Translate

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Τα πρώτα αποτελέσματα!

- Στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Συντριπτική νίκη του "ναι" - Σύμφωνα με αυτά, το 90% όσων ψήφισαν, τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας - Η συμμετοχή άγγιξε το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, παρά τα ισχυρά μέτρα της αστυνομίας αλλά και τα βίαια επεισόδια - Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην
προσπάθεια τους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την Καταλονία από επιθέσεις αστυνομικών - Δυο από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση - Ο Ραχόι εμφανίστηκε αμετανόητος - Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι κέρδισαν την ανεξαρτησία τους
Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (02.10.2017) ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την Καταλονία.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια. Και όλα αυτά παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα, από τα 2,262,424 ψηφοδέλτια που δεν κατασχέθηκαν «ναι» ήταν τα 2,020,144. Τα ψηφοδέλτια του «όχι» ήταν 176,566 ενώ «λευκά» ήταν 45,586. Άκυρα θεωρήθηκαν 20,129 ψηφοδέλτια.
Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ισπανία άλλαξε μετά από την «μαύρη» 1η Οκτωβρίου. 

Γενική απεργία την Τρίτη

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ. 
Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

Ραχόι: «Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε»

«Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι… Την ώρα που περισσότεροι από 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια με την αστυνομία. 
«Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία», υποστήριξε ο Ραχόι. Ο ίδιος, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας. Και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι δεν είδε το αίμα των πολιτών αλλά επίθεση στο κράτος δικαίου

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους. Και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε.
Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.

«Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».
-->
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.
Δείτε περισσότερα στο newsit
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου