Translate

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Οι αρχαίες φρυκτωρίες έλυσαν το πρόβλημα των σύγχρονων επικοινωνιών;

Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, κάθε φορά που ο Μέγας Αλέξανδρος κέρδιζε μια πολεμική μάχη στην
Ασία, σε λίγα λεπτά όλοι οι Έλληνες της Μακεδονίας πανηγύριζαν!!
ΧΘΕΣ ακούσαμε δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα τις νέες εξαγγελίες για την Παιδεία. Την Εθνική Παιδεία, όπως θα λέγαμε άλλοτε. Κι όλοι οι εκπαιδευτικοί κοιτάζουν πώς και με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί αυτή η ρημάδα η παιδεία, που όλοι μας την κατηγορούμε, αλλά όλοι μας, στον βαθμό που μας αναλογεί, την έχουμε εγκαταλείψει.

Κοιτάζοντας όμως τους περισσότερους των Ελλήνων εκπαιδευτικών να είναι συνεχώς σκυμμένοι πάνω από το Διαδίκτυο, θυμήθηκα ένα διαγώνισμα των Πανελληνίων Εξετάσεων για την Ελληνική Γλώσσα με θέμα αλιευμένο μέσα από τον ημερήσιο τύπο, όπως ένα άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη σε διασκευή, που έχει σχέση με το Διαδίκτυο (θετικά και αρνητικά στοιχεία) και έγινε θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Και το διαδίκτυο, όπως όλοι αντιλαμβάνονται δεν είναι ένα τυχαίο θέμα. Είναι η ίδια η καθημερινότητά μας, πλέον. Είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε μας δραστηριότητα, ιδίως όταν θέλουμε να ενημερωθούμε για οποιοδήποτε θέμα.
Κι έχει δίκιο ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης. Ζούμε σε μία περίοδο εκδημοκρατισμού της γνώσης και το διαδίκτυο έφερε μια πιο ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.

Παλιότερα, όπως λένε πολλοί, για να δει κανείς τη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, έπρεπε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα. Σήμερα, μπορεί να βρει τα βιβλία της από το γραφείο του.

Παλιότερα, έπρεπε να έχει κάποιος λεφτά για να παρακολουθήσει μαθήματα του ΜΙΤ. Σήμερα, τα μαθήματα αυτά, έρχονται διαδικτυακά στο σπίτι του!..

Τι είναι, όμως, τελικά το διαδίκτυο; Ευλογία ή κατάρα του Θεού; Είναι αυτό που προέβλεψαν εδώ και χιλιάδες χρόνια Έλληνες και Βιβλικοί Προφήτες για την εποχή που θα γίνεται γρήγορη μετάδοση των γνώσεων ή μήπως δικαιώθηκαν και όλοι εκείνοι οι πρόγονοί μας οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τεχνικές γρήγορης μετάδοσης πληροφοριών με τις φρυκτωρίες;

Είναι γνωστό, ότι το αρχαιότερο συγκροτημένο επικοινωνιακό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, ενδεχομένως και στον κόσμο ολόκληρο, ήσαν οι μινωικές φρυκτωρίες (1900 π.Χ. - 1700 π.Χ.), οι λεγόμενοι σωροί στη λαϊκή γλώσσα.

Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, κάθε φορά που ο Μέγας Αλέξ;ανδρος κέρδιζε μια πολεμική μάχη στην Ασία, σε λίγα λεπτά όλοι οι Έλληνες της Μακεδονίας πανηγύριζαν!!
Ίσως τα ελληνόπουλα, που διαγωνίστηκαν συχνά στο παρελθόν, να είχαν υπόψη τους όλα αυτά και άλλα εξίσου σημαντικά επιτεύγματα των προγόνων μας στις επικοινωνίες. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι, χρησιμοποιώντας οπτικές ψηφιακές επικοινωνίες από το 12ον αι. π.Χ. , μετέφεραν το μήνυμα της νίκης από την Τροία στις Μυκήνες μέσα σε λίγα 24ωρα!. Κι όχι μόνο!

Από τα μέσα του 9ου π.Χ. αιώνα χρησιμοποίησαν την κωδικοποίηση του Ελληνικού αλφαβήτου (Καδμεία γραφή) για τη μετάδοση κειμένων με οπτική κωδικοποίηση σε Καρτεσιανές συντεταγμένες! Το εκπληκτικό είναι ότι κωδικοποίησαν το αλφάβητο με βάση την εντροπία του κάθε γράμματος!.. Απίστευτα πράγματα, αλλά -όπως λένε οι ειδικοί- αληθινά!..

Με όλα αυτά δεν ξέρω αν και κατά πόσο δικαιώνεται ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος με τη φράση: «Αρχή σοφίας της αγνοίας η γνώσις» ή αν η γνώση και η πρόσβαση του ατόμου στο Διαδίκτυο θα είναι, ως εργαλείο γνώσης, επωφελές ή επιβλαβές.
Κι εδώ μόνο μία απάντηση υπάρχει: Το μαχαίρι που έχουμε στο σπίτι μας εξαρτάται πώς το χρησιμοποιούμε: Για να κόβουμε το ψωμί, που είναι ευλογία Θεού και όχι να τραυματίζουμε τον συνάνθρωπό μας, που είναι κατάρα Θεού!.. Κι αυτό λέει πολλά!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου