Έχοντας ζήσει περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς ανθρώπινη καρδιά, ο 25χρονος Stan Larkin απέκτησε επιτέλους μία, μέσω μεταμόσχευσης. Στην πορεία, απέδειξε την εντυπωσιακή πρόοδο της επιστήμης, η οποία σε μία εποχή κατά την οποία οι θάνατοι από καρδιοπάθειες αυξάνονται, αποτελεί το
τελευταίο μας καταφύγιο.
τελευταίο μας καταφύγιο.
Για 555 μέρες, ο Stan Larkin ζούσε χωρίς καρδιά, βασιζόμενος για την επιβίωσή του σε μία συσκευή την οποία κουβαλούσε σε μία τσάντα στην πλάτη του. Από τον Νοέμβριο του 2014, η προσωρινή, πλήρως τεχνητή "καρδιά" (TAH) που ένωσαν με το σώμα του οι γιατροί στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel, ήταν ένα με τον Larkin. Ήταν, παράλληλα, η τελευταία του ελπίδα να ζήσει.
Τον περασμένο Μάιο, ο 25χρονος επέστρεψε στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, για να αποκτήσει, αυτήν τη φορά, μία ανθρώπινη καρδιά μέσω μεταμόσχευσης. Η εγχείριση στέφθηκε με επιτυχία. Στο μεταξύ, ο Larkin ανανέωσε την αισιοδοξία των γιατρών ότι θα καταφέρουν να επικρατήσουν στον "πόλεμο" κατά της καρδιακής ανεπάρκειας.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η ευτυχής κατάληξη της ιστορίας του Larkin "ήταν ένας μοναδικός θρίαμβος των προσπαθειών να αντικατασταθεί μία καρδιά η οποία καταρρέει, καθώς οι καρδιακές παθήσεις αυξάνονται και οι καρδιές από δωρητές παραμένουν λιγοστές".
Η TAH η οποία χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Larkin είναι το "τελευταίο καταφύγιο" για τους ασθενείς των οποίων και οι δύο πλευρές της καρδιάς είναι ανεπαρκείς και οι άλλες, περισσότερο κοινές συσκευές υποστήριξης δεν είναι αρκετές για να τους κρατήσουν στη ζωή.
Η ίδια συσκευή είχε κρατήσει στη ζωή και τον αδερφό του Stan, Dominique, αλλά για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα πριν βρεθεί δότης. Τα δύο αδέρφια είχαν διαγνωστεί από την εφηβεία με οικογενή καρδιομυοπάθεια, έναν τύπο καρδιακής ανεπάρκειας η οποία μπορεί να "χτυπήσει" φαινομενικά υγιείς ανθρώπους χωρίς προειδοποίηση.
"Ήταν και οι δύο πολύ, πολύ άρρωστοι όταν τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά στη μονάδα εντατικής θεραπείας μας", δήλωσε ο Δρ Jonathan Haft, ο γιατρός που έκανε την εγχείριση μεταμόσχευσης του Stan. "Θέλαμε να τους δώσουμε καρδιακά μοσχεύματα, αλλά δεν πιστεύαμε ότι είχαμε αρκετό χρόνο. Η ανατομία τους δεν επέτρεπε τη χρήση άλλων συσκευών".
Το εντυπωσιακό με την περίπτωση του Stan Larkin ήταν ότι όχι μόνο δεν έμεινε στο νοσοκομείο, όταν ενώθηκε με τη συσκευή η οποία αντικατέστησε την καρδιά του, αλλά πήρε εξιτήριο κουβαλώντας την "τεχνητή καρδιά" του και όλο το απαραίτητο για να λειτουργεί hardware και το software, σε μία τσάντα πλάτης, αποφασισμένος να ζήσει μία φυσιολογική ζωή.
"Πραγματικά άνθισε με τη συσκευή", δήλωσε ο Δρ Haft, σχολιάζοντας μία φωτογραφία του Larkin σε ένα γήπεδο του μπάσκετ, με την τσάντα - καρδιά του (κεντρική φωτογραφία άρθρου). "Έφτασε στα άκρα αυτήν την τεχνολογία". Από την πλευρά του, ο 25χρονος Stan δήλωσε ότι η εμπειρία του με την τεχνητή, φορητή καρδιά "ήταν ένα συναισθηματικό rollercoaster" και πρόσθεσε:
"Έλαβα το μόσχευμα πριν δύο εβδομάδες και νιώθω λες και μπορώ να τρέξω τη στιγμή που μιλάμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον δότη που έδωσε τον εαυτό του για εμένα. Θα ήθελα να γνωρίσω την οικογένειά του μία μέρα. Ελπίζω να θέλουν κι εκείνοι να με γνωρίσουν".
Εκείνο το οποίο, ωστόσο, θέλησαν να τονίσουν πάνω από όλα και οι τρεις άνδρες, τα αδέρφια Larkin και ο γιατρός τους, μιλώντας πρόσφατα σε σχετική συνέντευξη τύπου, ήταν η επίδραση που μπορούν να έχουν τέτοιες συσκευές στη ζωή ατόμων που βρίσκονται σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, μέχρι να βρεθεί δότης καρδιάς.
Οι γιατροί στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel πιστεύουν ότι η μοναδική περίπτωση του Stan Larkin μπορεί να στείλει το μήνυμα σε όλους ότι αξίζει η επένδυση σε συσκευές όπως αυτή η οποία τον κράτησε στη ζωή για 555 ολόκληρες ημέρες χωρίς καρδιά. Και απέδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και τρόποι για να επιμηκυνθεί η διάρκεια που ένας ασθενής μπορεί να περιμένει μόσχευμα.
"Είστε ήρωες για όλους εμάς", δήλωσε ο διευθυντής του Καρδιαγγειακού Κέντρου Frankel, Δρ David Pinsky, απευθυνόμενος στα δύο αδέρφια.
"Το γεγονός ότι μοιράζεστε την ιστορία σας με το κοινό μάς επιτρέπει να διδάξουμε τον κόσμο [για τα οφέλη των τεχνητών καρδιών] και κάνει διαφορά. Θα κάνετε διαφορά για τους ασθενείς, θα κάνετε διαφορά για τους γιατρούς του μέλλοντος. Σας ευχαριστούμε".
*Φωτογραφίες: University of Michigan Health System
Από το pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου