Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Η χρήση της γόπας του τσιγάρου που δύσκολα πάει το μυαλό σου

Οι γόπες του τσιγάρου παραμένουν μια από τις πλέον κοινές μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς περισσότεροι από 1,3 εκατ. τόνοι από δαύτες παράγονται κάθε χρόνο.
Και όπως ακριβώς και το υπόλοιπο τσιγάρο, περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών που καταλήγουν στο νερό, απειλώντας τα ψάρια αλλά και κάθε άλλο είδος θαλάσσιας ζωής.
Η απόρριψή τους μάλιστα στις χωματερές δεν εξαφανίζει το πρόβλημα, καθώς
τα πλαστικά φίλτρα δεν είναι κατά κανέναν τρόπο βιοδιασπώμενα.
Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, η οποία βρήκε έναν νέο τρόπο να συγκρατεί τα επικίνδυνα χημικά της γόπας, κι όλα αυτά την ώρα που θα βελτιωθεί και το οδικό δίκτυο!
Στην έρευνα λοιπόν, οι γόπες επικαλύπτονταν από παραφίνη και πίσσα και αναμειγνύονταν μέσα στην άσφαλτο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εφάρμοσαν κατόπιν δυνάμεις πάνω στην άσφαλτο αντίστοιχες με αυτές που δέχεται ένας δρόμος. Και βρήκαν πως ανάλογα με την πυκνότητα των γοπών στο μείγμα και την ποιότητα της πίσσας, το νέο υλικό μπορούσε να αντέξει όλες τις συνθήκες χρήσης ενός δρόμου, από χαλαρή μέχρι και βαριά κίνηση.
Ταυτοχρόνως, είχε χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα από την παραδοσιακή άσφαλτο, κάτι που ενέχει ακόμα περισσότερα οφέλη για το περιβάλλον. Η έρευνα έδειξε πως αν υιοθετηθεί η γόπα στην ασφαλτόστρωση των δρόμων, τότε και το υλικό βελτιώνεται αλλά και ένα επίμονο περιβαλλοντικό πρόβλημα θεραπεύεται.
-->
Αν δούμε ποτέ τα αποτσίγαρα στα σπλάχνα των αυτοκινητόδρομων, αυτό μέλλει να φανεί…
Από το newsbeast
loading...