Translate

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Οι επιστήμονες μίλησαν: Έτσι φτιάχτηκαν οι Πυραμίδες της Αιγύπτου

 Οι Πυραμίδες της Γκίζας έχουν μια αξιοσημείωτη και θαυμαστή ιστορία. Πρόσφατα ήρθε στο φως μια νέα ανατρεπτική ανακάλυψη για τα αρχαία αιγυπτιακά ορόσημα - με τη συνδρομή του... διαστήματος.

Χτισμένες πριν από χιλιάδες χρόνια, οι νεκρόπολεις της Γκίζας κατασκευάστηκαν σε βάθος πολλών δεκαετιών δίνοντάς μας τη Μεγάλη Πυραμίδα, την Πυραμίδα του Χαφρέ και την Πυραμίδα του Μενκάουρε.

Εκατομμύρια άνθρωποι

επισκέπτονται αυτές τις αρχαίες κατασκευές, που χτίστηκαν μεταξύ του 2.600 π.Χ. και του 2.500 π.Χ., κάθε χρόνο, ενώ αποτελούν επίσημα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Με τη θέση τους στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελούν σημείο αναφοράς του δυτικού κόσμου ειδικά όταν γίνεται λόγος για την Αρχαία Αίγυπτο, λειτουργώντας ως βάση για πολλά έργα, από τη λογοτεχνία μέχρι την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Και παρά το γεγονός ότι οι ακαδημαϊκοί μελετούν την Αιγυπτιολογία εδώ και αιώνες, τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύφθηκαν νέα μυστικά από την Αρχαία Αίγυπτο από ομάδες που συνεχίζουν να ερευνούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, δύτες στον ποταμό Νείλο ανακάλυψαν κρυμμένους πολύτιμους λίθους που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η υπηρεσία ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν «έναν αριθμό από πίνακες, γλυπτά και μινιατούρες των βασιλέων Αμενχοτέμπ Γ΄, Χατμές Δ΄, Μπασμάτ Β΄ και Επίσ» κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών εργασιών τους.

Το εύρημα αυτό έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη ενός κρυμμένου τάφου σε μια νεκρόπολη που χρονολογείται 1.880 χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αρχαίας Αιγύπτου είναι το συγκρότημα της Γκίζας και το πως ακριβώς χτίστηκαν αυτές οι πυραμίδες.

Δείτε επίσης: Πώς οι κουκουβάγιες μπορούν να περιστρέφουν το κεφάλι τους 270 μοίρες χωρίς να πεθάνουν;

Η Δρ Eman Ghoneim γεωμορφολόγος, δημοσίευσε την ανακάλυψη-ορόσημο που δείχνει ότι ένας αρχαίος κλάδος του ποταμού Νείλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταμορφώσει την περιοχή και να βοηθήσει στην κατασκευή των πυραμίδων.

Ο ποταμός Νείλος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το συγκρότημα, αλλά εξακολουθεί να απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τις Πυραμίδες της Γκίζας.


Στο πλαίσιο της έρευνας της Dr. Ghoneim, οι δορυφορικές εικόνες την οδήγησαν στη θεωρία ότι ένα στεγνό πλέον τμήμα του Νείλου που περνούσε μέσα από τη Γκίζα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φέρει τα υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή των κατασκευών.

Λέει ότι θα εξηγούσε επίσης γιατί οι πυραμίδες είναι συγκεντρωμένες, με εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση σε σύγκριση με άλλες σημαντικές τοποθεσίες της Αρχαίας Αιγύπτου.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα ραντάρ από το διάστημα για τη μελέτη της κοιλάδας του Νείλου, η έρευνα της Δρ Ghoneim δείχνει έναν «αόρατο κόσμο πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια».

Ονομάζεται κλάδος Ahramat του Νείλου και είναι ένας κλάδος του ποταμού μήκους 64 χιλιομέτρων που ξεκινά από τους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου. Πρόκειται για μια περιοχή της Αιγύπτου όπου βρίσκεται η πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων.

Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Communications Earth & Environment, η Δρ Ghoneim αναφέρει: « Οι εικόνες και τα δεδομένα υψομέτρων υψηλής ανάλυσης του ραντάρ για την πεδιάδα του Νείλου και τα περιθώρια της ερήμου, μεταξύ της νότιας Λιστ και της περιοχής του οροπεδίου της Γκίζας, παρέχουν στοιχεία για την ύπαρξη τμημάτων ενός μεγάλου αρχαίου κλάδου του ποταμού που συνορεύει με 31 πυραμίδες που χρονολογούνται από το Παλαιό Βασίλειο έως τη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο (2686-1649 π.Χ.) και εκτείνονται μεταξύ των δυναστειών 3-13.

«Αυτός ο εξαφανισμένος κλάδος θα αναφέρεται στο εξής ως κλάδος Ahramat, που στα αραβικά σημαίνει «κλάδος των πυραμίδων».

Προσθέτει: «Το τεράστιο μέγεθος αυτού του κλάδου και η εγγύτητά του με τα πυραμιδικά συγκροτήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δίοδοι των πυραμίδων καταλήγουν στην όχθη του ποταμού, υποδηλώνουν ότι αυτός ο κλάδος ήταν ενεργός και λειτουργούσε κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων.

Αυτή η υδάτινη οδός θα συνέδεε σημαντικές τοποθεσίες στην αρχαία Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και κωμοπόλεων και ως εκ τούτου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό τοπίο της περιοχής».

*Με πληροφορίες από LadBible

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου