Translate

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Δεν ήσαν όλοι οι Εφιάλτες προδότες!..

Δεν ήσαν όλοι οι Εφιάλτες προδότες!..

Εκτός από τον Εφιάλτη τον Τραχίνιο, που ήταν γιος του Ευρύδημου, υπήρξαν και άλλοι Έλληνες με το όνομα αυτό, αλλά δεν ακολούθησαν τον δρόμο του γνωστού προδότη. Ήσαν Έλληνες που αγωνίστηκαν με ζήλο για τα ιδεώδη τους και ορισμένοι εξ αυτών αποτελούν για τις επόμενες γενιές πρότυπα αρχαίων ηρώων! Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί!..
Εφιάλτης: Όνομα μυθολογικών και ιστορικών προσώπων:
1. Ένας από τους Αλωάδας, που αποπειράθηκαν κατά τη μυθολογία, να βάλουν το όρος Πήλιο επάνω στην Όσσα, για να εξισώσουν το ύψος το δύο αυτών βουνών με τον Όλυμπο και να εκθρονίσουν από εκεί τους θεούς. Κατά τη διάρκεια όμως της επιχείρησης, ο Εφιάλτης σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα ή τον Ποσειδώνα. Σε μερικά αγγεία, αντίπαλος του Εφιάλτη παρουσιάζεται ο ίδιος ο Ζευς.
2. Μαλιεύς ή Τριχίνιος, γιος του Ευρυδήμου. Όταν ο Ξέρξης ήταν απελπισμένος από την αποτυχία των εφόδων του εναντίον των Θερμοπυλών, ο Εφιάλτης πήγε και έδειξε στους Πέρσες ένα μυστικό μονοπάτι, απ' όπου πέρασαν και χτύπησαν τους Σπαρτιάτες από τα νώτα. Μετά τη μάχη των Πλαταιών, επικηρύχθηκε από τη Δελφική Αμφικτυονία και κατέφυγε στη Θεσσαλία, όπου έμεινε πολλά χρόνια. Όταν γύρισε στον τόπο του, σκοτώθηκε από κάποιον Αθηνάδη.
3. Αθηναίος πολιτικός του 5ου αιώνα π.Χ., γιος του Σοφωνίδη, αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος πριν από την εμφάνιση του Περικλή. Αγωνίστηκε με ζήλο για την επικράτηση των δημοκρατικών θεσμών, καταργώντας ένα μεγάλο μέρος των εξουσιών του Αρείου Πάγου με νόμο που ψηφίστηκε το 460 π.Χ. Ο Εφιάλτης καταψήφισε την πρόταση του Κίμωνα να βοηθήσουν οι Αθηναίοι τους Σπαρτιάτες που πολεμούσαν εναντίον των ειλώτων. Δολοφονήθηκε το 457 π.Χ. από τον Αριστόδικο τον Ταναγραίον, όργανο των ολιγαρχικών.
4. Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός, αντίπαλος των Μακεδόνων και φανατικός οπαδός του κόμματος του Δημοσθένη. Φημιζόταν για την ευψυχία του και τη σωματική του ρώμη. Μετά την άλωση της Θήβας, ο Αλέξανδρος ζήτησε την παράδοσή του, καθώς και του Δημοσθένη και του Λυκούργου. Ο Εφιάλτης κατέφυγε στη Μικρά Ασία και πολέμησε με τους Πέρσες εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπερασπίστηκε γενναία την Αλικαρνασσό και έπεσε πολεμώντας στις πύλες της.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-->
α. Πάνω εικόνα: Στο χάρτη (στο μεγενθυμένο κυκλικό τμήμα) φαίνεται η πορεία που ακολούθησαν οι "Αθάνατοι" ύστερα από την υπόδειξη του Εφιάλτη.
β. Κάτω εικόνα: Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες (1814), έργο του γάλλου ζωγράφου Jacques-Louis David. Μουσείο του Λούβρου. 

Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου