Translate

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Οι εκλογές που θα κριθούν από την ψήφο των συνταξιούχων…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Οι συντάξεις και οι νέες μειώσεις που προβλέπει το Μνημόνιο για μετά το 2019, κυριαρχούν απόλυτα σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής το τελευταίο διάστημα. Και όχι άδικα.
Μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, στα οποία μπήκε η Ελλάδα με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου, η κοινωνία μας έχει φτωχοποιηθεί άγαρμπα, βίαια και τυφλά. Οι συνταξιούχοι, είναι η κοινωνική ομάδα η οποία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση και φθορά, λόγω της ιδιαιτερότητάς της.
Επί της ουσίας, οι συνταξιούχοι βιώνουν μια
πρωτοφανή αδικία, καθώς εισπράττουν τραγικά χαμηλή σύνταξη, σε σχέση με τις κρατήσεις μισθών που τους έγιναν επί δεκαετίες μάχιμης εργασίας, ακριβώς για να διεκδικήσουν μια καλύτερη σύνταξη, και να εξασφαλίσουν έτσι τα χρόνια της “αποτίμησης” μιας μεγάλης διαδρομής ζωής.

Επιπροσθέτως, στα χρόνια της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων, οι συνταξιούχοι σηκώνουν παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της στήριξης της ευρύτερης οικογένειάς τους. Από το χαρτζιλίκι στα εγγόνια, περάσαμε και στην κάλυψη εξόδων των ίδιων των παιδιών τους.
Από τις συντάξεις λοιπόν, στην Ελλάδα της κρίσης συντηρούνται ταυτόχρονα τρεις γενιές. Και όσοι αφελείς πιστεύουν ότι, ως δια μαγείας, η Ελλάδα θα αλλάξει τόσο σύντομα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να μην χρειάζεται ο συνταξιούχος σε ρόλο εθνικού επενδυτή, κάνουν τραγικό λάθος.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές. Γιατί, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά κοινά, φτάνουν πάντα στην κάλπη. Όχι μόνο για να τιμωρήσουν. Αλλά και για να αποτιμήσουν ψύχραιμα, το αν αυτό που τους υπόσχεται κάποιος για το μέλλον, θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής των ιδίων, και της ευρύτερης οικογένειάς τους.
-->
Στα χρόνια των Μνημονίων άλλωστε, από την πρώτη κιόλας μέρα, κουραστήκαμε να καταγράφουμε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις. Ο πρώτος που θα φρενάρει ή θα ανασχέσει αυτή την πραγματικότητα, θα έχει τη… συμπάθεια των συνταξιούχων. Μένει να αποδειχτεί πάνω στην κάλπη, αν θα έχει και την ψήφο τους…
Από το ysterografa
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου