Translate

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Παράκελσος(Γιατρός και αλχημιστής)

Μέχρι την εποχή της Αναγέννησης αλλά και λίγο αργότερα τα φάρμακα ήταν κυρίως φυτά ή φυσικά προϊόντα (ορυκτα ή και ζωϊκά). Οι ασθενείς τα έπαιρναν ή στην φυσική τους μορφή ή μετά από απλές επεξεργασίες (λειοτρίβηση, απλές εκχυλίσεις, ανάμιξη κλπ).
Σήμερα τα φάρμακα είναι καθαρά χημικές ουσίες με χημικό τύπο συγκεκριμένο, που παρασκευάζονται στα εργαστήρια
χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Άρα υπάρχει χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού φαρμάκου και του σημερινού χημικού φαρμάκου. Σε αυτήν την αλλαγή στον τρόπο παρασκευής φαρμάκων αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο ιατρός της Αναγέννησης Theophrast Bombast von Hohenheim, γνωστός με τ' όνομα Paracel - sus (Παράκελσος).
Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Παράκελσος ανάγονται σ' εκείνες της αλχημείας. Σε μια τυπική αλχημική διαδικασία επεξεργασίας τα υλικά υποβάλλονταν σε απόσυαξη, εξάχνωση, αποτέφρωση, ζυμώσεις και όλα αυτά επαναλαμβάνονταν πολλές φορές, για μεγάλα διαστήματα και με συγκεκριμένη διαδοχή. Οι επεξεργασίες αυτές τις ιδιότητες των υλικών είχαν απώτερο σκοπό την παραγωγή της φιλοσοφικής λίθου και τη μετατροπή κατώτερων μετάλλων σε χρυσό ή άργυρο. Φαρμακοποιός χρησιμοποιεί ιγδίο (γουδί) για την λειοτρίβησηΑυτό που διαφοροποιεί τον Παρακελσο από τους αλχημιστές είναι ότι αυτός διακήρυξε ότι οι μέθοδοι που είχαν αναπτύξει οι αλχημιστές πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων, ουσιών με ανώτερες θεραπευτικές ιδιότητες σε σύγκιση με τις πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με τις σημερινές αντιλήψεις ένα φάρμακο είναι μια συγκεκριμένη χημική ουσία με καθορισμένη χημική δομή. Για τον Παράκελσο το φάρμακο, που επιτελεί τη θεραπεία δεν είναι κάτι υλικό, αλλά ανήκει στον πνευματικό κόσμο και αυτό που ενεργεί θεραπευτικά είναι οι πνευματικές δυνάμεις ή οντότηες που συνδέονται με αυτό το βότανο και οι επεξεργασίες γίνονταν για να αναδείξουν , να απελευθερώσουν, να αποκαθάρουν τις πνευματικές οντότητες ή αρετές που βρίσκονταν μέσα στις πρώτε ύλες. Να κάνουν το φάρμακο λιγότερο γήινο και περισσότερο ουράνιο.
Βέβαια στους αιώνες που ακολούθησαν με την επικράτηση του υλισμού και των ιδεών του Διαφωτισμού οι αντιλήψεις αυτές παραμερίστηκαν. 
-->
Αντίθετα όμως οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε με συνεχείς βέβαια τροποποιήσεις και εξελίξεις, εφαρμόζονται ολοένα και ευρύτερα!...

Πηγή:Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Επτά Ημέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου