Translate

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Η επίδραση του καφέ στη θνησιμότητα: Τι αποκαλύπτει μια νέα μελέτη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine υποστήριξε μάλιστα πριν από λίγο καιρό ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του καφέ και του κινδύνου πρόωρου θανάτου μπορεί να είναι πιο σύνθετη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην

Ευρώπη.

Η καφεΐνη, το κύριο ενεργό συστατικό του καφέ, είναι ένα διεγερτικό που βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη διάθεση. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Δείτε επίσης: Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζouμε

Επιπλέον, ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση αυξάνοντας την αδρεναλίνη και μειώνοντας την αντιληπτή προσπάθεια. Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου. Όσον αφορά στην καρδιά, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ποσότητα, σε αυτή την περίπτωση, έχει σημασία. Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι μέχρι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή με ορισμένες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Τώρα έχει αποδειχθεί ότι έχει σημασία και η ώρα της ημέρας που πίνετε καφέ.

Το CNN ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal ότι "ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ στις πρωινές ώρες μπορεί να είναι καλύτερος, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν".

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο μοτίβα κατανάλωσης: το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο τέλος της μέσης περιόδου παρακολούθησης που διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια, υπήρξαν 4.295 θάνατοι από όλες τις αιτίες, 1.268 από καρδιαγγειακά νοσήματα και 934 από καρκίνο.

"Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, η κατανάλωση καφέ μόνο το πρωί σχετιζόταν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσοι έτειναν να πίνουν καφέ όλη την ημέρα δεν είχαν καμία μείωση του κινδύνου", εξηγεί το CNN.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος προσθέτει ότι "για τους πρωινούς πότες καφέ, δεν είχε επίσης σημασία πόση ποσότητα καφέ με ή χωρίς καφεΐνη κατανάλωναν (λιγότερο από ένα ή περισσότερο από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα). Η κατανάλωση καφέ το πρωί εξακολουθούσε να είναι καλύτερη από άλλες συνήθειες όσον αφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας".

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν ήταν πείραμα. Επομένως, διαπιστώνει μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρωινής κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου