Translate

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Νεάντερταλ με DNA «Σοφού»

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα γενετικές μελέτες, ο Νεάντερνταλ (Homo neanderthalensis) είχε έρθει σε επιμιξία με τον σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens, άνθρωπος ο σοφός) πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Μια νέα μελέτη όμως, υποδεικνύει ότι η επιμιξία αυτή θα πρέπει να είχε γίνει τουλάχιστον πριν από 100.000 χρόνια.

Μια ομάδα ερευνητών, επικεφαλής της οποία ήταν ο Δρ. Σέρτζι Καστελάνο, από το Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, πραγματοποίησε
γενετική ανάλυση σε έναν απολιθωμένο σκελετό μιας γυναίκας Νεάντερνταλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε ένα απομονωμένο σπήλαιο στα όρη Αλτάι κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία. Η ανάλυση –η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature- αποκάλυψε ότι η γυναίκα έφερε ίχνη DNA που ανήκε σε Homo sapiens. Δεδομένου όμως ότι η ηλικία του σκελετού είναι 100.000 ετών, η επιμιξία των δύο ειδών θα πρέπει να μεταφερθεί τουλάχιστον κατά 40 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από όσο πίστευαν οι επιστήμονες.

Αν και δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν, αμφισβητήσεις στη μελέτη του Δρ. Καστελάνο, υποκρύπτεται σε αυτήν στοιχεία που μπορούν να «τινάξουν στον αέρα» την γενικά αποδεκτή θεωρία της καταγωγής του Homo sapiens από την Αφρική. Εάν η επιμιξία των δύο «εξάδελφων ειδών» είχε συμβεί τουλάχιστον 100.000 χρόνια πριν, δεν είναι δυνατόν ο Homo sapiens να άρχισε την «έξοδό του» από την Αφρική πριν από 60 έως 70 χιλιάδες χρόνια, προτείνουν οι υποστηρικτές της Αφρικανικής καταγωγής του σύγχρονου ανθρώπου.
agnosto
Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου