Translate

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τι ζητούσε ο Βολταίρος από τον Θεό;

Διαβάστε ένα υπέροχο απόσπασμα μιας παράκλησης του γνωστού ως «άθεου» Βολταίρου, ο οποίος, προφανώς σε κάποια κρίση ειλικρινείας, δημοσίευσε μια παράκληση προς τον Θεό, από τον Οποίο ζητά να μας συγχωρήσει για «τα σφάλματα που μας χάρισε η φύση» και οι άνθρωποι, λόγω πολέμων, να μην είναι τα σύμβολα του
μίσους και της οργής!
ΓΝΩΣΤΟΣ ο Βολταίρος!.. Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ (François-Marie Arouet, 21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire), που ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του. Ακόμη περισσότερο για τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού.

Κατά τα τελευταία έτη του ο Βολταίρος παρήγαγε αρκετά έργα με κριτική προς την κοσμική εκκλησία.Προκειμένου να έχει χριστιανική κηδεία είχε υπογράψει μια μερική ανάκληση των γραπτών του. Αυτό θεωρήθηκε ανεπαρκές από την εκκλησία, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει μια γενικότερη ανάκληση. Σε έναν φίλο έδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: "Πεθαίνω λατρεύοντας το Θεό, που αγαπά τους φίλους μου, που δεν μισεί τους εχθρούς μου και που απεχθάνεται την καταπίεση." Ένας ηγούμενος μετέφερε κρυφά το πτώμα του Βολταίρου σε ένα αβαείο στην πόλη Champagne, όπου θάφτηκε. Τα λείψανά του διακομίστηκαν στο Παρίσι το 1791 και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον.

Παρά ταύτα ο Βολταίρος, σε κάποια κρίση ειλικρινείας, δημοσίευσε μια παράκληση προς τον Θεό, από τον Οποίο ζητά να μας συγχωρήσει για «τα σφάλματα που μας χάρισε η φύση» και οι άνθρωποι, λόγω πολέμων, να μην είναι τα σύμβολα του μίσους και της οργής!
-->
Για το παραπάνω κείμενο βλέπε εφημερίδα ΕΝΩΣΙΣ, της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου 1944, σελ. 2.
Από το sakketosaggelos
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου