Translate

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Πιλοτική έρευνα: υπάρχουν 2 αντίδοτα για την απώλεια μνήμης

Σύμφωνα με πιλοτική έρευνα, ο διαλογισμός και η μουσική μπορούν να ενισχύσουν τις γνωστικές μας λειτουργίες και έχουν πολλαπλά οφέλη για τους ηλικιωμένους ανθρώπους με συμπτώματα απώλειας μνήμης ή εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ Kim Innes από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, κάλεσε 60 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με υποκειμενική
γνωστική εξασθένηση, μία κατάσταση η οποία ενδέχεται να αντιπροσωπεύει ένα πρώιμο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ, να συμμετάσχουν στη σχετική μελέτη.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα ακρόασης μουσικής και εκείνα της δεύτερης, σε ένα πρόγραμμα διαλογισμού (Kirtan Kriya) για αρχάριους. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ακολουθούν το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν, 12 λεπτά την ημέρα, για 12 εβδομάδες.
Με τη συμπλήρωση 3 μηνών συμμετοχής στα προγράμματα, οι ερευνητές προχώρησαν σε αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τόσο η ομάδα του διαλογισμού όσο και η ομάδα που άκουγε μουσική παρουσίασαν έντονη και σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της μνήμης και της γνωστικής απόδοσης, σε σχέση με πριν την έναρξη της μελέτης.
Οι ερευνητές σημειώνουν στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, ότι στις γνωστικές λειτουργίες οι οποίες βελτιώθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι τομείς οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν στα αρχικά στάδια της Αλτσχάιμερ και της άνοιας, όπως η προσοχή, η εκτελεστική λειτουργία, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και η υποκειμενική μνήμη.

Μάλιστα, τα σημαντικά οφέλη τα οποία παρατηρήθηκαν για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων διατηρήθηκαν ή ακόμα και αυξήθηκαν, όπως διαπιστώθηκε από επαναληπτικούς ελέγχους, 6 μήνες μετά την έναρξη των προγραμμάτων (3 μήνες μετά το τέλος της μελέτης).
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, οι ερευνητές εξηγούν πως και στις δύο ομάδες παρέμβασης παρατηρήθηκαν βελτιώσεις, επίσης, στον ύπνο, στη διάθεση, στα επίπεδα άγχους, στην ευημερία και στην γενικότερη ποιότητα ζωής.
-->
Η ερευνητική ομάδα καταλήγει προτείνοντας ότι τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης υποδεικνύουν ότι δύο απλές πρακτικές εξάσκησης του μυαλού, μπορούν να βελτιώσουν τη γενικότερη ποιότητα της ζωής μας, αλλά και να βοηθήσουν στην αναστροφή της πρόωρης απώλειας μνήμης.
Από το pathfinder
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου