Translate

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μοχέντζο Ντάρο: Η πανάρχαια πόλη με την ελληνική ρυμοτομία - ΒΙΝΤΕΟ

Στην δυτική όχθη του κάτω Ινδού, στο Μοχέντζο Ντάρο, έχουν βρεθεί ίχνη πολιτισμού, που φαίνεται πως είναι από τους αρχαιότερους του κόσμου.
Εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τέσσερεις πόλεις, την μία κάτω από την άλλη με εκατοντάδες κατοικιών και καταστημάτων, που χρονολογούνται από την τέταρτη και Τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ.
Η θαυμάσια ρυμοτομία των πόλεων αυτών
παραπέμπει έντονα στην ρυμοτομία των ελληνικών πόλεων της Φαιστού και της Τύρινθας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως η πολιτιστική ανάπτυξη στην περιοχή είχε φθάσει σε ανώτερο επίπεδο από ότι στην Σουμερία και την Αίγυπτο κατά την ίδια εποχή. Πολύπλοκο αποχετευτικό σύστημα, φρεάτια, λουτρά, μαρτυρούν προχωρημένες συνθήκες διαβίωσης, όπως διαβάζουμε από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο στην ιστορική σειρά βιβλίων «Γη ο Πλανήτης των Ελλήνων».
Εξίσου σημαντικής αρχαιολογικής αξίας είναι και η πληθώρα αντικειμένων που βρέθηκαν στην περιοχή, όπως οικιακά σκεύη, χάλκινα όπλα και εργαλεία, πήλινα αγγεία, νομίσματα – τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα γνωστά, σφραγίδες, αγαλματίδια από πέτρα, προτομές γενειοφόρων ανδρών από ασβεστόλιθο, μαργαριτάρια, κοσμήματα από χρυσό και ασήμι επεξεργασμένα με μεγάλη επιδεξιότητα.

ΠΗΓΗ: Δημοσθένης Λιακόπουλος, Γη ο πλανήτης των Ελλήνων, ΤΟΜΟΣ 7, Όταν οι Έλληνες τολμούν
Από το el.gr
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου