Translate

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τι ήταν άραγε το παλλάδιον;

Κατά την παράδοση, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης (ή μόνο ο Διομήδης) άρπαξαν το παλλάδιο από κει και το μετέφεραν αλλού, γιατί είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση στο στρατόπεδο των Αχαιών ότι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την Τροία όσο ο ιερός αυτός θησαυρός βρισκόταν στην κατοχή της. Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να δοθεί κάποια εξήγηση στο όνομα του δικαστηρίου που δίκαζε τους
φόνους εξ αμελείας και που ονομαζόταν Παλλάδιο.
ΛΕΝΕ πως το παλλάδιον, σύμφωνα με την ελληνική και ρωμαϊκή θρησκεία, ήταν ένα πανάρχαιο ομοίωμα (ειδώλιο, ξόανο) που πίστευαν πως από αυτό εξαρτιόταν η ασφάλεια μιας πόλης. Πίστευαν πως ήταν το ομοίωμα της Παλλάδας Αθήνας. Το πιο γνωστό παλλάδιο ήταν εκείνο που φυλασσόταν στην πόλη του Πριάμου, στην Τροία, γύρω από το οποίο έχει διαμορφωθεί και η ακόλουθη παράδοση:
Ο Τρίτων ανάτρεφε την Αθηνά. Μια μέρα, ενώ η Αθηνά πάλευε με την κόρη του Παλλάδα, μπήκε στη μέση ο Δίας. Ξαφνικά ο Δίας κράτησε την αιγίδα με τέτοιο τρόπο ώστε το βλέμμα της Παλλάδας καρφώθηκε πάνω της, πράγμα που την έκανε να μείνει αποσβολωμένη. Καθώς στάθηκε έτσι ακίνητη, πληγώθηκε από την Αθηνά και πέθανε. Η Αθηνά, απελπισμένη για το χαμό της φίλης της, έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ομοίωμά της και γύρω του κρέμασε την αιγίδα. Όταν η Ηλέκτρα πήγε ικέτισσα στο παλλάδιο, ο Δίας θύμωσε επειδή είχε μολυνθεί από τα χέρια κάποιας που δεν ήταν πια αγνή και το εκσφενδόνισε από τον ουρανό στη γη. Το ειδώλιο έτυχε να πέσει στην Τροία τη στιγμή ακριβώς που ο Ίλος άρχιζε να χτίζει το Ίλιον. Ο Ίλος έχτισε ένα ναό και το τοποθέτησε μέσα. Σύμφωνα με μια παράδοση, το ομοίωμα ήταν αφιέρωμα της Ηλέκτρας, και σύμφωνα με άλλη, ήταν δώρο του Δία στο βασιλιά της Τροίας Δάρδανο. Το ομοίωμα αυτό φαίνεται πως είχε ύψος κάπου 1,35 μ., τα σκέλη του ήταν ενωμένα, κρατούσε δόρυ στο δεξί χέρι και άτρακτο και ηλακάτη στο αριστερό.
Κατά την παράδοση, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης (ή μόνο ο Διομήδης) άρπαξαν το παλλάδιο από κει και το μετέφεραν αλλού, γιατί είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση στο στρατόπεδο των Αχαιών ότι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την Τροία όσο ο ιερός αυτός θησαυρός βρισκόταν στην κατοχή της.
Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να δοθεί κάποια εξήγηση στο όνομα του δικαστηρίου που δίκαζε τους φόνους εξ αμελείας και που ονομαζόταν Παλλάδιο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πού μεταφέρθηκε το Παλλάδιον. Λέγεται ότι το πήγαν στην Αθήνα ή στο Άργος, ή στη Σπάρτη, ή στη Ρώμη. Σε αυτή την τελευταία πόλη λέγεται πως το μετέφερε ο Αινείας (και πως ο Διομήδης δεν είχε πάρει από την Τροία παρά μια απομίμηση του πραγματικού) ή πως το έδωσε ο ίδιος ο Διομήδης. Εκεί το τοποθέτησαν στο Ναό της Εστίας (Vesta).
ΠΗΓΗ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια "δομή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου