Translate

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Το θανάσιμο δίλημμα του Ερντογάν και οι κίνδυνοι για την Αθήνα

Αποφασισμένη να οδηγήσει στα όρια τις αντοχές της Τουρκίας δείχνει να είναι η Μόσχα, καθώς συνεχίζει να υποστηρίζει την προέλαση των Κούρδων για την ανακατάληψη της κομβικής πόλης Αζάζ, που αποτελεί όμως το casus belli για την Άγκυρα.
Ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς η προσδοκία ότι θα κατορθώσει να εκβιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια πολεμική επιχείρηση στη Συρία ακόμη και σε
σύγκρουση με την Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει τους δικούς του στόχους στην Συρία και στην Μ. Ανατολή, έχει καταρρεύσει. Και όχι μόνο αυτό. Η Ουάσιγκτον δεν απέρριψε μόνο τις εκκλήσεις της Τουρκίας να χαρακτηρίσει την κουρδική οργάνωση της Συρίας PYD ως τρομοκρατική αλλά ξεκάθαρα και δια στόματος του Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων.

Η ταυτόχρονη έκκληση του Μ. Ομπάμα στους Κούρδους να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ανακατάληψη εδαφών, μάλλον δεν είναι αρκετή για να διασκεδάσει τους φόβους της Τουρκίας ότι πλέον ένα νέο σε πρώτη φάση, απλώς αυτόνομο, αλλά απολύτως εχθρικό προς την ίδια κουρδικό κράτος δημιουργείται στη Βόρειο Συρία.
Ο Τ. Ερντογάν βάζει κόκκινες γραμμές και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα παρέμβει στρατιωτικά όπου χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντά της, αλλά καθημερινά βλέπει να διαμορφώνεται ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον στη Συρία, όπου μια τουρκική παρέμβαση θα έχει πλέον απρόβλεπτες συνέπειες και δεν φαίνεται να είναι ανεκτή από κανέναν από τους «μεγάλους παίκτες» της Συριακής και της ευρύτερης μεσανατολικής κρίσης.
Η Ρωσία δεν αφήνει αμφιβολίες για τις διαθέσεις της και έχει προειδοποιήσει και την Ουάσιγκτον ότι θα εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή θεωρήσει ότι εκδηλώνεται εναντίον των δυνάμεων της στην Συρία, και έτσι ρίχνει όλο το βάρος της ενισχύοντας τις δυνάμεις του Άσαντ και των Κούρδων να απωθήσουν τις δυνάμεις του ISIS και να ανακαταλάβουν περιοχές που ελέγχουν μέχρι τώρα οι τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της FSS, της διάδοχου της KGB Νικολάι Κοβαλιόφ, η Ρωσία θα βομβαρδίσει τα τουρκικά στρατεύματα εάν επιχειρήσουν να εισβάλουν στη Συρία, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία θα είναι παράνομη και η ρώσικη αντίδραση θα διαμορφωθεί από τις συνθήκες. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν απωθήσει τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Ο επικεφαλής του γραφείου που πριν δυο εβδομάδες άνοιξε το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD στη Μόσχα, δήλωσε ότι η ρωσική αεροπορία υποστηρίζει και καλύπτει την αντεπίθεση των ένοπλων κουρδικών δυνάμεων YPG και αποκάλυψε ότι η Μόσχα έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει ομοσπονδιακό μοντέλο στη μεταπολεμική Συρία, όπου οι Κούρδοι θα αποκτήσουν τη δική τους κρατική ομόσπονδη οντότητα.

Ο Ρόντι Οσμάν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία και αυτό δεν αφορά μόνο την υποστήριξη που προσφέρει στους Κούρδους αλλά κυριως στην στρατηγική επιλογή που έχει κάνει για διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας.
Η ενοποίηση των δυο κουρδικών καντονιών που σήμερα τα χωρίζει μια λωρίδα 100 χιλιόμετρων αποτελεί το όνειρο για τους Κούρδους και τον εφιάλτη για την Τουρκία δήλωνε στο Bloomberg γνωστός Ρώσος αναλυτής.
Ο Τ. Ερντογάν, ο Α. Νταβούτογλου και ο ισχυρός άνθρωπος του παρασκηνίου, ο διοικητής της ΜΙΤ Χάκαν Φιντάν προσανατολίζονται στην επιλογή της στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία με βασικό στόχο, την αντιμετώπιση του κινδύνου οι Κούρδοι της Συρίας να ελέγξουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών στη μεθόριο με την Τουρκία.
Όμως σε δεύτερο χρόνο η Τουρκία θα επιδιώξει την προσάρτηση εδαφών με το πρόσχημα είτε της προστασίας των Τουρκμένων είτε της δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων στη συριακή πλευρά των συνόρων. Τουλάχιστον μέχρι τώρα το στρατιωτικό κατεστημένο της Τορέψεις και οι επιτελείς απορρίπτουν την επιλογή της στρατιωτικής εμπλοκής αναγνωρίζοντας τις τρομακτικές συνέπειες που θα είχε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, και οι συνεπακόλουθες αντιδράσεις από το Ιράκ και το Ιράν, σε συνδυασμό με την απολυτά αρνητική στάση της Ουάσιγκτον σε μια τουρκική εμπλοκή. Δεν είναι τυχαίο ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν το μήνυμα ότι η Συμμαχία δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία, απαντώντας ουσιαστικά στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρασύρει τη Συμμαχία με το πρόσχημα της απειλής που δέχεται ένα κράτος μέλος.

Η Ρωσία όμως μεθοδικά χτίζει τη στρατιωτική παρουσία της γύρω από την Τουρκία.
Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα έστειλε πέντε ακόμη μαχητικά Mig-29 και ένα ακόμη στρατιωτικό ελικόπτερο στη στρατιωτική βάση που διατηρεί στην Αρμενία. Στη βάση σταθμεύουν ήδη 18 Mig-29s και 7 ελικόπτερα Mi-24P. Η στρατιωτική βάση Ερεμπουρνί απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και η ενίσχυση των δυνάμεών της αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.
Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η εμπλοκή της στη συριακή κρίση δεν θα είναι ευκαιριακή και σύντομη, η Ρωσία σχεδιάζει τη μόνιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο ρωσικών κορβετών που διαθέτουν πυραύλους Κρουζ κατηγορίας Kalibr που προορίζονται για πολλαπλή αντιαεροπορική άμυνα και μπορούν να πλήξουν στόχους αναπτύσσοντας υπερηχητική ταχύτητα σε απόσταση μέχρι και 2000 χιλιόμετρα.
Ο ρώσος ναύαρχος διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Αλεξάντερ Βίτκο ανακοινώσε ότι θα υπάρχει εναλλαγή των νέων σκαφών Buyan-M που είναι εξοπλισμένα με τους πυραύλους 3M-54 Kalibr που πρόσφατα δοκιμάστηκαν για πλήγμα στόχων στη Συρία από ρωσικά πλοία από την Κασπία και από υποβρύχιο στην Μεσόγειο. Την Κυριακή πέρασε τα Δαρδανέλια η ρώσικη κορβέτα Zeleni Dol η οποία θα αντικατασταθεί όταν ολοκληρώσει την αποστολή της από την κορβέτα Serpukhov.

Η Ελλάδα με μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να σχεδιάσει μια σοβαρή στρατηγική σε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές που δρομολογούνται στην περιοχή μας, περιορίζεται απλώς στην αποδοχή τελεσιγράφων από το Βερολίνο, από την Άγκυρα, από την Βουδαπέστη και από τα Σκόπια με αφορμή το μεταναστευτικό. Κάθε νέα παράταση της συριακής κρίσης, και φυσικά η κλιμάκωση των συγκρούσεων, είναι παράγινες που παράγουν νέα προσφυγικά ρεύματα τα οποία καταλήγουν στην Ελλάδα, όπου το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι ως μια κοινοτική η ανθρωπιστική υποχρέωση, αλλά ως μια σημαντική πρόκληση εθνικής ασφάλειας.
Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση επιχειρεί με εντελώς λανθασμένο τρόπο να προσεγγίσει την Άγκυρα, θεωρώντας ότι η δορυφοροποίηση της χωράς μας θα καταστήσει το καθεστώς Ερντογάν πιο… γενναιόδωρο με την Ελλάδα.
Οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τόσο με την εν λευκώ στήριξη της προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, όσο και με την αποδοχή της φιλανδοποίησης του Αιγαίου με πρώτο βήμα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο ελληνικό αρχιπέλαγος, δεν έχουν βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, με την Τουρκία να γίνεται όλο και πιο προκλητική, όλο και πιο απαιτητική.
Και φυσικά έχει καταγραφεί πλέον ότι δεν ήταν μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα που κάλεσαν από κοινού το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην περιοχή με την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στα συροτουρκικά σύνορα, εμπλοκή που πολύ εύκολα μπορεί να εκτραπεί και σε στρατιωτική εμπλοκή.
Πηγή Liberal
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου