Translate

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Norman Baker: Ο απατεώνας που πουλούσε ελπίδα αλλά έδινε μόνο θλίψη

Γράφει ο Αναστάσιος Ντίνος

Βαθιά στα απόμακρα όρη του βορειοδυτικού Αρκάνσας υπάρχει μία γραφική πόλη που περιλαμβάνεται στο εθνικό αρχείο ιστορικών τόπων.
Τα σπίτια δεν μοιάζουν μεταξύ τους, ούτε οι δρόμοι, είναι μία πολύ ρομαντική πόλη.

Σύμφωνα όμως με τον ιστορικό Κιθ Σκέιλς αυτή η απομονωμένη κοινότητα στο Οζαρκ χρωστάει την ύπαρξη της σε ένα μοναδικό
γεωλογικό χαρακτηριστικό. Ο μόνος λόγος να χτιστεί μια πόλη εδώ ήταν οι πηγές, οι μαγικές πηγές.
Η πόλη πήρε το όνομα της από τα ιαματικά νερά που χρησιμοποιούνταν για τα πάντα. Λέγεται Γιουρίκα Σπρινγκς (Eureka Springs). Από τις πολλές ιστορίες που γέννησε αυτό το μέρος υπάρχει μία που είχε τραγικό τέλος.
Χιλιάδες άνθρωποι έρχονταν εδώ για να θεραπευθούν. Κάτι όμως πήγε στραβά. Ποιο φριχτό σκάνδαλο τάραξε συθέμελα αυτό το ορεινό θέρετρο;
Δεκαετία του 1930, Γιουρίκα Σπρίνγκς (Eureka Springs)

Για πάνω από 50 χρόνια τα πλούσια σε μέταλλα νερά αυτής της ορεινής πόλης προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες για λόγους υγείας. Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εδώ είναι το ξενοδοχείο «Crescent».
Με τη Μεγάλη Ύφεση όμως το ξενοδοχείο μαζί με την υπόλοιπη πόλη αρχίζει να παρακμάζει. Όταν ήρθε η Ύφεση το ξενοδοχείο έκλεισε. Ώσπου μια μέρα φτάνει ένας κομψός ξένος στο εγκατελειμμένο ξενοδοχείο.
Το όνομά του είναι Νόρμαν Μπείκερ (Norman Baker). Είπε ότι ήθελε να αγοράσει το κτίριο και ότι θα αποκαθιστούσε το Γιουρίκα Σπρινγκς ως διάσημο μέρος με ιαματικά νερά.

Όταν προχωρά σε συμφωνία ο Μπείκερ κάνει ένα πάρτι για τους ντόπιους αξιωματούχους στο πρώην ξενοδοχείο. Εκεί αποκαλύπτει το φιλόδοξο σχέδιο του. Σχεδιάζει να ανοίξει ένα νοσοκομείο το οποίο θα φέρει επανάσταση στην ιατρική.
Ήρθε στο Γιουρίκα Σπρίνγκς για να θεραπεύσει την πιο θανατηφόρα μάστιγα τον καρκίνο. Η παραδοσιακή ιατρική δε βοηθάει. Ο Μπείκερ περιγράφει την αγωγή στην οποία θα βασιστεί. Λέγεται »Μυστικό Φάρμακο Νο 5».
Χάρη σε μια φιλόδοξη ταχυδρομική εκστρατεία μέσα σε λίγους μήνες εκατοντάδες καρκινοπαθείς συρρέουν στην πόλη, και κάθε νέος ασθενής ανυπομονεί να αρχίσει τις ενέσεις με το Μυστικό Φάρμακο Νο 5.

Σύντομα το νοσοκομείο γέμισε. Ξαφνικά η πόλη αναδύθηκε από την αφάνεια. Όλοι έβγαζαν λεφτά και λάτρευαν τον Μπέικερ.
Μια σοκαριστική αποκάλυψη όμως περιμένει το Γιουρίκα Σπρίνγκς. Ένας ντόπιος αξιωματούχος που υποστήριξε τον Μπείκερ είναι ο βουλευτής του Αρκάνσο Κλοντ Φούλερ.
Μια μέρα ο βουλευτής λαμβάνει μια ανησυχητική επιστολή από την κόρη ενός πρώην ασθενή του Μπέικερ.Η οποία τον κατηγορεί ότι δίνει ψευδείς ελπίδες στα θύματα της νόσου

Ο Φούλερ άρχισε να αναρωτιέται αν ο Μπείκερ ήταν απατεώνας που έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στους ασθενείς του. Αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια ο Φούλερ διατάζει να γίνει έρευνα για το νοσοκομείο και τον Μπείκερ. Η έρευνα αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο.Εκτός του ότι δεν είχε πάει ποτέ σε ιατρική σχολή είχε επίσης γνωρίσει επιτυχία στο βαριετέ.
Έκανε ταχυδακτυλουργικά νούμερα επί 10 χρόνια. Όταν αναλύουν το Μυστικό Φάρμακο Νο 5 βλέπουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα σπόρων καρπουζιού μεταξιού καλαμποκιού μέντας και φαινόλης .Ένα περίεργο παρασκεύασμα που δε φαίνεται ικανό να θεραπεύσει τίποτα.

Παρότι οι πράξεις του φαίνονται απεχθείς δεν είναι σαφές αν ο Μπείκερ παραβίασε το νόμο. Ο Φούλερ όμως είναι αποφασισμένος να δράσει.
Ο Φούλερ ήταν δικηγόρος και όταν αποφάσισε να κυνηγήσει τον Μπείκερ έπρεπε να είναι σίγουρος. Δεν ήθελε να τη γλιτώσει ο Μπείκερ. Τελικά του άσκησαν δίωξη για ένα ομοσπονδιακό αδίκημα. Για κατάχρηση του ταχυδρομείου για απάτη.

Ο Μπείκερ έβρισκε καρκινοπαθείς μέσω μια συνεχούς ροής επιστολών με εγγυήσεις για θεραπεία. Καθώς οι ισχυρισμοί αποδείχτηκαν ψευδείς ο Μπείκερ είχε διαπράξει απάτη μέσω ταχυδρομείου. Παρότι φαίνεται ασήμαντη κατηγορία υπό το φως των φρικτών γεγονότων οι κατηγορίες στέκουν. Στις 24 Ιανουαρίου 1940 τρία χρόνια αφότου έφτασε στο Γιουρίκα Σπρίνγκς ο Μπείκερ κρίνεται ένοχος.
Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο $4.000. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά πόσα θύματα πέθαναν υπό τα φάρμακα του. Υπάρχουν όμως φήμες για το πως έκρυβε τα αποτελέσματα των θεραπειών του από άλλους ασθενείς.Υπάρχει και ένα παράρτημα, μια πτέρυγα πόνου. Εκεί έβαζε ασθενείς που υπέφεραν και ενοχλούσαν τους άλλους. Ακούγεται ότι υπήρχαν ατσάλινες πόρτες για να περιορίζουν το θόρυβο.Λέγεται ότι τα πτώματα των ασθενών μεταφέρονταν έξω τη νύχτα και αποτεφρώνονταν.
Τελικά ο Μπείκερ πιστεύεται ότι ξάφρισε πάνω από $4.000.000 από τους ασθενείς του. Δηλαδή $65.000.000 σε σημερινά λεφτά. Αφού εξέτισε την ποινή του στη φυλακή ο Μπείκερ μετακόμισε στη Φλόριντα, όπου τον βρήκε μια ειρωνική μοίρα. Η αίτια θανάτου του ήταν καρκίνος του ήπατος.
-->
Έξι χρόνια αφότου έκλεισε το νοσοκομείο του Μπέικερ το ξενοδοχείο «Κρέσεντ» ξανάνοιξε. Σήμερα η πόλη Γιουρίκα Σπρίνγκς αποτελεί σύμβολο της φιλοξενίας του Νότου. Θα μείνει στην ιστορία όμως για τον απατεώνα που πουλούσε ελπίδα αλλά έδινε μόνο θλίψη.
Αναστάσιος Ντίνος
Από το apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου