Translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Unfinished Portrait: Το πιο προσωπικό μυστήριο της βασίλισσας του εγκλήματος Αγκάθα Κρίστι Read more http://apocalypsejohn.com/unfinished-portrait-prosopiko-mistirio-vasilissas-egklimatos-agkatha-kristi/

Σ’ένα παλιό σχολικό κτίριο στο Νιου Τζέρσεϊ βρίσκεται το Between the Covers Rare Books.

Ένας ναός του γραπτού λόγου. Αυτή η τεράστια ιδιωτική ανθολογία έχει πάνω από 100.00 έργα όπως μια σπάνια πρώτη έκδοση του »Υπέροχου Γκάτσμπυ»και το λεξικό ρίμας του Ιρβινγκ Μπερλίν.
Υπάρχει όμως εδώ ένα κείμενο ενός φαινομενικά άγνωστου γραφιά που δεν πρέπει να κρίνεται από το εξώφυλλό του. Το κάλυμμα έχει μια όμορφη γυναίκα με κίτρινο καλοκαιρινό φόρεμα. Κοιτάζει το
θεατή με πένθιμη έκφραση απόγνωσης.
Όπως μαρτυρά ο συγγραφέας Μπιλ Πέσελ το υποτιθέμενο μυθιστόρημα μπορεί να έχει ρίζες σε γεγονότα. Θεωρείται στοιχείο για ένα αληθινό μυστήριο,που σαγήνεψε το έθνος. Πώς βοηθά αυτό το βιβλίο να λυθεί μία από τις πιο παράξενες εξαφανίσεις;
Είναι 4 Δεκεμβρίου 1926 στο Σάρεί στην Αγγλία. Ένας αστυνομικός καλείται στον τόπο ατυχήματος σε επαρχιακό δρόμο. Η αστυνομία βρήκε εγκατελειμμένο αυτοκίνητο στους θάμνους.
Το όχημα είναι εγκαταλειμμένο αλλά, αφού έψαξε προσεκτικά, ο ερευνητής ανακαλύπτει κάτι. Μια ληγμένη άδεια οδήγησης αποκάλυψε ότι ανήκε στην Αγκάθα Κρίστι. Η 36χρονη Κρίστι έχει γράψει έξι μυθιστορήματα και εγκωμιάζεται ως εξέχουσα συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου.

Ο αστυνομικός ψάχνει στην περιοχή αλλά δε βρίσκει ίχνος της συγγραφέας. Ήταν λες και είχε εξαφανιστεί. Ανήσυχοι για την ασφάλεια της Κρίστι, οι ερευνητές τρέχουν σπίτι της και τους υποδέχεται η γραμματέας της.Τους λέει ότι την προηγούμενη νύχτα η Αγκάθα τσακώθηκε έντονα με το σύζυγο της, Αρτσι, και έφυγε.
Η αστυνομία ζητά τον κύριο Κρίστι αλλά εκείνος λείπει εκτός πόλης. Ο Αρτσι θα έμενε το Σαββατοκύριακο με φίλους. Οι αρχές εντοπίζουν τον Αρτσι Κρίστι στην πόλη Γκοντάλμινγκ. Εκείνος λέει ότι δεν ξέρει πού είναι η γυναίκα του. Όταν τον πιέζουν για την κατάσταση του γάμου του, δε λέει τίποτα. Ο Αρτσι τούς είπε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το γάμο τους.

Άνθρωποι κοντά στο ζευγάρι όμως λένε κάτι άλλο. Ο Αρτσι είχε σχέση με νεότερη γυναίκα, τη Νάνσι Νιλ. Αποκαλύπτεται επίσης ότι το πρωί του τροχαίου ο Αρτσι δήλωσε κάτι συνταρακτικό. Ο Αρτσι λέει στην Αγκάθα ότι θέλει διαζύγιο. Τώρα οι αρχές μένουν με μία ζοφερή υποψία. Ότι αυτή η σχέση ήταν κίνητρο για φόνο.
Μπορεί ο Αρτσι να την είχε σκοτώσει. Η αστυνομία παρακολουθεί τον Αρτσι και αναζητά τη σύζυγό του. Ο τύπος αρπάζει το γεγονός που φαίνεται βγαλμένο από μυθιστόρημα συγγραφέα. Έγινε χαμός με τα μίντια.
Τότε, στις 14 Δεκεμβρίου, υπάρχει καμπή η παράξενη πλοκή. Ένας μουσικός που μένει σε πολυτελές θέρετρο στην πόλη Χάρογκεϊτ ξεκινά συζήτηση με μια άλλη πελάτισσα. Εκείνη λέει ότι είναι η κυρία Τερέζα Νιλ από τη Νότια Αφρική που ήρθε στο ξενοδοχείο για να συνέλθει από το θάνατο της κόρης της.

Κατά τη συζήτηση όμως, εκείνος βλέπει ότι εκείνη μοιάζει πολύ με τη φωτογραφία που είναι σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Μοιάζει πολύ με την Αγκάθα Κρίστι. Ο άντρας ειδοποιεί την τοπική αστυνομία, που αναλαμβάνει δράση.
Η αστυνομία φέρνει τον Αρτσι στο ξενοδοχείο. Κάθονται στο σαλόνι. Σύντομα κατεβαίνει μια κομψή γυναίκα και εκείνος την αναγνωρίζει αμέσως. Είναι η Αγκάθα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
Η Αγκάθα δε φαίνεται να συγκινείται από την παρουσία τού Αρτσι. Δε δείχνει κανένα σημάδι ότι τον αναγνωρίζει. Ο Αρτσι έπαθε σοκ. Ο ανήσυχος Αρτσι την πάει άρον άρον σπίτι τους. Ενώ η συγγραφέας συνέρχεται, αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες.

Μερικοί λένε ότι ήταν κόλπο για να την αγαπήσει ξανά ο άντρας της. Ότι η εξαφάνιση, η χρήση του επώνυμου της ερωμένης του άντρα της, Νιλ ήταν όλα έκκληση για προσοχή, κραυγή πόνου.
Μέρες αργότερα ο Αρτσι κάνει δήλωση για την κατάσταση της συζύγου του. Την εξέτασε παθολόγος και ειδικός σε νευρικές διαταραχές. Πιθανότατα έπασχε από αμνησία ως συνέπεια του τροχαίου. Όταν συνέρχεται, η Αγκάθα αρνείται να σχολιάσει το περιστατικό. Φίλοι λένε πως όταν κάποιος τη ρωτά γι’αυτό, τον κόβει απότομα.
Τότε, το 1928, η Αγκάθα χωρίζει το σύζυγο της και το ενδιαφέρον για την ιστορία αναζωπυρώνεται. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα, που δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Φαίνεται πως η αλήθεια θα παραμείνει το μεγαλύτερο μυστήριο της Κρίστι. Έξι χρόνια αργότερα όμως η συγγραφέας γράφει το »Unfinished Portrait» που τώρα είναι στο Between the Covers Rare Books. Εκδόθηκε υπό το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ και μιλά για μια γυναίκα της οποίας ο γάμος καταρρέει.
Αφού αφήνει απεγνωσμένη το σπίτι της η πρωταγωνίστρια πάσχει από μια σπάνια ψυχολογική πάθηση. Είχε τόσο στρες που έπαθε νευρικό κλονισμό και άρχισε να περιπλανιέται ενώ είχε αμνησία. Συμπεριφερόταν κανονικά αλλά δε θυμόταν τίποτα.
Πολλοί μελετητές υποθέτουν ότι το βιβλίο είναι εξήγηση για την παράξενη συμπεριφορά και την εξαφάνισή της. Φαινόταν πως η Αγκάθα δεν άντεξε όλα αυτά που γίνονταν στη ζωή της και πλέον δεν αναγνώριζε καν τον εαυτό της.
-->
Αναστάσιος Ντίνος
Από το apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου