Translate

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους αριστερόχειρες

Υπολογίζεται πως μόνο το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες.

 Οι αριστερόχειρες συχνά θεωρούνταν σατανικοί
Οι άνθρωποι πάντα φοβόντουσαν αυτό που δεν καταλαβαίνουν. Παραδόξως, αυτό ισχύει και για τους αριστερόχειρες. Η λέξη "sinister", που σημαίνει "μοχθηρός" ή "κακός", προέρχεται από την λατινική λέξη "sinistra", που σημαίνει αριστερά. Επίσης, ίσως θα έχετε διαβάσει ή ακούσει πως ο δρόμος για τον Θεό είναι από την δεξιά μεριά, ενώ ο δρόμος προς
τον διάβολο από την αριστερή (εξ' ευωνύμων). Και πως όταν ευχόμαστε σε κάποιον "να πάνε όλα δεξιά", εννοούμε "να πάνε όλα καλά". Κάποιοι αριστοκράτες της Βρετανίας, ανάγκαζαν τους αριστερόχειρες να μάθουν να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι, υποθέτοντας πως οι αριστερόχειρες είχαν προκλητική προσωπικότητα και πως είχαν την τάση να μην ακολουθούν τους κανόνες. Επίσης, ήταν συνηθισμένο για τα παιδιά των βρετανικών σχολείων να έχουν δεμένα τα αριστερά τους χέρια, εξαναγκάζοντάς τα να μάθουν να κάνουν τα πάντα με το δεξί τους χέρι. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε το χέρι που χρησιμοποιούσε, από αριστερό σε δεξί, και κάποιοι νομίζουν πως αυτό προκάλεσε και τον τραυλισμό του.

 Οι αριστερόχειρες είχαν συχνά πλεονέκτημα στη μάχη
Υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα αριστερόχειρων που είχαν ορισμένα πλεονεκτήματα στις μάχες. Όπως για παράδειγμα οι Βενιαμίτες της Παλαιάς Διαθήκης, μια φυλή που επανεκπαιδεύτηκε για να μάθει να πολεμάει με το αριστερό χέρι. Υπάρχει και η ιστορία των αριστερόχειρων της φατρίας Κερ στην Σκωτία, που έχτιζαν τα κάστρα τους με αριστερόστροφες σκάλες, για να έχουν πλεονέκτημα εναντίον των εχθρών τους. Στις μέρες μας, το πλεονέκτημα των αριστερόχειρων εμφανίζεται πολύ συχνά στα ατομικά αθλήματα όπως το τένις ή το μποξ. Οι αριστερόχειρες αθλητές συχνά φτάνουν στα άκρα των δυνατοτήτων τους, αντιμετωπίζοντας αντιπάλους που χρησιμοποιούν το αντίθετο χέρι, ενώ οι δεξιόχειρες δεν έχουν και τόσες πολλές πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον αριστερόχειρα.

 Οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα
Οι νευρολόγοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό πως οι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν το αριστερό μέρος του εγκεφάλου για να επεξεργαστούν την ομιλία, ενώ οι αριστερόχειρες κάποιες φορές, αλλά όχι πάντα, χρησιμοποιούν το δεξί ή/και το αριστερό. Αυτό το φαινόμενο έχει οδηγήσει σε πολλές έρευνες, κάποιες από τις οποίες έχουν δείξει πως οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις συναισθηματικές δυσκολίες. Συνήθως είναι πιο αυτοσυνειδητοποιημένοι, επικριτικοί και αγχώνονται περισσότερο για τα λάθη τους και για αυτά που μπορεί να σκέφτονται για αυτούς οι άλλοι. Έχουν την τάση να υποκρύπτουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, όπως ο θυμός και η ντροπή, νιώθουν πιεσμένοι και έχουν δυσκολία να επεξεργαστούν τα αισθήματά τους. Οι Βρετανοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει βάζοντας τους αριστερόχειρες να δουν ταινίες τρόμου για να δουν τις αντιδράσεις τους, πως το δεξί μέρος του εγκεφάλου τους είναι πιο επιρρεπές στην διαταραχή μετατραυματικού στρες.

 Ανάλογα με το χέρι που χρησιμοποιούμε, επηρεάζεται η σωματική και η ψυχική μας υγεία
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως το 20-40% των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, είναι συνήθως αριστερόχειρες. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει επίσης αύξηση στην δυσλεξία. στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας και διαταραχές στη διάθεση στους αριστερόχειρες. Αυτό όμως, δεν ισχύει για κάθε πάθηση, αφού οι περιπτώσεις κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με τους δεξιόχειρες.
-->
Από την άλλη μεριά, μια μελέτη μεγάλης κλίμακας έδειξε πως οι αριστερόχειρες έχουν λιγότερη αρθρίτιδα και λιγότερα έλκη.
 Mr. Fantastic
Από το el.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου