Translate

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θυμούνται τα όνειρά τους

 Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να θυμούνται λεπτομερώς τα όνειρα που είδαν στον ύπνο τους, άλλοι πάλι δυσκολεύονται ή αδυνατούν.

Η «ανάκληση των ονείρων», η ικανότητα να ξυπνάμε με τα γεγονότα που συνέβησαν στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ καθαρά στο μυαλό, ανακαλύφθηκε από ερευνητές της Σχολής Προηγμένων Σπουδών IMT Lucca και περιγράφηκε σε ένα έργο στην «Ψυχολογία των Επικοινωνιών», η οποία διερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν και δημιουργούν αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων των

ατομικών χαρακτηριστικών και των μοτίβων ύπνου που το διαμορφώνουν.

Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι θυμούνται και άλλοι όχι, ήταν ακόμα αβέβαιοι μέχρι σήμερα.

Σε μία μελέτη, που διεξήχθη από το 2020 έως το 2024, σχολές ονείρων συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Camerino. Συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών, των οποίων τα όνειρα καταγράφονταν καθημερινά για 15 ημέρες, ενώ ο ύπνος και τα γνωστικά δεδομένα παρακολουθούνταν μέσω φορητών συσκευών και ψυχομετρικών τεστ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης ένα ρολόι χειρός για την παρακολούθηση της διάρκειας του ύπνου, της αποτελεσματικότητας και των διαταραχών.

Στην αρχή και στο τέλος της περιόδου καταγραφής των ονείρων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ και ερωτηματολόγια που μετρούν διάφορους παράγοντες, από τα επίπεδα άγχους έως το ενδιαφέρον για τα όνειρα, την τάση να περιπλανιούνται με το μυαλό (η τάση να μετατοπίζεται συχνά η προσοχή από την εργασία σε άσχετες σκέψεις ή εσωτερικές αντανακλάσεις), μέχρι τεστ μνήμης και επιλεκτικής προσοχής.

Δείτε επίσης: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Επιστήμονες κατόρθωσαν να γευτούν ό,τι έφαγε ο Μίδας πριν από 2.700 χρόνια!

Η ανάκληση ονείρων έδειξε σημαντική μεταβλητότητα μεταξύ των ατόμων, επηρεασμένη από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα οι άνθρωποι με θετική στάση απέναντι στα όνειρα και τάση να περιφέρονται με το μυαλό τους ήταν σημαντικά πιο πιθανό να τα θυμούνται. Οι νεότεροι συμμετέχοντες ήταν σε καλύτερη θέση να θυμούνται τα όνειρα, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που συχνά βιώνουν «λευκά όνειρα», δηλαδή την αίσθηση ότι έχουν ονειρευτεί χωρίς να θυμούνται λεπτομέρειες.

Αυτό υποδηλώνει αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στις διαδικασίες μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου και, επιπλέον, η μελέτη υπογράμμισε εποχιακές διακυμάνσεις, με χαμηλότερες πιθανότητες να θυμόμαστε τα όνειρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ό, τι την άνοιξη, υποδηλώνοντας την πιθανή επίδραση περιβαλλοντικών ή κιρκαδικών παραγόντων.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ανάκληση των ονείρων είναι επίσης μια αντανάκλαση της αλληλεπίδρασης των προσωπικών στάσεων, των γνωστικών χαρακτηριστικών και της δυναμικής του ύπνου», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Giulio Bernardi, καθηγητής γενικής ψυχολογίας στη Σχολή IMT.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου