Translate

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Άφωνοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν αρχαίο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που είναι ακόμα ενεργό – Ήταν καλυμμένο με γιγάντια αυγά

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ερευνητές που ανακάλυψαν ένα αρχαίο υποθαλάσσιο ηφαίστειο.  Όταν οι επιστήμονες έψαξαν για πρώτη φορά για ένα φαινομενικά εξαφανισμένο ηφαίστειο στα καναδικά ύδατα, περίμεναν να βρουν ένα αδρανές ύψωμα στα παγωμένα νερά. Έκαναν όμως λάθος.

Όταν η ομάδα – με επικεφαλής την θαλάσσιο βιολόγο Δρ. Cherisse Du Preez – έφτασε στο υποθαλάσσιο βουνό, το οποίο υψώνεται στα 1.100 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού, διαπίστωσε ότι

το ηφαίστειο αναβλύζει ζεστό νερό και είναι καλυμμένο με θαλάσσια κοράλλια.

Το ζεστό, πλούσιο σε μέταλλα, υγρό που βγαίνει από το υποθαλάσσιο βουνό επέτρεψε στα θαλάσσια είδη να επιβιώσουν στα βάθη της θάλασσας. Όμως τα περίεργα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές εξεπλάγησαν ακόμη περισσότερο όταν ανακάλυψαν ότι η κορυφή του βουνού ήταν καλυμμένη με τεράστια αυγά.

Αργότερα διαπίστωσαν ότι ο υπαίτιος της ωοτοκίας ήταν ένα θαλάσσιο πλάσμα που ταυτοποιήθηκε ως λευκό σαλάχι του Ειρηνικού (Bathyraja spinosissima).

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια της δίμηνης αποστολής τους, είδαν το πλάσμα να κινείται ανάμεσα σε φυλλώματα που μοιάζουν με φλόγες, ενώ τοποθετούσε τα αυγά. Ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα πλάσματα έχουν συγγένεια με τους καρχαρίες, τις ρέγγες και γεννούν μεγάλα αυγά ορθογώνιου σχήματος, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής. Η Δρ Du Preez είπε επίσης ότι είναι πιο γνωστά ως «mermaid purses» (τσάντες γοργόνας) λόγω της ομοιότητάς τους με μικρές τσάντες. Η ομοιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη όταν τα αυγά είναι γεμάτα με υγρό.

Μιλώντας για τα ευρήματα της ομάδας της, η επιστήμονας είπε στο Live Science: «Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος, πάνω από ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος».

«Η μόνη προηγούμενη ανακάλυψη ενός υποθαλάσσιου βουνού με αυγά λευκού σαλαχιού στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν στα Γκαλαπάγος και νομίζω ότι ήταν της τάξης μίας ντουζίνας ή δύο αυγών», σημείωσε.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το ηφαίστειο ήταν καλυμμένο με τόνους αυγών και ότι τα αυγά είχαν διάμετρο περίπου 0,5 μέτρα. Τα μικρά σαλάχια του Ειρηνικού χρειάζονται πολύ χρόνο για να μεγαλώσουν και να ενηλικιωθούν. Για την ακρίβεια, μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια! Αυτός είναι πολύς χρόνος, ειδικά για ένα ψάρι.

Η ανακάλυψη αυτού του υποθαλάσσιου βουνού είναι σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη αυτού του είδους.

Η Δρ Du Preez εξήγησε ότι το ζεστό νερό πιθανότατα βοηθά τα αυγά των σαλαχιών του Ειρηνικού να εκκολαφθούν πιο γρήγορα και να γίνουν πιο δυνατά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να ενηλικιωθούν.

Η ρηχή κορυφή του υποθαλάσσιου όρους μοιάζει με έναν κοραλλιογενή κήπο, και παρέχει ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τα μικρά σαλάχια του Ειρηνικού να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον βυθό του ωκεανού, σύμφωνα με την ίδια. Τα μικρά σαλάχια μπορούν να τρέφονται με το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά περιβάλλον της κορυφής του βουνού και να αποφύγουν τους κινδύνους που υπάρχουν σε πιο βαθιά νερά, όπως τα αρπακτικά ψάρια.

Δυστυχώς, το υποθαλάσσιο βουνό που καλύπτεται από αυγά δεν προστατεύεται και απειλείται από αλιευτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, μετά την ανακάλυψη του συγκεκριμένου ηφαιστειακού μέρους όπου τα ψάρια γεννούν τα αυγά τους, η ερευνητική ομάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την παρακολούθηση του βουνού.

Δείτε επίσης: ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ (Προς μελοποίηση)

Η ομάδα των ερευνητών τράβηξε ένα βίντεο για να εξηγήσει τα ευρήματά της μετά την ολοκλήρωση της αποστολής που εγκρίθηκε από την ΟΗΕ για τη «Δεκαετία για την Επιστήμη των Ωκεανών». Το βίντεο, διάρκειας 3 λεπτών, έχει ανέβει στο YouTube και σε αυτό η Δρ Du Preez είπε: «Η αποστολή μας ήταν άνευ προηγουμένου. Οι ανακαλύψεις που κάναμε και οι συναντήσεις μας με ζώα του βυθού, μας έχουν αφήσει άφωνους».

                     

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου