Translate

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Τρία αρχαία αστρονομικά παρατηρητήρια στο Περού

Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύγχρονο Περού, μπορούμε να βρούμε απίστευτες αποδείξεις για αστρονομικές παρατηρήσεις που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν.
Οι αρχαίοι λαοί κατανοούσαν τη σημασία της παρατήρησης για τα αστέρια τα οποία λάτρευαν και κοίταζαν προς τον ουρανό σε αναζήτηση
απαντήσεων.
Γνωρίστε τα τρία αρχαία αστρονομικά παρατηρητήρια του Περού που έχουν αφήσει τους ερευνητές σε αμηχανία.
Το 4000 ετών παρατηρητήριο αστρονομίας στο Licurnique
Δεν είναι πολλοί που το γνωρίζουν, αλλά υπάρχει ένα αστρονομικό παρατηρητήριο που χρονολογείται από το 2000 π.Χ., που μπορεί να δει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο της Licurnique στο Περού.
Βρίσκεται μόλις λίγες ώρες από τη βόρεια περιοχή της Lambayeque, και χρονολογείται τουλάχιστον 4.000 ετών. Η ανακάλυψη, έγινε πριν από λίγα χρόνια, από πετρογλυφικά σε έναν βράχο που απεικονίζουν πολύπλοκα αστρονομικά σημάδια. Ο βράχος χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής για να παρακολουθεί τα αστέρια και θεωρείται ως έκφραση της θρησκευτικής επαλληλίας.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα πετρογλυφικά της Licurnique ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της βροχής και για να καθορίσουν τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αρχαίους αγρότες.
Όπως και πολλοί άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί, οι κάτοικοι του Αρχαίου Περού ήταν εξαιρετικοί αστρονόμοι. Στις ανασκαφές που έγιναν στο Licurnique αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από πέτρες πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένα αστρονομικά δεδομένα.
Οι δεκατρείς πύργοι του Chankillo
Το Licurnique δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι αρχαίοι άνθρωποι από το Περού παρατηρούσαν τον ουρανό. Βρίσκεται στην περουβιανή παράκτια έρημο, και υπάρχει ένα απίστευτο αρχαίο μνημείο που ονομάζεται Chankillo. Αυτή η αρχαία πόλη εκτείνεται τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το Chankillo αποτελείται από ένα φρούριο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου με δεκατρείς ηλιακούς πύργους. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι αστρονομικές ευθυγραμμίσεις στο Chankillo ήταν, και εξακολουθούν να είναι, απίστευτα ακριβής.
Οι πύργοι ήταν γνωστοί εδώ και πολύ καιρό, αλλά η αστρονομική αξία τους δεν είχε ευρέως πραγματοποιηθεί μέχρι που ο Ιβάν Ghezzi και ο Clive Ruggles πραγματοποίησαν λεπτομερείς διαμετακομίσεις και έρευνα στο χώρο το 2007. Οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι οι κάτοικοι του Chankillo ήταν σε θέση να καθορίσουν με ακρίβεια την ημερομηνία +/- δύο έως τρεις ημέρες παρατηρώντας την ανατολή / δύση του ηλίου από το σωστή πλατφόρμα παρατήρησης.
Nazca Lines: Παρατηρώντας το σύμπαν
Ενώ ακόμα δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός των γραμμών Nazca, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα γεωμετρικά σχήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αρχαία αστρονομικά ημερολόγια που εξαπλώνονται εκατοντάδες μίλια στην έρημο.
Υπάρχουν ορισμένοι μελετητές που έχουν ανακαλύψει περίεργα μοτίβα στα πολυάριθμα σχέδια και προτείνουν ότι οι γραμμές Nazca μπορεί να είναι ένα από τα πρωιμότερα γνωστά παραδείγματα εφαρμογής της γεωμετρίας και της αστρονομίας.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια της Νάζκα είναι εκείνο το οποίο αντιπροσωπεύει μια αράχνη.
Αν πάρετε ότι «εικόνα» της αράχνης και τη γυρίστε έτσι ώστε να εμφανίζει το αποτέλεσμα στον καθρέφτη, αυτό που θα δείτε είναι ότι η αράχνη στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τον αστερισμό του Ωρίωνα (Orion) και τα πόδια της δείχνουν το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό, Sirius το οποίο είναι επίσης ένας από τους πλησιέστερους γείτονες της Γης.
-->
Όποιος κι αν είχε σχεδιαστεί αυτή την εικόνα στη Νάζκα είχε πολύ καλή γνώση της Αστρονομίας και της γεωμετρίας, και όπως και πολλοί άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, στην Nazca γνώριζαν ότι ο Orion και ο Σείριος ήταν αρκετά σημαντικά για αυτούς.
Αναστάσιος Ντίνος
Από το apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου