Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Κίνηση… ΜΑΤ από τον Ματταρέλλα – Δίνει το «χρίσμα» σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

- Ματταρέλα καλεί... Κοτταρέλι για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ - Στην αντεπίθεση ο Ντι Μάιο - Κατηγορεί τον Ιταλό Πρόεδρο για εσχάτη προδοσία! - Το χρονικό της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία - Κυβέρνηση τεχνοκρατών ή εκλογές το δίλημμα - Το βέτο στον Σαβόνα και το δραματικό διάγγελμα του Ιταλού Προέδρου
Το είπε και το έκανε ο Σέρτζιο Ματταρέλα. Στο διαγγελμά του μετά την
εμπλοκή και το βέτο που άσκησε στη συμμετοχή του ευρωσκεπιτικιστή Πάολο Σαβόνα στην κυβέρνηση, είχε προαναγγείλει ότι τις επόμενες ώρες θα αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ματταρέλλα καλεί Κοτταρέλι

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τη Δευτέρα (27.05.2018) στο προεδρικό μέγαρο τον Κάρλο Κοτταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε γνωστό από πηγή της προεδρίας.
Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα πρόκειται να συναντήσει αύριο το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.
Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Ματταρέλλα: Ζήτησα για το υπουργείο έναν εκπρόσωπο της πλειοψηφίας

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυστηρός τοποτηρητής του Συντάγματος, αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτό που ήδη από την Πέμπτη θεωρούσε «επιβολή» των πολιτικών κομμάτων, αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.
«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους.
«Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία … που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε.

Στην αντεπίθεση! «Για εσχάτη προδοσία ο Ματταρέλλα – Να καθαιρεθεί»

Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του προέδρου και αργά το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα δυο τρίτα των ψήφων βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.

Ανησυχία στις αγορές

Μία ατμόσφαιρα που καθόλου δεν καθησυχάζει τις αγορές, εξαιρετικά νευρικές ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά την διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.

Εμπλοκή με Κόντε λόγω Σαβόνα και… χάος!

Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντήθηκε την Κυριακή (27.05.2018) για λιγότερο από μια ώρα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε. Αλλά οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν. Επέμεινε στην άρνησή του να δεχτεί την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός «επέστεψε» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί. Το επιβεβαίωσε ο γραμματέας της προεδρίας. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, έπεσαν στο κενό. Η Ιταλία πλέει ξανά σε αχαρτογράφητα νερά, αφού ο Ματταρέλλα δεν έχει ανακοινώσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια συμβιβασμού.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά πρότειναν τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος της χώρας επέμεινε στο «βέτο».
Από τη στιγμή που ο Σέρζιο Ματταρέλλα δεν δέχτηκε τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μόνο μία λύση του έμενε: να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και το έκανε.
Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε δεν είπε πολλά.«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν» ήταν η σύντομη δήλωσή του.

Ματταρέλλα: Είχα χρέος να προστατέψω τις οικονομίες των Ιταλών

Μετά το ναυάγιο, ο Ματταρέλλα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην κάνει πίσω για τον Σαβόνα. Είχε μιλήσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είπε. Και έκρινε πως η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Όπως είπε, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. «Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», είπε ο Ιταλός πρόεδρος. Και σημείωσε ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία», πρόσθεσε. Διαβάστε ολόκληρο το δραμτικό διάγγελμα του Ιταλού Προέδρου ΕΔΩ.

Νέες εκλογές στην Ιταλία θέλει η Λέγκα

Οργισμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Και άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της χώρας, σημειώνοντας πως… κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί κι άλλες εθνικότητες! Γι’ αυτό και θέλει νέες εκλογές στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει, είπε ο Σαλβίνι, σημειώνοντας πως «τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο». Ο ηγέτης της ακροδεξιάς δεν δέχτηκε το βέτο του Ιταλού προέδρου και φέρεται να δήλωσε πως «αν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση».
«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.
«Μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργαστήκαμε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη», είπε. Σημειώνοντας πως «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», είπε επίσης.

«Τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης»

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης. «Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», έγραψε στο Facebook. Και μίλησε για πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών.
-->
«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Από το newsit
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου