Translate

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

6 λόγοι να δεις KAI φέτος τον "Ιησού από τη Ναζαρέτ"

Πάσχα χωρίς την ιστορική σειρά "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ", δεν γίνεται.
Η τηλεοπτική σειρά "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φράνκο Τζεφιρέλι, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάουελ, γνωστό και ως τον άνθρωπο - αντίγραφο του υιού του Θεού, δεν είναι μία απλή σειρά. Για πολλούς ήταν και είναι ακόμα, η καλύτερη πηγή γνώσης για τα πάθη του Χριστού, ενώ η
επίδρασή της στο κοινό από το 1977 όταν κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα, είναι τεράστια.
Ας το θέσουμε αλλιώς: αν ζητήσεις από κάποιον να κλείσει τα μάτια και να περιγράψει το πρόσωπο του Ιησού όπως το φαντάζεται να είναι, οι πιθανότητες να δημιουργήσει μία νοητή προσωπογραφία του Πάουελ είναι περίπου ίσες με τις πιθανότητες να παίξει "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" στην ελληνική τηλεόραση, τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ναι, καλά το φαντάστηκες, ο Ιησούς του Τζεφιρέλι θα προβληθεί και φέτος στην Ελλάδα (συγκεκριμένα από τον ΑΝΤ1, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Πέμπτη). Και επειδή υπάρχει η πιθανότητα να αποφάσισες ότι "δεν πάει άλλο", εμείς είμαστε εδώ, για να σου αλλάξουμε γνώμη, με 5+1 λόγους να δεις (και) φέτος το αριστούργημα του Ιταλού σκηνοθέτη:

1. Θεωρείται ό,τι καλύτερο υπάρχει για τη ζωή του Ιησού

Με το αστρονομικό για την εποχή budget των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, οι απαιτήσεις ήταν εξαρχής μεγάλες. Και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες, καθώς "Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" θεωρείται ίσως η πιο πιστή μεταφορά των Παθών του Χριστού, όπως αυτά περιγράφονται από τις γραφές.

6 λόγοι να δεις KAI φέτος τον "Ιησού από τη Ναζαρέτ"

Ειδικά η προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες είναι ασύλληπτη. Οι ενδυμασίες της εποχής, οι παραδόσεις, όλα είναι προσεκτικά μελετημένα και σε μεταφέρουν, για τα 371 λεπτά που διαρκεί η σειρά, στο κλίμα της περιόδου εκείνης. Αν και έχει τα λαθάκια της, είναι για πολλούς κριτικούς και παραγωγούς αλλά και για το κοινό, μία από τις καλύτερες δουλειές του Φράνκο Τζεφιρέλι. 

2. Έχει ηθοποιούς που ξέρεις, ενώ νομίζεις ότι δεν ξέρεις

Μπορεί να έχεις δει τη σειρά άπειρες φορές, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχεις "πιάσει" όλα τα γνωστά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή -εν πολλοίς εξαιτίας των κοστουμιών και του make up. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 από τους συντελεστές του "Jesus of Nazareth" έχουν πάρει και Όσκαρ.

Η Αν Μπάνκροφτ στον Ιησού από τη Ναζαρέτ
Η Αν Μπάνκροφτ στον Ιησού από τη Ναζαρέτ

Πόσες σειρές υπάρχουν στις οποίες μπορείς να δεις μαζί τους: Ίαν ΜακΣέιν (o Αλ Σβάρετζεν του “Deadwood”),Άντονι Κουίν (ο ένας και μοναδικός “Ζορμπάς”), Λόρενς Ολίβιε ("Σπάρτακος" και κύριος Ντάρσι στο "Περηφάνια και Προκατάληψη"), Κρίστοφερ Πλάμερ (πλοίαρχος φον Τραπ στη "Μελωδία της Ευτυχίας" και γκρινιάρης γέρος στο "Up"),Έρνεστ Μποργκνάιν (ο Dominic από τo “Airwolf”), Μάικλ Γιορκ (ο κλασικός "Ντ' Αρντανιάν"), Πίτερ Ουστίνοφ (ο "Ηρακλής Πουαρό") και Αν Μπάνκροφτ (η περίφημη Mrs Robinson από τον “Πρωτάρη”); Συν τον Ρόμπερτ Πάουελ.

3. Για να προσέξεις πόσες φορές ανοιγοκλείνει τα μάτια ο Ιησούς

Καλά, μη φανταστείς ότι θα κουραστείς από το μέτρημα. Στις 6 και βάλε ώρες που διαρκεί η σειρά, ο Ρόμπερτ Πάουελ ανοιγοκλείνει τα μάτια μόνο μία φορά, γιατί ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι έτσι ήθελε. Μπορείς να βρεις τη σκηνή;

4. Για την ατμόσφαιρα και το πνεύμα των ημερών

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μουσική, η σκηνοθεσία και η υποκριτική των συντελεστών είναι απλά ασύγκριτη. Το παρακάτω μουσικό theme δεν ξεπερνιέται:
                 
Μιας και οι ρυθμοί της πόλης δεν μας αφήνουν κάποιες φορές να νιώσουμε επαρκώς το πνεύμα των ημερών, ο "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" σίγουρα μας βοηθά να φτάσουμε στο αρνί με περισσότερη ευλάβεια.

5. Δεν ξεφεύγει από τα Ευαγγέλια γιατί….

Δεν προσπαθεί να αλλάξει κάτι για να γίνει ιστορικά ακριβές, ούτε να ερμηνεύσει οτιδήποτε κάτι κάτω από την επιφάνεια. Είναι έτσι, η σειρά για τον χριστιανικό θεό την οποία δεν έχει πρόβλημα να παρακολουθήσει κανένας, ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος. Ακόμα και άθεος να είσαι, η καλλιτεχνική αξία της σειράς και μόνη, είναι αρκετή για να σε πείσει να ανοίξεις την TV.


6 λόγοι να δεις KAI φέτος τον "Ιησού από τη Ναζαρέτ"

Και το πετυχαίνει αυτό μένοντας απλά προσκολλημένη στην αυθεντική αφήγηση των τεσσάρων Ευαγγελίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τη βλέπουν κάθε Πάσχα όλοι από την Αμερική ως την Αυστραλία. Τι, μόνο εμείς;

6. Δεν την έχεις δει ακόμα

Αν και δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, μιας και είναι μία από τις πιο διαθέσιμες σειρές που υπάρχουν (μπορείς να τη δεις στο YouTube, σε DVD από περιοδικό που μπορεί να τη δίνει δωρεάν και σε όποιο κανάλι την παίζει κάθε χρόνο), αν δεν έχεις δει ακόμα ΤΟΝ Ιησού, οφείλεις να το κάνεις. Έτσι, επειδή είπαμε: Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς τα γαλάζια μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ, δεν γίνεται.
-->
Από το pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου