Translate

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ο Σατανάς υπάρχει πραγματικά; Το ερώτημα διχάζει την καθολική εκκλησία

Αν ο θεός υπάρχει, τότε θα υπάρχει και το Κακό. Γιατί υπάρχουν πόλεμοι και γενοκτονίες; Τα ερωτήματα επανεμφανίζονται στις εσωτερικές συζητήσεις της καθολικής εκκλησίας. Και διχάζουν.
Η πρόσφατη συζήτηση ξεκίνησε από τον επικεφαλής της Τάξης των Ιησουιτών, Arturo Sosa Abascal, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Κατάγεται από την Βενεζουέλα και έχει μια πολύ
προοδευτική άποψη για την θρησκεία. Πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ο Διάβολος δεν υπάρχει και γεννήθηκε από την ανθρώπινη φαντασία.
Σε μια συνένευξη που παραχώρησε στις 31 Μαίου στην ισπανική καθημερινή εφημερίδα El Mundo, ο βενεζουελιάνος ιερέας εκτίμησε ότι ο Σατανάς είναι μια συμβολική φιγούρα.
«Κατά την άποψή μου, το κακό αποτελεί μέρος του μυστηρίου της ελευθερίας. Αν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι είμαστε πλασμένοι κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση του Θεού, γιατί ο Θεός είναι ελεύθερος, αλλά ο Θεός επιλέγει πάντα να κάνει το καλό γιατί είναι φιλεύσπαχνος. Εμείς δημιουργήσαμε συμβολικές φιγούρες, όπως τον διάβολο, για να εκφράσουμε το κακό», δήλωσε ο Arturo Sosa.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ο πρώτος ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Ηδη από τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει:
«Σε αυτή τη γενιά, αλλά και σε πολλές άλλες, έδωσαν την αίσθηση ότι ο διάβολος είναι ένας μύθος, μια ιδέα, η ιδέα του κακού. Αλλά ο διάβολος υπάρχει και πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον του. Αυτό λέει ο Απόστολος Παύλος, δεν το λέω εγώ! Ο λόγος του Θεού το λέει».
Η τοποθέτηση του Arturo Sosa άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων στην καθολική εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Φιλεδελφείας Charles Chaput έγραψε σε άρθρο του, στις 5 Ιουνίου, στο σάιτ catholicphilly.com:
-->
«Ο διάβολος και το κακό εργάζονται ακατάπαυστα στην ανθρώπινη ιστορία και στον αγώνα που δίνει κάθε ανθρώπινη ψυχή μέσα της». Ο αρχιεπίσκοπος Chaput επέκρινε «ορισμένους από τους καθολικούς ηγέτες μας, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και χρησιμοποιούν την λέξη διάβολος με συμβολικό τρόπο».
Πηγή: iefimerida.gr
Από το tsantiri
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου