Translate

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Καιρός: Απάντηση Μαρουσάκη για το εάν τελείωσε ο χειμώνας - Όλα τα προγνωστικά σενάρια

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και απαντά για την «ολοκλήρωση ή μη του χειμώνα».

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος παραθέτει ένα παράδειγμα με το καιρικό σχεδιάγραμμα των επόμενων 7 ημερών πρωτού καταλήξει στο συμπέρασμα του.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,


επειδή δέχτηκα αρκετά μηνύματα σχετικά με μια είδηση που κυκλοφόρησε έντονα τις τελευταίες ώρες από τηλεοπτικό σταθμό και που αναφερόταν στην ολοκλήρωση του Χειμώνα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σημειώνουμε τα παρακάτω :

1. Επιστημονικά δεν υπάρχει μέθοδος που να ανταποκρίνεται σε υψηλά ποσοστά επαλήθευσης και με την οποία να μπορούμε να προσεγγίσουμε μετεωρολογικές καταστάσεις που αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Μέσω των παγκόσμιων μετεωρολογικών μοντέλων διαμορφώνουμε μια εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες την οποία εικόνα την αναπροσαρμόζουμε μέσω των περιοχικών μοντέλων για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες.

3. Η στατιστική των αποτελεσμάτων μας δίνει ένα καλό ποσοστό επαλήθευσης για τις πρώτες τρεις με τέσσερις ημέρες οπότε και στη συνέχεια τα ποσοστά φθίνουν σε συνάρτηση πάντα και με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που διαμορφώνεται ανάλογα την περιοχή που μελετάμε αλλά και την εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε.

4. Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω και χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε, ακολουθεί ένα παράδειγμα που αφορά την πρόγνωση των επόμενων 7 ημερών για την περιοχή της Αθήνας.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε τα προγνωστικά σενάρια για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Καθώς κοιτάμε στην κάτω μπάρα και που αναφέρεται στην ημερομηνία, όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη σημερινή ημέρα, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται τα προγνωστικά σενάρια από τον μέσο όρο (μαύρη καμπύλη). Αυτό μας δείχνει ότι η αβεβαιότητα της πρόγνωσης αυξάνει με αποτέλεσμα η πρόγνωση που ενδεχομένως να επιχειρήσουμε για αρκετές ημέρες πιο μετά να μην εμφανίζει καλά ποσοστά επαλήθευσης.

Αν για παράδειγμα πάμε 7 ημέρες μετά από σήμερα, δηλαδή για τις 17 του μήνα, παρατηρούμε ότι υπάρχει προγνωστικό σενάριο που δίνει θερμοκρασία κοντά στους -10° που ισοδυναμεί με βαρυχειμωνιά και προγνωστικό σενάριο κοντά στους 5° που ισοδυναμεί με ήπιες θερμοκρασιακές καταστάσεις πιθανόν και πιο πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα με τον μέσο όρο να βρίσκεται γύρω από τους 0° που ισοδυναμεί με κρύο χωρίς όμως ακρότητες.

Δείτε επίσης: Οι πιο φρικιαστικές ιστορίες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα

Βλέπετε λοιπόν τη δυσκολία της επιστημονικής πρόγνωσης - προσέγγισης για 7 ημέρες μετά και πόσες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν

α. βαρυχειμωνιά

β. φυσιολογικό ή λίγο πιο έντονο κρύο

γ. μαλακός θερμοκρασιακά καιρός με θερμοκρασιακές τιμές πιθανόν και πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Φανταστείτε τώρα να κοιτάξουμε για έναν ή και παραπάνω μήνες πιο μπροστά ώστε να υποστηρίξουμε την άποψη περί ολοκλήρωσης ή μη του Χειμώνα τη στιγμή που η Κλιματολογία μας φέρνει αρκετά παραδείγματα βαρυχειμωνιάς ακόμη και μέσα στους ανοιξιάτικους μήνες!

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου