Translate

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Αρεκίπα – Νάζκα: Η «λευκή πόλη» και τα μυστηριώδη σχέδια

Στα νότια του Περού, οι πόλεις Αρεκίπα και Νάζκα συνιστούν δύο μοναδικές «ψηφίδες» Ιστορίας και μυστηρίου που συμπληρώνουν το πολυσχιδές μωσαϊκό των αξιοθέατων της λατινοαμερικανικής χώρας.

Το Περού, όνειρο εκατομμυρίων ταξιδιωτών, είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος εξωπραγματικός, με εικόνες που μαγεύουν και εντυπώσεις που μένουν βαθιά χαραγμένες στον νου για πάντα. Πρόκειται για έναν προορισμό-αποκάλυψη που ταυτίζεται με την ιστορία, τη φύση και
τη μουσική της Λατινικής Αμερικής, ενώ η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα που διαθέτει διαμορφώθηκε τόσο από τους γηγενείς ινδιάνικους πολιτισμούς (κυρίως των Ινκας) όσο κι από τον ισπανικό πολιτισμό και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησιαστική παράδοση.

Η πρωτεύουσα Λίμα, η πόλη Κούσκο, η λίμνη Τιτικάκα και το Μάτσου Πίτσου (το ιστορικό ορόσημο του Περού) είναι σίγουρα οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί στη γοητευτική χώρα των Άνδεων.

Εξίσου συναρπαστικές εμπειρίες από το ταξίδι των χρωμάτων, των γεύσεων και του μυστηρίου στη λατινοαμερικανική χώρα προσφέρουν όμως και οι πόλεις Arequipa (Αρεκίπα) και Nazca (Νάζκα), στα νοτιοδυτικά. Ξεκινήστε το μικρό οδοιπορικό στη νότια εσχατιά του Περού από την Arequipa (765 χλμ. από τη Λίμα).

Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό 867.500 κατοίκους, η Arequipa είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας -μετά τη Λίμα- και η πιο πυκνοκατοικημένη του Περού. Απλωμένη στους πρόποδες του ηφαιστείου Misti (5.822 μ.), σε υψόμετρο 2.350 μ., είναι γνωστή και ως «Λευκή Πόλη», αφού το μεγαλύτερο μέρος της είναι κτισμένο από άσπρη ηφαιστειακή πέτρα sillar που αφθονεί στην περιοχή.

Ακούγεται ειρωνικό, αλλά η Arequipa, η οποία έχει γνωρίσει συχνά τις καταστροφικές συνέπειες των ισχυρών σεισμών που πλήττουν τη γεωλογικά ασταθή περιοχή των Άνδεων (ο τελευταίος σεισμός που συγκλόνισε την πόλη σημειώθηκε στις 13/6/2001 και ήταν μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ), έχει οικοδομηθεί από το υλικό που ξερνούν τα καυτά σπλάχνα του φονικού ηφαιστείου της.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Ο Ισπανός κονκισταδόρ Francisco Pizarro, που επανίδρυσε το 1540 την Arequipa με το όραμα να την καταστήσει ανώτερη και από τη Λίμα, μάλλον τα κατάφερε! Περιδιαβαίνοντας τους πλακόστρωτους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Arequipa θα ανακαλύψετε ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικό διαμάντι που έχει τη σφραγίδα της ισπανικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας.

Επιβλητικά θρησκευτικά μνημεία, πλακόστρωτα σοκάκια, μεγάλη ποικιλία αποικιοκρατικών κατοικιών (Casa Ricketts, Casona Iriberry, Casa de Moral) και ποικιλόμορφες αγορές συνηγορούν κατηγορηματικά στην άποψη της πολιτισμικής πρωτοκαθεδρίας της Arequipa έναντι των υπόλοιπων αστικών κέντρων του Περού. Διόλου τυχαία, η UNESCO περιέλαβε το 2000 το ιστορικό κέντρο της Arequipa στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην καρδιά της παλιάς πόλης, στην πλατεία Plaza de Armas, δεσπόζει ο νεοαναγεννησιακού ρυθμού καθεδρικός ναός. Ανοικοδομήθηκε για πρώτη φορά το 1656, αλλά έκτοτε έχει δεχτεί πολλές ανακατασκευές, λόγω κυρίως των καταστροφικών σεισμών. Επίσης, στη νοτιοανατολική γωνιά της Plaza de Armas ορθώνεται η εκκλησία La Compania, μια από τις παλαιότερες της πόλης (1698).

Επιβεβλημένη θεωρείται η επίσκεψη στο μοναστήρι Santa Catalina, που καταλαμβάνει έκταση 20.000 τ.μ. στο κέντρο της Arequipa. Πρόκειται για μια οχυρωμένη θρησκευτική πολιτεία της αποικιακής εποχής (1580), με μοναστικά κελιά, μικρές κατοικίες, εσωτερικές αυλές και κρύπτες.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον θρησκευτικό μνημείο της Arequipa είναι η φραγκισκανική μονή La Recoleta (1648), στη δυτική όχθη του ποταμού Chili. Αν έχετε χρόνο, επισκεφθείτε οπωσδήποτε τη βιβλιοθήκη της μονής – περιλαμβάνει περίπου 20.000 τόμους, ενώ το παλαιότερο βιβλίο της χρονολογείται από το 1494.

Περπατήστε με χαλαρή διάθεση στις συνοικίες Yanahuana και Cayma και αφήστε να σας τυλίξει το αποικιακό άρωμα της Arequipa, ενώ στην κεντρική αγορά της πόλης ζήστε τον παλμό της πολύχρωμης καθημερινότητας των ντόπιων. Γιορτάστε, τέλος, τη γνωριμία σας με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Περού, απολαμβάνοντας ένα ρομαντικό δείπνο σ’ ένα από τα ατμοσφαιρικά ρεστοράν της πλατείας Plaza de Armas.

Ένας χαμένος πολιτισμός
Η μοναδική συλλογή από μούμιες που βρέθηκαν στην περιοχή Chauchilla το 1920 μαρτυρά την ύπαρξη ενός πολιτισμού που χρονολογείται ανάμεσα στον 7ο και τον 12ο μ.Χ. αιώνα. Ξαφνικά, και δίχως να αφήσουν πίσω τους αρχιτεκτονικά μνημεία ή γραπτές αναφορές, οι εκπρόσωποι αυτού του πολιτισμού χάθηκαν για πάντα. Το πλούσιο σε νιτρικά άλατα έδαφος, η άμμος και η ξηρασία συνέβαλαν ώστε οι μούμιες να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι τάφοι, εκτός από τις μούμιες, περιελάμβαναν επίσης αγγεία, ρουχισμό και οικιακά σκεύη.
Οι Γραμμές της Nazca και οι μούμιες του Chauchilla

Μετά την Arequipa, την ταξιδιωτική «σκυτάλη» στα νότια του Περού παίρνει η πόλη Nazca, περίπου 405 χλμ. μακριά. Δύο είναι οι συναρπαστικές εμπειρίες που περιμένουν εδώ τους ψαγμένους ταξιδιώτες: οι μυστηριακές «Γραμμές της Nazca» και το αρχαιολογικό νεκροταφείο Chauchilla.

Πριν από περίπου 85 χρόνια, στην άγονη πεδιάδα της πόλης Nazca εντοπίστηκαν μυστηριώδεις διάδρομοι-γραμμές και πολύπλοκα γεωμετρικά σχέδια του 900 ; 600 π.Χ., χαραγμένα πάνω στην επιφάνεια του εδάφους. Μέχρι και σήμερα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος κατασκεύασε και για ποιον λόγο αυτούς τους διαδρόμους και τα σχέδια στην περιοχή της Nazca;».

Ο Αμερικανός επιστήμονας Paul Kosock, ο πρώτος που ασχολήθηκε το 1941 με το θέμα των «Γραμμών της Nazca», υποστήριξε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο βιβλίο αστρονομίας του κόσμου, θεωρία την οποία ασπάστηκε και η Γερμανίδα μαθηματικός Maria Reich, που έχει χαρτογραφήσει εκτενέστατα την περιοχή από το 1950 και μετά.

Ο διάσημος συγγραφέας Erich von Daniken, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του «Αρματα των Θεών» και «Επιστροφή στα άστρα», διατυπώνει την άποψη ότι οι περίφημες «Γραμμές της Nazca» δεν είναι τίποτα περισσότερο από κοσμοδρόμια που κατασκεύασαν στο μακρινό παρελθόν άγνωστοι επισκέπτες από το Διάστημα!

Εκατομμύρια άνθρωποι υιοθέτησαν τη θεωρία του Ελβετού συγγραφέα και έσπευσαν να αγοράσουν τα βιβλία του, παραβλέποντας, ωστόσο, άλλες τοποθετήσεις επιστημόνων που μιλούσαν για τη χρησιμότητα των γεωμετρικών σχεδίων και ευθειών της Nazca σε αστρολογικές μελέτες, σε τελετές κατευνασμού πνευμάτων ή σε προβλήματα λειψυδρίας.

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να δείτε τις «Γραμμές της Nazca» είναι η πτήση πάνω από την περιοχή της πεδιάδας ναυλώνοντας ένα μονοκινητήριο Tsecna στο αεροδρόμιο της Nazca. Από τις πιο αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις με μονοκινητήρια Tsecna είναι η Aeroica (0051 56 522434, www.aeroica.net). Η πτήση διαρκεί περίπου 35΄- 40΄και κοστίζει 75 $ το άτομο.
Πετώντας σε μικρό ύψος, και με τη βοήθεια των έμπειρων πιλότων, δεν θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε τις περίφημες γραμμές της περουβιανής κοιλάδας, οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλη γεωγραφική έκταση και -κατά παράδοξο τρόπο- έχουν την ίδια διεύθυνση με τις ηλιακές ακτίνες! Εκτός από τα πολύπλοκα γεωμετρικά σχέδια, τις ελεύθερες γραμμές και τους διαδρόμους, υπάρχουν επίσης διάσπαρτες γιγάντιες μορφές ζώων (φάλαινα, κόνδορας, πίθηκος), που εντυπωσιάζουν για την τελειότητα του σχεδιασμού τους.

Πρόκειται για σχέδια των οποίων τα περιγράμματα γίνονται αντιληπτά μόνο από ψηλά, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια αληθοφανών ή μη ερμηνειών, σχετικά με την προέλευση και τον σκοπό τους!

Κι από τον ουρανό της Nazca, πατήστε κατόπιν στη γη και κατευθυνθείτε στο αρχαιολογικό νεκροταφείο Chauchilla. Σε απόσταση 30 χλμ. νότια της πόλης, μέσα στην έρημο, υπάρχουν διάσπαρτοι τάφοι με τις μουμιοποιημένες σορούς επιφανών γηγενών του 7ου – 8ου μ.Χ. αιώνα, που ενταφιάστηκαν και μουμιοποιήθηκαν σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και τεχνικές της εποχής.
-->
Αποτελούν ένα θέαμα συγκλονιστικό και ταυτόχρονα απόκοσμο. Ολα τα τουριστικά γραφεία της Nazca οργανώνουν εκδρομές (με τετρακίνητο όχημα και οδηγό) στο νεκροταφείο.
Από το apocalypsejohn
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου