλέον σενάρια εκλογών. Είναι πολύ πιθανό και εν' όψει της δεύτερης δύσκολης αξιολόγησης, η οποία για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ψηφιστούν νέα σκληρά μέτρα, να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.

Εκεί ο Α. Τσίπρας θα μετρήσει τις δυνάμεις του και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα και η ΝΔ δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση (οι συσχετισμοί σήμερα είναι σε βάρος της) θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον προσφάτως ψηφισμένο εκλογικό νόμο.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει έναν ακόμη σύμμαχο, την Ένωση Κεντρώων, ίσως και μερικούς ακόμη βουλευτές, είτε ανεξάρτητους είτε άλλους που θα φύγουν από το Ποτάμι, το οποίο ούτως ή άλλως οδεύει προς διάλυση.
-->
Το φθινόπωρο λοιπόν μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος σε εγρήγορση και καταρτίζει τις λίστες των ψηφοδελτίων, ενώ η Φώφη Γεννηματά κρατά μία στάση που θέλει το ΠΑΣΟΚ να είναι ο τρίτος πόλος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου