Translate

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Χριστίνα Σκάρμπεκ Η γυναίκα Τζέιμς Μπόντ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Χριστίνα Σκάρμπεκ ( Maria Krystyna Janina Skarbek) Ήταν Πολωνή κατάσκοπος που γεννήθηκε το την 1.5.1908 και πέθανε σαν χθες στις 15 Ιουνίου του 1952. Ήταν γνωστή με το όνομα Χριστίνα Γκράνβιλ και εργαζόταν ως πράκτορας για λογαριασμό της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατόρθωσε να αποσπάσει πολύ σημαντικές πληροφορίες χάρη στην ευφυΐα της στις αποστολές που πραγματοποίησε στην
Πολωνία και τη Γαλλία που βρίσκονταν υπό ναζιστική κατοχή.

Έγινε πράκτορας μήνες πριν τη δημιουργία του SOE (British Special Operations Executive), της ειδική μονάδας μυστικών επιχειρήσεων της Βρετανίας, που ιδρύθηκε το 1940. Η Χριστίνα Κάρμπεκ επρόκειτο για τη γυναίκα που υπηρέτησε περισσότερο καιρό από κάθε άλλη για τη Βρετανία στον πόλεμο. Ήταν μάλιστα εκείνη η οποία επηρέασε την μονάδα να προσλάβουν περισσότερες γυναίκες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τον πόλεμο τη δεκαετία του 20 ‘ αντιμετώπιζε τρομέρες οικονομικές δυσκολίες. Δούλεψε για τα βγάλει πέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία Fiat αλλά τα αέρια που εισέπνεε για καιρό της προκάλεσαν προβλήματα υγείας που την αναγκασαν να παραιτηθεί. Τελικά σύμφωνα με την κλινική εκτίμηση υπέφερε από φυματίωση. Μετά από αυτό άρχιζε πεζοπορία και σκι και ακολούθησε τις συμβουλές το γιατρών της.

Η δράση της στον πόλεμο
Η Σκάρμπεκ ήταν αυτή που, με μορφή μικροφίλμ, αποκάλυψε το σχέδιο της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ (Επιχείρηση «Barbarossa») στη Βρετανία.
Το μικροφίλμ μάλιστα λέγεται ότι έφτασε στη Βρετανία κρυμμένο μέσα σε ένα γάντι της και κατέληξε στο γραφείο του Τσώρτσιλ. Μετά το γεγονός αυτό ο Τσώρτσιλ την ονόμασε «αγαπημένη του κατάσκοπο».
Οι Βρετανοί την έστειλαν επίσης στη Γαλλία το 1944 για την προετοιμασία της απόβασης στη Νορμανδία.
Η Σκάρμπεκ απέκτησε επαφές με τη γαλλική και ιταλική αντίσταση, ενώ κατάφερε μόνη της να πείσει τη γερμανική φρουρά ενός αλπικού περάσματος να παραδοθεί.
Ένας ακόμα άθλος της ήταν η απελευθέρωση τριών πρακτόρων του SOE που βάδιζαν προς εκτέλεση.

Η συγγραφέας Κλαίρ Μούλεϊ ήταν εκείνη η οποία κατάφερε να βρει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δράση της σύμφωνα με το nytimes.com.Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Μάη στο site theguardian.com η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να φτιάξει έναν ανδριάντα για να τιμήσει τη μνήμη της.

Μετά τον πόλεμο
-->
Τιμήθηκε με πλήθος μεταλλίων, βρετανικών, γαλλικών και όχι μόνο. Μετά το τέλος του πολέμου όμως μόνο τυχερή δεν στάθηκε καθώς μη μπορώντας να επιστρέψει στην πατρίδα της την Πολωνία λόγω επιβολής κομμουνιστικού καθεστώτος, αφέθηκε σχεδόν στην τύχη της… Κατά μία εκδοχή τελικά δούλεψε ως αεροσυνοδός για να τα βγάλει πέρα αλλά δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1952 σε ένα ξενοδοχείου του Λονδίνου…
Από το olympia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου