Translate

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Χημικά κύτταρα του δέρματος χτυπούν όπως τα καρδιακά κύτταρα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Gladstone έχουν επαναπρογραμματίσει μη καρδιακά κύτταρα στη χρήση αντικατάστασης υγειών κυττάρων, στον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό. Το έργο, το οποίο περιγράφεται στο τεύχος Science,αυτής της εβδομάδας, προσφέρει σπάνια ελπίδα σε ένα απελπιστικό κλάδο υγείας.
Οι καρδιακές παθήσεις ως επί το πλείστον έχουν μη αναστρέψιμη καθοδική πορεία στην οποία η ίδια η καρδιά γίνεται προοδευτικά λιγότερο βιώσιμη, χάρη στο
συνδυασμό κακών συνηθειών διατροφής και καθιστικής ζωής. 'Οταν ένα αιμοφόρο αγγείο φράξει,θα στερήσει από κάποιο μέρος της καρδιάς, το αίμα που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του. Αυτός ο ιστός πεθαίνει.
Αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό, αλλά δεν κάνει την ίδια δουλειά με τον κανονικό καρδιακό ιστό. Η καρδιά θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τη λειτουργία, καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει όσο περισσότερο οξυγονωμένο αίμα αντλείται από την καρδιά, όπως λαμβάνεται από τους πνεύμονες. Λειτουργεί σκληρότερα, και καταπονείται σκληρότερα. Εν τω μεταξύ, η κατεστραμμένη καρδιά περιορίζεται, και τα αιμοφόρα αγγεία αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξημένη απαίτηση αίματος από το στράγγιγμα του συριγμού καρδιάς.
Τελικά, η καρδιά απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει-(το αίμα που αντλείται έξω δεν είναι αρκετό)- , και έτσι δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας σε διάφορα μέρη του σώματος, με διαρροές υγρού σε περιβάλλοντες ιστούς, που προκαλούν την χαρακτηριστική διόγκωση της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Όποιος έρχεται αντιμέτωπος με ένα βιώσιμο τρόπο επισκευής του καρδιακού ιστού, σημαίνει ότι αποθηκεύει πολλά χρόνια ζωής.
Τελευταία οι επεμβάσεις καρδιάς περιλαμβάνουν μεταμοσχεύσεις, και προσωρινή τεχνητή καρδιά.
Οι ερευνητές βρήκαν μια πρωτοποριακή μέθοδο πρόκλησης κυττάρων του δέρματος που συμπεριφέρονται ως πολυμορφικά κύτταρα γνωστά ως ινοβλάστες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σύνθεση διαφόρων τύπων συνδετικών ιστών. Στο δεύτερο στάδιο, πήραν τους ινοβλάστες, και, μέσα από μια άλλη διαδικασία χημικής επεξεργασίας, τα μετέτρεψαν σε λειτουργικά κύτταρα καρδιάς. (τα πειράματα έγιναν σε ποντικούς, μέχρι τώρα).
Η εμπλεκόμενη χειραγώγηση δεν είναι γενετική, αποφεύγοντας έτσι ορισμένες παγίδες μικροαλλαγής του DNA, όπως την απόρριψη από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Με τη χρήση συνδυασμών χημικών ουσιών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αλλάξουν τη λειτουργία ένα είδος κυττάρου μέσα στο άλλο.
Τα μικρά μόρια έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα.Είναι βολικά στη χρήση τους, είναι αποτελεσματικά μέσα στα κύτταρα, παρέχουν μεγαλύτερο παροδικό έλεγχο, και είναι μη ανοσογονικά και πιο αποδοτικά.
Οι ερευνητές άρχισαν την έρευνα με μια δεξαμενή 89 διαφορετικών μορίων που είναι γνωστά ότι προκαλούν κυτταρικό επαναπρογραμματισμό. Διαφορετικοί συνδυασμοί ελέγχθηκαν σε συνθήκες που μιμούνται χημικά την λειτουργία της πραγματικής καρδιάς. Ηταν σε θέση να περιορίσουν τα πράγματα σε δύο διαφορετικά χημικά κοκτέιλ. Το πρώτο σετ έκανε τη δουλειά της εξαπάτησης των λειτουργικών κυττάρων του δέρματος, ως ινοβλάστες, ενώ ο δεύτερος γύρισε τους ινοβλάστες σε λειτουργικά κύτταρα της καρδιάς.
Τελικά, το 97 %των αρχικών κυττάρων δέρματος άρχισαν να χτυπούν σαν καρδιακά κύτταρα. Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία.
-->
"Στο μέλλον, μπορούμε να φανταστούμε τη θεραπεία ασθενών με ένα κοκτέιλ φάρμακων που δρα στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ανανεώνοντας τα κυττάρα του εγκεφάλου αμέσως."
Τομέας ενημέρωσης prisonlanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου